Автоаларма на автомобила

автоаларма на автомобила

Електронна автоаларма на автомобила

Електронните системи против кражба са проектирани да предотвратяват незаконния достъп до автомобила. Като блокират електрическите вериги и уведомяват собственика за такъв опит. Те включват автомобилни аларми, имобилайзери и GPS системи за проследяване. Автоаларма на автомобила са най-често срещаните електронни системи против кражба и понякога са включени в стандартното оборудване на автомобил. Основната им цел не е да предотвратяват кражбите, а да уведомяват собственика и другите за подобен опит. Когато се задействат сензори, устройството за управление на алармата изпраща сигнал до пейджъра на собственика и също включва сирената и светлинните сигнали. Въз основа на алармите могат да бъдат създадени системи против кражба Които при възникване на алармено събитие не само дават аларма, но и разрушават една или повече вериги на автомобила, изпълнявайки функциите на имобилайзер.

Функции на автоаларма на автомобила

Алармената система също е надарена с множество допълнителни сервизни функции. Управление на централното заключване, повдигане на прозорците за захранване и затваряне на люка при включване. Заключване на вратите при стартиране на двигателя или стартиране на движение, режим на свободни ръце, отдалечен старт на двигателя, търсене на превозно средство на паркинга. Режим на гараж и много други повече. Състав и предназначение на алармата. Алармите се различават един от друг главно в набора от сензори и в метода за свързване на включените в алармата устройства с контролния блок. В зависимост от конфигурацията, броя на наличните функции и режимите на сигнализиране, тя може условно да се раздели на входни, междинни и по-високи системи. Висококачествената аларма включва. Набор от сензори, който включва превключватели, сензори за налягане и детектори за движение. Сирена, радиоприемник, който позволява наблюдение и управление от ключ или ключодържател.

Батерия на автоаларма на автомобила

Допълнителна батерия за подаване на аларма в случай на изключване или повреда на стандартна батерия. Управляващо устройство, което приема сигнали от сензори и включва задействащи устройства. Основните сензори, използвани при автомобилни аларми. Сензорът за отваряне на вратата и багажника е най-простият сензор, който е конвенционален превключвател. Сензорът за спад на напрежението реагира на промените в електрическата верига на автомобила, което се случва, например, когато вътрешната светлина, багажника, лампата е включена. Проводниците под капака са изключени и така нататък. Сензорът за удар реагира на механични влияния върху автомобила. За да се предотвратят фалшиви аларми, например от силен порив на вятъра, се осигурява настройка на чувствителността. Някои сензори са в състояние да разграничат силата на удара, те се наричат ​​двустепенни.

Сигнал на автоаларма на автомобила

В зависимост от сигнала, получен от такъв сензор, устройството за управление или дава само предупредителен сигнал, или включва алармата с пълна мощност. Сензорът за счупване на стъкло най-често е обикновен микрофон. Звукът от счупване на стъкло има определена честота. Следователно микрофонът е допълнен със специален филтър, който предава сигнал само с тази честота. По този начин управляващото устройство не реагира на други външни звуци. Двустепенният сензор дава предупредителен сигнал, когато удари стъклото, а когато се счупи, той активира алармата с пълна мощност. Сензорът за налягане е проектиран да открива промени в налягането на въздуха в купето. Това се случва при счупване на стъкло или при отваряне на вратата. Принципът на работа на сензора за налягане е подобен на принципа на работа на високоговорителите.

Колебания на автоаларма на автомобила

Но тук всичко се случва обратното, движението на въздуха предизвиква колебания на диафрагмата, което води до появата на ток в електрическата верига. Някои автомобилни аларми използват динамиката на стандартна аудио система като сензори за налягане, докато други използват специални детектори. Сензорът за движение реагира на движение в купето и движението на околните предмети в близост до него. Той работи на принципа на радар и се състои от предавател и приемник. Има два типа сензори. Ултразвуков и микровълнов. Първият улавя движението само в кабината, вторият, както в кабината, така и в непосредствена близост до автомобила. Затова се нарича двузонов. Сензорът за наклон реагира на промените в положението на автомобила. Основата на дизайна му е акселерометър. Опит за повдигане на автомобила с цел сваляне на колелата или товарене върху теглене на камион води до аларма.

Устройство на автоаларма на автомобила

Устройства за мониторинг и контрол на алармата. Панелът за управление на алармата е предназначен за настройка и премахване на аларма от охраната и наблюдение на състоянието на автомобила. При стандартни аларми той може да се комбинира с ключа за запалване. В допълнение, сервизните функции се управляват от дистанционното управление. Предавателят на дистанционното управление работи в диапазона на дециметровата вълна. Понякога има устройства, работещи в инфрачервения диапазон. Захващането на сигнала от такива дрънкулки е трудно поради техния малък обхват и тесен фокус. Първите аларми, нападателите лесно се научили да изключват с помощта на скенер. Скенерът е обикновено електронно устройство. Което повтаря кодове с честотата на хакерска аларма с висока скорост, докато не избере правилната.

Анти-скенер на автоаларма на автомобила

За да се борят с тях, те започнаха да оборудват алармите с анти-скенер. Устройство, което изключва приемника за известно време, когато забележи въздушните знаци на скенер. Освен това, за да се предпази от прихващане на комуникационния канал между дистанционното управление и алармената система, се използва динамично кодиране. При което алгоритъмът на кодиране непрекъснато се променя. Следователно е много трудно да се изчисли следната комбинация от кодове, за да се изключи алармата и това ще отнеме много време. Но въпреки че това е трудно да се направи, това е възможно с помощта на алгоритмичен грабващ код. Устройство, което прихваща сигнал и дешифрира алгоритъма. Затова производителите на аларми започнаха да използват по-сложна версия на динамично кодиране, диалогово кодиране.

Двупосочна автоаларма на автомобила

При диалогова сигнализация или сигнализиране с двупосочна комуникация, приемо-предавателят е разположен както в дистанционното управление, така и в контролния блок. Блокът за управление, след като получи кодирания сигнал от клавиша за ключ, изпраща код за отговор, произволно число. След това и ключът, и управляващият блок прекодират този номер, като използват уникален алгоритъм и сравняват получения отговор. Някои аларми, в допълнение към ключовете, са оборудвани и с пейджър. В този случай алармената система включва допълнително предавател. Който при възникване на алармено събитие изпраща съобщение до пейджъра. Обхватът на пейджъра достига 1 км. Алармената система със свързан GSM-модул има по-модерни функции. СИМ картата на мобилния оператор се вмъква в нея и устройството комуникира със собственика чрез гласовото меню или SMS на мобилен телефон. Или чрез интернет чрез GPRS канал чрез специално приложение, инсталирано на компютър или мобилно устройство.

Обхват на автоаларма на автомобила

Обхватът на такава аларма е практически неограничен. Освен това собственикът не само получава съобщения, но и самият той може да контролира функциите и състоянието на алармата, като изпраща SMS или чрез Интернет. Сирената, изглежда, е най-простият елемент на автомобилна аларма, който не изисква отделно описание. Въображението на производителите обаче понякога изглежда безгранично. Въпреки че се отнася главно за количеството и качеството на звуците и мелодиите, които сирената може да свири. Но от гледна точка на безопасността, всички сирени могат да бъдат разделени на две големи групи. Автономни и неавтономни. Първите имат собствена вградена батерия и са скрити в термоустойчив корпус. Невъзможно е да изключите такава сирена, като прережете проводниците или заглушите, като я напълните с всякаква течност.

Имобилайзер на автоаларма на автомобила

Имобилайзерът е система против кражба, която ви позволява да стартирате двигателя само след идентифициране на собственика с парола. Ако идентификацията не успее, двигателят няма да се стартира. Всички имобилайзери са разделени на щатни, включени в стандартното оборудване на автомобила, и допълнителни, които собственикът инсталира по желание. Между тях има фундаментална разлика. Редовните имобилайзери блокират работата на контролера на двигателя програмно. Те нямат устройства, разрушаващи електрическите вериги физически, релета, соленоидни клапани. Ето защо за похитителите е трудно да го неутрализират. Допълнителният имобилайзер не пречи на работата на блока за управление на двигателя. За да предотврати неоторизиран достъп, той физически отваря електрическата верига, запалителната система, горивната помпа и в зависимост от дизайна прекъсва работата на други неелектрически системи на автомобила.

Действие на имобилайзера

Установени имобилайзери. Най-често срещаният дизайн на стандартен имобилайзер включва чип, разположен в главата на ключа за запалване, антената и контролния блок. Много по-рядко се срещат имобилайзерите, в които вместо чип за идентификация се използва набор от кодове върху бутоните на волана или разпознаване на собственика по пръстов отпечатък, както в смартфоните. Имобилайзерът може да има или отделен блок за управление, или неговите вериги са вградени в други устройства за управление на автомобила. Системите с чипови ключове работят по транспондерна технология. Чипът е радиочестотен идентификационен маркер, който съдържа уникален номер, идентификационна парола. Етикетът не изисква отделен източник на захранване, тъй като се захранва от приетия радиосигнал. Предавател, инсталиран в превозното средство, изпраща кодирани сигнали.

Как работи автоаларма на автомобила

Когато ключът е поставен в превключвателя за запалване, чипът взема сигнала, преобразува го и го изпраща обратно. Сигналът от чипа се приема от антената, разположена около заключващия цилиндър и се предава на контролния блок на имобилайзера. Ако получената парола съвпада с въведената в контролния блок, се дава разрешение за стартиране на двигателя. Сигналите, обменени между управляващото устройство и чипа, не могат да бъдат прихващани, както радиусът на тяхното действие не надвишава 10-20 cm. По-модерните системи използват променлива парола. След като идентификацията премине съгласно горния алгоритъм, контролното устройство генерира нова парола, която се поставя в етикета. Следващият старт на двигателя ще се извърши с нова парола. Повечето съвременни имобилайзери използват криптиране с парола.

Функции на автоаларма на автомобила

Функцията за криптиране се поставя в етикета и се нарича криптотранспондер. Цялата система се нарича имобилайзер с плаващ код. Транспондерната технология ви позволява да контролирате дистанционно имобилайзера в така наречените системи за въвеждане без ключ. Когато собственикът се приближи, вратите автоматично се отключват и двигателят се стартира с натискане на бутон. Достатъчно е собственикът да носи етикет със себе си. Тъй като обхватът на системата е сравнително голям, етикетът трябва да има собствен източник на захранване. Не една, а няколко антени са инсталирани в колата. Допълнителен имобилайзер. Принципът на работа и съставът на допълнителния имобилайзер са подобни на стандартния имобилайзер. Тя включва управляващо устройство, етикет, една или повече антени и задействащи устройства.

GPS тракер

Аналогови или цифрови релета, електромагнитни клапани и други. GPS проследяващ автомобил е устройство, предназначено да следи местоположението на превозно средство в реално време. Тя включва GPS приемник и GSM модул. Приемникът, приемайки сигнали от навигационни спътници, определя координатите на автомобила. А GSM модулът, в който е инсталирана SIM картата, предава тези данни чрез GPRS или 3G канал към сървърите. Собственикът може да разбере координатите на автомобила, като изпрати SMS на телефона, но той е сравнително скъп. Затова обикновено използват интернет. Маршрутът на движение може да бъде проследен на електронни карти на уебсайта на доставчика на услуги или с помощта на специално приложение, инсталирано на мобилно устройство или настолен компютър. GPS тракерът е оборудван с вградена памет за съхранение на данни в случай, че автомобилът е извън зоната на покритие на GSM.

Функции на GPS тракер

GPS тракерите може да имат допълнителни функции. Бутон за паника за изпращане на спешно съобщение до посочения номер. Способността да се определят границите на географски район. Ако колата я остави или, обратно, шофира там, на телефона на собственика ще бъде изпратено SMS известие. Микрофон, който ви позволява да слушате какво се случва в колата. За целта се обадете на номера на SIM картата, инсталирана в тракера. Възможност за задаване на 2-3 телефонни номера, които могат да се извикат с помощта на тракера. Вграден сензор за вибрации. Когато външен човек се опита да влезе в колата, SMS ще бъде изпратен до собственика. Запис и предаване на данни за състоянието на отделните системи на превозни средства. изпращане на контролен SMS до тракера за изключване на двигателя, бензиновата помпа и така нататък. Прекъсванията в работата на GPS тракера могат да възникнат поради следните причини.

Автоаларма на автомобила

Загуба на комуникация с навигационния сателит или липса на клетъчен сигнал. Ако сигналът от спътника се загуби, тракерът може да определи координатите чрез GSM мрежата. Но в този случай грешката ще се увеличи от 1-10 метра на 100-150 метра. Използването на заглушител на GSM сигнал от похитителите. Когато избирате GPS тракер, обърнете внимание на следните характеристики. Точността на местоположението не трябва да надвишава 2,5 метра. Времето за студено стартиране, не трябва да бъде повече от 40 секунди. Горещо време за стартиране, не трябва да надвишава 5-15 секунди. Наличието на 3D GPS функция, която подобрява точността на устройството в градска среда.