Автоматични скорости

автоматични скорости

Автоматични скорости на автомобили

Автоматични скорости. Преобразувателят на въртящия момент се състои от две лопатки. Центробежна помпа и центробежна турбина. Между тях се намира направляващ апарат, който се нарича реактор. Помпеното колело е свързано неподвижно към коляновия вал на двигателя. А турбинното колело – към вала на скоростната кутия. Реакторът, в зависимост от режима на работа, може свободно да се върти и може да бъде блокиран с помощта на прекъсващ съединител. Полезната енергия в предаването на конвертора на въртящ момент се изразходва за движението на маслото с конвертор на въртящ момент. Също така, много енергия изразходва помпата. Което създава работно налягане в контролните линии. Оттук и по-ниската ефективност. Поради тази причина механичните роботизирани кутии и CVT са по-предпочитани. Преобразувателят на въртящия момент е идеална торсионна амортисьорна вибрация и е в състояние да амортизира силни удари.

Система на автоматични скорости

Които се предават от двигателя на трансмисията и обратно. Това, между другото, има много благоприятен ефект върху ресурса на двигателя, трансмисията и шасито. Но проблемите на конвертора на въртящия момент, също могат да донесат много. Например, тя не позволява да се стартира автомобил на бутане или теглене. Предаването на въртящ момент от двигателя към скоростната кутия се осъществява чрез потоци работна течност, която се изхвърля от лопатките на помпеното колело върху лопатките на турбинното колело. Минималните хлабини са осигурени между колелото на помпата и турбината. А на лопатките им е дадена специална геометрия, която формира непрекъснат кръг на циркулация на работното масло. Така се оказва, че няма твърда връзка между двигателя и трансмисията. Това гарантира работата на двигателя и колата спира със задействана предавка, а също така допринася за плавното предаване на сцеплението.

Масло за автоматични скорости

Маслото в конвертора на въртящия момент се движи по толкова сложен път. За увеличаване на скоростта и увеличаване на въртящия момент на колелото на турбината, реакторът е блокиран. Вярно е, че в този случай ефективността на предаване е малко намалена. Лопатките на реактора са разположени по пътя, по който маслото се връща от турбината към помпата. И те имат специален профил. Когато реакторът е неподвижен, той увеличава дебита на работната течност, циркулираща между колелата. Колкото по-висока е скоростта на маслото, толкова по-висока е кинетичната му енергия. Толкова повече се отразява на турбинното колело. Поради този ефект моментът, развит върху вала на турбинното колело, може да бъде значително увеличен. Преобразувател на въртящия момент на ZF и помпа за блокиране на съединителя с много плочи Sachs и турбинни колела. Алуминиев селектор за автоматична трансмисия BMW X5.

Работа на автоматични скорости

Когато колелото на турбината се приближи с обороти до скоростта на въртене на помпеното колело, колелото на реактора се освобождава и започва да се върти с два партньора. В този случай те казват, че преобразувателят на въртящия момент е преминал в режим на свързване на течността. По този начин се намаляват загубите и се повишава ефективността на преобразувателя на въртящия момент. Тъй като в някои случаи не е необходимо да се преобразува въртящ момент и скорост, в определени моменти преобразувателят на въртящия момент може да бъде напълно блокиран чрез триещ съединител. Този режим помага да се постигне ефективност на предаването до почти единство. Приплъзването между колелата на лопатките в този случай е изключено по дефиниция. В механичната кутия зъбните колела са в постоянна предавка, докато задвижваните зъбни колела се въртят свободно върху вторичния вал.

Превключване на автоматични скорости

При включване на всяка предавка механично блокираме съответната предавка на задвижвания вал. Работата на автоматична трансмисия е изградена на същия принцип. Но планетарните зъбни колела имат някои интересни характеристики. Те включват няколко елемента. Носач, спътници и халки. Планетен механизъм. Внасяйки някои елементи в въртене и фиксирайки други. Такива скоростни кутии позволяват промяна на предавките, тоест скоростта на въртене и силата, предадени през планетарното предаване. Планетарните зъбни колела от изходния вал на преобразувателя на въртящия момент се задвижват и съответните им елементи се фиксират с помощта на триещи ленти или с триене. В механична кутия тази роля се играе от синхронизатори и блокиращи съединители. Планетарни предавки. Предаването е включено по следния начин. Хидравличен тласкач натиска върху фрикционния съединител.

От какво се задвижват автоматичните скорости

Който от своя страна се задвижва от налягането на работната течност, същото като използваното в преобразувателя на въртящия момент. Това налягане се създава от специална помпа и се разпределя между съответните предавки на съединителя под бдително управление на електрониката. Като се използва специална система от електромагнитни клапани – соленоиди в съответствие с алгоритъма на кутията. Пакетите с триене се състоят от няколко пръстена – неподвижни и подвижни. Те свободно се въртят един спрямо друг дотогава, докато не се наложи включването на предавката. Хидравличният тласкач ще затегне фрикционните съединители. Когато работното налягане се създаде в съответната линия. Подвижните елементи на съединителя, плътно свързани, например с планетен носител, ще бъдат заключени, носачът ще спре, трансмисията ще се захване.

Разлики при автоматичните скорости

Значителна разлика между автоматичната трансмисия и конвенционалните механични скоростни кутии е, че предавките в тях се превключват практически. Без да се нарушава потока на мощност. Единият се изключи, другият се включи почти в същия миг. Силните трептения по време на превключването са практически изключени. Тъй като те се гасят от вече споменатия по-горе преобразувател на въртящия момент. Въпреки че, трябва да се отбележи, че съвременните кутии със спортни настройки не могат да се похвалят с безпроблемна работа. Ударите по време на тяхната работа се дължат на по-бърза смяна на предавката. Автоматична скоростна кутия. В автоматичните трансмисии от първо поколение системите за управление бяха напълно хидравлични. В бъдеще хидравликата остава само като изпълнителна част на системата за управление. Електрониката започва да задава алгоритъма на работа.

Режими на ускорение при автоматични скорости на автомобили

Благодарение на нея е възможно да се приложат различни алгоритми за работа на кутията – режимът на рязко ускорение, спортен, икономичен и зимен. Една от най-новите разработки на ZF е осемстепенна хидромеханична скоростна кутия. Според самите създатели кутията спестява до 6% гориво в сравнение със сходния шестстепенен автоматик и 14% в сравнение с петстепенния. Всичко е логично, голям брой предавки ви позволяват да увеличите времето, в което двигателят работи в най-ефективния режим. А специфичният разход на гориво е минимален. Загубено време за допълнително превключване? В спортен режим, например, тягата на двигателя се използва сто процента. Включването на всяко следващо предаване става при честоти на коляновия вал, близки до тези, при които се развива максималният въртящ момент. С по-нататъшно ускорение скоростта на коляновия вал се довежда до максималните стойности.

Контролни клапани на хидравличния блок за управление при автоматични скорости

При които двигателят развива максимална мощност. И така нататък. Автомобилът в този случай развива значително по-големи ускорения в сравнение с тези, които се извършват при работа с икономични или нормални програми. Контролните клапани на хидравличния блок за управление. На повечето съвременни автомобили с автоматична трансмисия се активират определени алгоритми за управление в зависимост от стила на шофиране. Електрониката адаптира работата на тандема за предаване на двигателя независимо. Компютърът, анализирайки информация от множество сензори, решава да превключва предавките в определени моменти. В зависимост от необходимия характер на превключванията. Ако начинът на движение е измерен и плавен, контролерът прави съответните корекции, при които двигателят не показва режими на мощност. Което влияе положително на разхода на гориво.

Ускорение при автоматични скорости

Веднага след като водачът натисне педала на газта по-често и рязко, изкуственият интелект веднага разбира, че ускорението трябва да бъде по-бързо и силовият агрегат веднага ще започне да работи според програмата спорт. Шест степенна трансмисия на четири колела. Нарастващ брой автомобили са оборудвани с кутии, в които наред с автоматичен е предвиден и полуавтоматичен режим на управление. Тук водачът дава командите за смяна на предавките, а системата за управление осигурява самите предавки. Но това изобщо не означава, че електрониката ще ви позволи да направите голяма разходка. Често скоростта на преминаване от една предавка към друга в този режим се увеличава, но много производители, като се грижат за ресурса на силовия агрегат, оставят времето за превключване същото като в автоматичен режим.

Видове автоматични скорости

Инженерите-механици наричат ​​тези системи по различен начин – Autostick, Steptronic, Tiptronic. Електрониката става все по-умна от година на година. Компютри, научени да анализират степента на износване на фрикционните съединители и да генерират подходящо налягане, необходимо за включване на всеки съединител. Чрез регистриране на налягането е възможно да се предвиди степента на износване на фрикционните дискове и следователно кутията като цяло. Контролният блок постоянно следи здравето на системата.Записвайки в паметта си кодовете за неизправности на онези елементи, в които са възникнали повреди по време на работа. Режими на автоматична трансмисия. P – паркинг. В този режим всички предавки са изключени, изходният вал на скоростната кутия и разклонението на трансмисията, свързани с задвижващите колела, се блокират от блокиращия механизъм на кутията.

Теглене на автомобил с автоматични скорости

Когато двигателят работи, ограничителят на скоростта на коляновия вал се задейства много по-рано, отколкото по време на ускорение. R – обратен. N е неутрален. В този режим двигателят и задвижващите колела не са свързани. Автомобилът може да се тегли, но само до 40 километра в час на неутрална скорост. Режимът D или Drive позволява движение. В този режим смяната на предавките е автоматична. S, Sport, PWR, Power или Shift – спортен режим. Най-динамичните и най-разточителните. По време на ускорението двигателят се задвижва в режим на максимална мощност. Скоростта на преход от една предавка към друга може да бъде увеличена. Двигателят в този случай винаги е в добра форма, като правило работи при обороти, които не са по-ниски от тези, при които се развива максималният въртящ момент. Забравете за рентабилността.

Кик – Даун при автоматични скорости

Kick-down – режим, при който се извършва превключване към по-ниска предавка за интензивно ускорение, например при изпреварване. За да може трансмисията да премине в този режим, педалът за газта трябва да бъде щампован. При предаванията на по-старото поколение, за да се задейства мощността на двигателя, беше необходимо да натиснете педала за газта, който се нарича Kick-down, докато не се чуе характерно щракване. При работа в режим Overdrive или O / D, overdrive ще се задейства по-често, превеждайки двигателя в по-ниски обороти. Overdrive осигурява икономично движение, но активирането му може да доведе до значителна загуба в динамиката. Norm прилага най-балансирания режим на шофиране. Преминаването към превишаване на скоростта по правило се случва след достигане на средни скорости и при скорости, малко над средните. Winter или Snow – така нареченият зимен режим на автоматична трансмисия.

Действие на автоматични скорости

За да се предотврати подхлъзване на задвижващите колела, като се започне от втората предавка. За да не се предизвика ненужно приплъзване, преходът от една предавка към друга в този случай също може да се извърши по-внимателно и с по-ниски скорости. Ускорението в този случай може да не е твърде динамично. Наличието на иконите + и – изобщо не определя полюса, а възможността за ръчно превключване на предавката. Различните производители създават предавки по различни начини. Селектор за автоматична трансмисия, бутони на волана или превключващи гребла. В този режим електрониката няма да ви позволи да превключите към онези предавки, които според нея са неподходящи в момента. Когато работите със знаците на S – спортен режим и C – нормален режим на каране, скоростта на смяна на стъпките няма да бъде по-висока от тази, определена от програмата в режим Спорт. Предимството на ръчния режим е възможността да бъдете активни.