Автомобилите

Много горивни компании работят за създаване на алтернативни горива, а автомобилопроизводителите произвеждат превозни средства, които могат да работят с това гориво. Най-популярното алтернативно гориво в света е горивото E85, състоящо се от 85% етанол и 15% бензин. Колата, която работи с това гориво, се нарича гъвкаво гориво (FFV), буквално – гъвкаво гориво. Защо гъвкаво гориво? Защото, конструктивно, тези автомобили могат да работят както на бензин, така и на смес от бензин с етанол в съотношение от 5 до 95%. Но оптималното съдържание на етанол е точно 85%, което улеснява стартирането на двигателя и намалява емисиите.

Автомобилите
Днес в света около 49 милиона превозни средства (автомобили, камиони, мотоциклети) работят върху етанол, повечето от тях са разположени в Бразилия, САЩ, Канада, Швеция. В Русия не се продават официално автомобили с гъвкав избор на гориво.

Различни автопроизводители предлагат над сто модела автомобили с етанол. В името на автомобилите те използват производните думи „ flex “: FlexPower (Chevrolet), BioFlex (Citroen), Flexifuel (Ford, Volvo), Total Flex (Volkswagen). Гъвкавата горивна кола се различава от превозното средство с малко гориво, като етанолът и бензина се съхраняват в същия резервоар.

Етанолът е етилов алкохол, който се произвежда от захарни растения (царевица, захарна тръстика, картофи) или органични отпадъци (слама, стърготини и др.). Следователно другото му име е биоетанол. Тъй като етанолът е възобновяем енергиен източник, неговото използване намалява консумацията на изкопаеми горива и това е неговото основно предимство.

Други предимства на етанола като моторно гориво включват ниска цена в сравнение с бензина, ниско съдържание на сяра в отработените газове и по-високо октаново число. Но недостатъците на етанол-бензин смес е също достатъчно:

висока корозивност;
ниско налягане на наситените изпарения и свързаните с тях проблеми при студен старт;
ниска енергийна плътност, предизвикваща повишен разход на гориво;
висока електрическа проводимост;
висока почистваща способност.
Поради тези недостатъци конвенционалният бензинов двигател не може да работи с гориво E85 без последствия за механичните и електрическите части. За ефективна работа с етанол се разработват специални двигатели или се модифицират серийни бензинови двигатели. Като правило, автомобилопроизводителите отиват на втория начин. Това е по-евтино. В допълнение, можете да превърнете колата си в работа на етанол в специализиран център.

Структурни елементи и системи, които се променят при модифициране на двигателя:

Резервоар за гориво . Изработен е от антикорозионни материали и намалява до минимум емисиите на етанолни пари. Гърлото за пълнене е снабдено с възвратен клапан и искроуловител.
Горивна помпа . Изработен е от антикорозионни материали и има повишена производителност.
Тръби за гориво и горива. Изработен е от антикорозионни материали. Уплътненията, уплътненията и гумените маркучи трябва да са съвместими с етанола.
Система за впръскване на гориво . Горивна помпа с високо налягане, инжекционните дюзи трябва да преминават през по-голямо количество гориво.
Елементи KShM и колан. Благодарение на високото налягане в горивната камера, буталото, коляновият вал и опорите трябва да бъдат проектирани да пренасят увеличени сили. Пръстените, седалките на клапаните са изработени от устойчив на износ материал, който компенсира промиването на грес. В допълнение всички елементи са изработени от антикорозионни материали.
Електрическо свързване и окабеляване. Всички електрически връзки в контакт с етанол трябва да бъдат изолирани. Електрическото окабеляване е направено от материали, които пречат на пропускливостта и корозивността на етанола.
Система за управление на двигателя . Системата включва сензор за гориво, с който системата автоматично определя състава на горивото и регулира двигателя, когато съдържанието на етанол в сместа се променя.
В горивния тръбопровод е инсталиран сензор за качество на горивото ( сензор за съдържание на етанол). Когато се променя съдържанието на етанол в горивната смес, съпротивлението и диелектричната константа на горивото се променят, които се фиксират от сензорните електроди. Въз основа на сигналите на датчика за качество на горивото, блокът за управление на двигателя променя продължителността на впръскването на гориво и времето за запалване. Системата осигурява температурна компенсация.