Автомобилни амортисьори

автомобилни амортисьори

Автомобилни амортисьори на ходовата част

Именно характеристиките на автомобилни амортисьори са последният и най-мощен инструмент за постигане на оптимален комфорт в автомобила. Задачата на амортисьорите в автомобил. Амортисьорите се появиха на автомобилите много преди широкото въвеждане на сега известните цилиндрични дизайни с подвижно бутало. Първоначално почти универсално пружините комбинираха както пружина, така и амортисьор. Листовете извираха и те се търкаха един към друг. Събираха се за това в пакети, превръщайки кинетичната енергия в топлина и заглушавайки вертикални вибрации. Идеята за разделяне на функциите на пружините и амортизиращите устройства беше принудителна. Широкото въвеждане на независимо окачване, което значително увеличава комфорта и управлението, доведе до това чисто конструктивно. С появата на спирални пружини, вместо пружини, се искаше нещо цилиндрично до тях.

Пружини на автомобилни амортисьори

В допълнение, разхлабената пружина трябваше да бъде сменена изцяло или издърпана. Което беше много по-трудоемко от замяната на чифт амортисьори. Механичното триене беше заменено с хидравлично. Първият беше много труден за контрол, тъй като износването на триещите се повърхности бързо се влошаваше. Характеристиките на цялата система се променяха също толкова бързо. Освен това всичко това беше придружено, обикновено от тракане и скърцане, което не добавяше комфорт на пътниците. Хидравличната система с масло, задвижвана през тънки калибрирани отвори на клапана, обслужва няколко порядъка по-дълго. Без да променя съществено характеристиките си. Освен това стана възможно точното дозиране на тези характеристики. Като просто смените два или четири амортисьора, за да направите една и съща кола по-удобна или по-спортна. Хидравличното триене имаше още едно неоспоримо предимство пред механичното триене. Вентилите, през които протича маслото, могат да бъдат регулирани така, че съпротивлението на амортисьора ще бъде различно в зависимост от посоката на окачването.

Конвенционални автомобилни амортисьори

Конвенционалните амортисьори имат отскочна сила от два до четири пъти по-голяма от силата на натиск. Това означава, че когато колелото прехвърля препятствие, то лесно се издига нагоре. И след това, когато се върне обратно, пружините трябва да работят, изразходвайки кинетичната енергия, натрупана по време на компресията. Променяйки характеристиките на съпротивлението на ходовете, те получават по-атлетични или по-удобни окачвания, без да променят фундаментално дизайна си. Дизайни на амортисьори. Всички амортисьори обикновено се делят на хидравлични, газови и обезвъздушени. Това разделение е условно, тъй като и в трите случая централното устройство, вентилът остава по същество непроменен. И в трите случая газът се използва като компенсационен елемент. Централният клапан се движи в централния цилиндър и разликите започват допълнително.

Хидравлични автомобилни амортисьори

Хидравличните амортисьори и дефлекторите също имат външен цилиндър. По който масло тече през системата на долния клапан. Газовият амортисьор няма външен цилиндър и целият му дизайн е опакован в един. По време на работа на всякакви амортисьори, по дефиниция се отделя голямо количество топлина. Следователно използваното в тях масло изисква не само корозия, но и термична устойчивост. Способността да издържат на температури до 160 градуса, без да променят структурата и свойствата. В същото време задачата за отстраняване на топлината е уместна. Двутръбните хидравлични амортисьори разсейват топлината по-лошо от еднотръбното високо налягане. Тъй като първите имат генератор на топлина, централният цилиндър е затворен отгоре с друг коаксиален цилиндър. Който е напълнен с масло и компенсиращ газ. Защо се нуждаем от компенсиращ обем газ ? Не е известно течността да се компресира.

Видове автомобилни амортисьори

По-скоро се свива, но много леко. Именно компенсиращият обем газ се компресира първо и поема удара и едва след това маслото започва да преминава през калибрираните отвори на клапаните на централното стъбло. В допълнение, маслото се загрява по време на работа, често до значителни температури. В същото време увеличението на обема му трябва да бъде компенсирано и това става с малка порция газ. Хидравличните амортисьори затихват по-меко, защото имат две клапанни системи, за разлика от еднотръбните газови, които имат само една, разположена на стъблото, плюс газ под по-ниско налягане. В същото време те са възможно най-инертни. Бавно реагират на движенията на колелата, особено с нискочестотни вибрации с малка амплитуда. Колкото по-високо е налягането на газа, поддържащ маслото, толкова по-висока е скоростта на реакция на амортисьора.

Газови автомобилни амортисьори

В амортисьорите с високо налягане както маслото, така и газът са подредени последователно в един цилиндър и са разделени от плаващ клапан. Газът, обикновено азот е при налягане около 25 атмосфери. По този начин клапанът на пръта винаги е в предварително заредено, пружинно натоварено състояние. И реагира много по-бързо на дупки и неравности по пътя. Хидравличните амортисьори с двойна тръба имат още няколко функции, които се превръщат в недостатъци в определени режими на работа на автомобила. Когато буталото се движи рязко, на гърба на клапана се създава вакум и могат да се образуват кавитационни мехурчета. Това променя драстично характеристиките на амортисьорите. По време на чести многократни резки движения. Напълнените с газ амортисьори за високо налягане се появиха главно като отговор на необходимостта от решаване на този проблем.

Маслени автомобилни амортисьори

Маслото, заредено с пружина, практически не се пени, а отделянето на компенсационния обем от плаващото бутало премахва въпроса за възможното смесване на газ с масло. Ето защо амортисьорите с високо налягане могат да бъдат обърнати наопаки. Например в подпори на MacPherson, но хидравличните не могат. Двутръбните амортисьори са по-тежки от еднотръбните. Поставянето на първия върху автомобил води до увеличаване на неподредената маса на окачването. И като следствие, до увеличаване на неговата инертност. С чести движения нагоре-надолу по характерни участъци от пътя, инерцията кара окачването да мисли последователно от върха до дъното и да остави през него следващото препятствие или яма. Това е още една причина за всеобщата любов на спортистите към едно тръбните газови амортисьори. Неповредени и дефектни амортисьори. Автомобил, чието колело е окачено във въздуха, не може да спира, ускорява или завива. Тоест става неуправляем.

Работа на автомобилни амортисьори

Пружините са склонни да върнат колелото към земята, но когато удари капака, отскача назад също толкова бързо. Колебанията се повтарят, колата среща нови препятствия и ями и ако не за амортисьори, при скорости по-големи от 20-30 километра в час става почти невъзможно да се контролира. Характеристиките на работещ амортисьор са проектирани така, че колелото да прави само едно пълно движение нагоре. Да се връща надолу и след това 80% от въздействащата енергия се възстановява от амортисьора. Превръща се в топлина и се разпръсва във въздуха. Поддържащите се амортисьори са водещ елемент на активната безопасност. Опасността от ситуацията се крие във факта, че, първо, шофьорите не осъзнават това, и второ, амортисьорите се износват постепенно, често без видими или звукови знаци. Колкото по-дефектни са амортисьорите, толкова повече време колелото прекарва във въздуха, а не в контакт с пътя.

Особености на автомобилни амортисьори

В резултат на това се увеличава спирачният път, особено за натоварен автомобил и с ремарке, скоростта на безопасното завиване и началото на аквапланинга се намалява. Компонентите на гумите и шасито се износват интензивно, осветяването на пътя се влошава, а насрещните водачи се заслепяват. Особено не харесват дефектни амортисьори ABS, PBS и Traction Control. Техните сензори са конфигурирани да проследяват поведението на колелата, които се търкалят по земята, а не се въртят със страшна сила във въздуха. Електронните мозъци на тези системи се объркват и дават неправилни инструкции на задействащите механизми. Най-важното е, че управлението се влошава, колата започва да бие, особено при промяна на скоростта. Последното, но това, което обикновено се забелязва веднага, комфортът при каране е значително намален, колата се тресе, вибрациите стават неравномерни и често са придружени от удари. Това е първият очевиден признак на неизправност на амортисьора.

Действие на автомобилни амортисьори

Визуална проверка въпреки факта, че амортисьорът изглежда специално разположен на най-неудобното място за проверка. Този тест е един от най-надеждните и разбира се, евтин и бърз. На амортисьора може да се види маслена мъгла, но не трябва да има петна. Маслените петна показват загуба на херметичност и че амортисьорът вече е повреден. Ако имате някакви съмнения по време на проверката, избършете амортисьора на сухо и го огледайте след няколко дни работа. Обърнете внимание на състоянието на отскачащия буфер и прашник. Маслото, което попада на повърхността им, говори не само за проблемите на амортисьора, но и води до тяхното много бързо унищожаване. Това допълнително ще ускори отказа на целия амортисьор. Един вид, ефект на снежна топка. Най-важният елемент на визуалния преглед е състоянието на гумите.

Неизправности в автомобилни амортисьори

Ако по повърхността им се наблюдават неравномерни петна по износване, особено по протежение на страничния ръб, това е ясен знак за неизправност на амортисьорите. Независимо от това, ако откриете следи от петна от ръжда върху полирана повърхност, сменете амортисьора. Друг тъжен сигнал може да бъде износването на хромираното покритие като петно ​​от едната страна. Това е следствие от неправилно затягане по време на монтажа. Което доведе до несъответствие на цилиндъра и пръта. Резултатът ще бъде и загуба на херметичност и повреда на амортисьора. Най-лесният начин да се определи здравето на амортисьора визуално, когато колата се движи. Ако колелото точно повтаря профила на пътя, тогава амортисьорът честно изпълнява изразходваните за него пари. Ако колелото постоянно отскача, амортисьорът е по-скоро мъртъв, отколкото жив. Неизправните амортисьори водят до факта, че при скорости, започващи от 80 километра в час, колата започва да търка, особено при среща с малки неравности по пътя.

От какво се повреждат амортисьорите

В самия амортисьор могат да се счупят само две неща. Клапаните се повреждат и уплътнението на стъблото не е запечатано. Ако разбивката на първия вид е достатъчно рядка, тогава вторият е основният и има много причини за произхода. Надеждно работещото уплътнение на амортисьора е доста нетривиална дизайнерска задача. Всъщност, неговият ствол преминава през маслената баня отвътре навън, повтаряйки това циклично движение стотици хиляди пъти. Често със значителни ускорения, нагряване и разширяване, заедно с нагряването на маслото по време на работа. Друго нещо е, когато този корпус е повреден или дори частично разрушен. Прахът и мръсотията, паднали върху пръта, отрязват повърхността на кутията за пълнене и маслото започва да прониква навън. Полираната повърхност на стъблото е проектирана за много години работа.

Проблеми при автомобилни амортисьори

Ръждата, която се появява върху него, показва или свръх агресивна среда, или проблеми с избора на материал и съответствието с качеството на продукцията от производителя му. Ръждивите черупки причиняват интензивно износване на масленото уплътнение, но най-обидното е, когато стъблото е повредено. Дори когато е монтирано от злополучния майстор, използвайки клещи, скоби или други метални захващания в работата. Простата регулярна проверка на целостта и запазването на багажника и правилната първоначална инсталация на амортисьора може значително да удължи живота му. По-трудно е да се избегнат неблагоприятни условия на работа, които износват вътрешните клапани. Те включват изключително високи и ниски температури и дълго возене при ниска скорост с големи амплитуди на движение на пръта. Подмяната на амортисьори, в сравнение с, да речем, подмяната на маслен или горивен филтър, може да доведе до значителни промени в поведението на автомобила.

Комфорт при автомобилни амортисьори

Не само хидравлика и газ се различават, но и еднотипни амортисьори на различни компании. Комфортът и боравенето са технически противоположни показатели. Увеличавайки един от тях, намаляваме другия и така нататък. Също така е невярно да се твърди, че газовите едноцилиндрови амортисьори, като цяло са по-добри от хидравличните двутръбни. Да, те са по-леки, по-добре охладени, практически не се пенят и могат да бъдат обърнати с главата надолу. Всички тези свойства обаче стават реални предимства само в условията на спортни състезания. За огромното мнозинство от обикновените автомобилисти и техните условия на шофиране, хидравличните амортисьори се справят със задачите си сто процента. Почти всички едно тръбни газови амортисьори са с 30-50% по-скъпи от хидравличните.