Автомобилни системи

автомобилни системи

Съвременни автомобилни системи

Съвременните автомобили съдържат много електронни системи. Те са предназначени да улеснят живота на водача и да повишат безопасността му. А за новия водач е много трудно да разбере всички тези ABS, ESP, 4WD и така нататък. Тази страница дава декодиране на съкращенията, приети в имената на тези автомобилни системи, както и тяхното кратко описание. ABS, Antiblockier System на български, антиблокираща спирачна система. Предотвратява блокирането на колелата при спиране на автомобила, което запазва неговата стабилност и управляемост. Сега се използва на повечето съвременни автомобили. Наличието на ABS позволява на необучен шофьор да предотврати блокиране на колелата. ACC, Active Cornering Control, понякога ACE, BCS, CATS. Автоматична система за стабилизиране на страничното положение на тялото в ъглите, а в някои случаи и променливо движение на окачването. При което активните елементи на окачването играят основна роля.

ADR автоматично регулиране на разстоянието

Това е система за поддържане на безопасно разстояние до автомобила отпред. В основата на системата е радар, монтиран пред колата. Той постоянно анализира разстоянието до колата отпред. Веднага след като този индикатор падне под прага, зададен от водача, системата ADR автоматично ще даде команда да се забави, докато разстоянието до автомобила отпред достигне безопасно ниво. AGS, адаптивна Getriebe-Steuerung. Е самонастройваща се система за автоматична трансмисия. Индивидуална скоростна кутия. AGS избира най-подходящата предавка за водача по време на движение. За да се разпознае стилът на шофиране, педалът на газта се оценява постоянно. Плъзгащият се край и моментът на задвижване се хващат, след което трансмисиите започват да работят в съответствие с една от програмите, зададени от системата. В допълнение, системата AGS предотвратява ненужното превключване, например в задръствания, на завои или спускания.

Система за контрол на сцеплението

Тя е монтирана ASR в немски автомобили. Както и DTS така наречения динамичен контрол на сцеплението. ETC, TCS – система за контрол на сцеплението. STC, TRACS, ASC + T – автоматичен контрол на стабилността + сцепление. Целта на системата е да предотврати подхлъзване на колелата и също така да намали силата на динамичните натоварвания върху предавателните елементи върху нееднородна пътна настилка. Задвижващите колела първо се спират, след това, ако това не е достатъчно, подаването на горивната смес към двигателя се намалява и, следователно, мощността, подавана към колелата. Brake Assist – Понякога BAS, PA или PABS. Електронна система за контрол на налягането в хидравличната спирачна система, която в случай на аварийно спиране и недостатъчно усилие върху спирачните педали независимо увеличава налягането в спирачната линия, което го прави многократно по-бързо, отколкото хората могат да направят.

Cornering Brake Control

Cornering Brake Control – система, която спира спирачките в ъгли. Централна система за надуване на гуми – централизирана система за надуване на гуми. DBC – динамично управление на спирачките – динамична система за управление на спирачките. В крайни случаи повечето шофьори не са в състояние да извършват аварийно спиране. Силата, с която автомобилистът натиска педала, не е достатъчна за ефективно спиране. Последващо увеличаване на силата увеличава спирачната сила само леко. DBC допълва системата за динамичен контрол на стабилността (DSC), в резултат на нейната работа процесът на увеличаване на налягането в задвижването на спирачките се ускорява, което осигурява минимален спирачен път. Работата на системата се основава на обработката на информация за скоростта на повишаване на налягането и силата върху педала на спирачката. DSC – Dynamic Stability Control това е система за динамичен контрол на стабилността.

DME – Digital Motor Electronics

DME – Digital Motor Electronics – цифрова електронна система за управление на двигателя. Той следи правилното запалване и впръскване на гориво и други допълнителни функции. Като например регулиране на състава на работната смес. Системата DME осигурява оптимална мощност, като в същото време минимизира изгорелите емисии и разхода на гориво. DOT – Department of Transport е Министерството на транспорта в САЩ. Което отговаря за правилата за безопасност на гумите. Маркировката върху гумата показва, че тази гума отговаря на изискванията на Министерството и е одобрена за използване в Съединените щати. Driveline е водещото задвижване. AWD – задвижване на всички водещи колела. FWD – това е предно задвижване на колелата. RWD – това е задно задвижване на колелата. 4WD-OD – задвижване на четирите колела при нужда. 4WD-FT – това е постоянно задвижване на всички колела.

ECT – Електронно контролирана трансмисия

Това е електронна система за управление за смяна на предавките в автоматични трансмисии от последно поколение. Той отчита скоростта на автомобила, положението на дросела и температурата на двигателя.Осигурява меко превключване на предавките, значително увеличава живота на двигателя и трансмисията. Позволява ви да зададете няколко алгоритми за смяна на предавките. Например зима, икономичност и спорт. EBD – Електронно разпределение на спирачките. В немската версия – EBV – Elektronishe Bremskraftverteilung. Електронна система за разпределение на спирачната сила. Той осигурява най-оптималната спирачна сила върху осите, променяйки го в зависимост от конкретните пътни условия. Като скорост, характер на покритието, натоварване на превозното средство и други. Главно за да се предотврати заключване на колелата на задния мост. Ефектът е особено забележим при автомобили със задно задвижване. Основната цел на този агрегат е разпределението на спирачните сили в момента на стартиране на спирането на колата.

Принцип на действие на автомобилни системи

Когато според законите на физиката под действието на инерционните сили се получава частично преразпределение на товара между колелата на предния и задния мост. Принцип на действие. Основното натоварване при спиране с движение напред лежи върху колелата на предната ос. Върху които може да се реализира по-голям спирачен въртящ момент, докато колелата на задния мост се разтоварват. И когато върху тях се приложи голям спирачен момент, те могат да се блокират. За да се избегне това, EBD, обработвайки получените данни от ABS сензорите и сензора, който определя положението на педала на спирачката. Действа върху спирачната система и преразпределя спирачните сили върху колелата пропорционално на натоварванията, действащи върху тях. EBD влиза в сила преди старта на ABS или когато ABS се повреди поради неизправност. ECS – Електронна система за контрол на твърдостта на амортисьора. ECU – Electronic Control Unit – това е електронен блок за управление на двигателя.

EDC – Автомобилни системи

EDC, Electronic Damper Control – електронна система за контрол на твърдостта на амортисьорите. В противен случай може да се нарече система, която се грижи за комфорта. Електроника сравнява параметрите на натоварване, скоростта на автомобила и оценява състоянието на пътното платно. Когато шофирате по добри коловози, EDC нарежда амортисьорите да станат по-меки. А при завиване при висока скорост и шофиране през вълнообразни участъци добавя твърдост и осигурява максимално сцепление. EDIS – електронна безконтактна система за запалване, без прекъсвач – дистрибутор. EDL, Electronic Differential Loc – електронна система за диференциално заключване. В немската версия EDS, Elektronische Differentialsperre е електронно заключване на диференциала.

Подобряване на автомобилни системи

Това е логично допълнение към функциите на антиблокиращата спирачна система. Благодарение на което се увеличава потенциалът за безопасност на автомобила. Подобряват се сцеплените му характеристики при шофиране при неблагоприятни пътни условия и се улеснява процесът на отдалечаване, интензивно ускорение, повдигане и управление на автомобила при трудни условия. Принципът на системата. При завиване на автомобилно колело, инсталирано на една и съща ос, преминават пътеки с различна дължина. Поради което техните ъглови скорости също трябва да са различни. Това несъответствие в скоростите се компенсира от работата на диференциалния механизъм, монтиран между задвижващите колела. Но използването на диференциала като връзка между дясното и лявото колело на задвижващата ос на автомобила има отрицателни страни.

Характеристика на автомобилни системи

Характеристика на диференциалния дизайн е, че той, независимо от условията на шофиране, осигурява равно разпределение на въртящия момент между колелата на задвижващата ос. Когато шофирате направо по повърхността с равни коефициенти на сцепление, това не се отразява на поведението на автомобила. Когато задвижващите колела на автомобила паднат на място с различни коефициенти на сцепление, колело, движещо се по пътна секция с по-нисък коефициент на сцепление, започва да се изплъзва. Поради условието на равен въртящ момент, осигурен от диференциала, моторното колело ограничава сцеплението на противоположното колело. Диференциалното заключване в случай на несъответствие на условията на съединителя на лявото и дясното колело елиминира това равновесие.

Принцип на действие на автомобилни системи

Получавайки сигнали от сензорите за скорост, налични като част от ABS, EDS определя ъгловите скорости на задвижващите колела и непрекъснато ги сравнява помежду си. Ако ъгловите скорости не съвпадат, което се случва, например, когато едно от колелата се приплъзне, то се забавя, докато не се изравни по честота с не хлъзгащото се. В резултат на такова регулиране възниква реактивен момент. Който при необходимост създава ефекта на механично заключен диференциал и колелото, което има по-добри условия на сцепление с пътната настилка, е в състояние да предаде повече сцепление. С разлика в скоростите на въртене от около 110 оборота в минута, системата автоматично влиза в експлоатация. И без ограничения работи при скорост до 80 километра в час. Системата EDB също работи при заден ход, но при завиване не работи.

Електронен модул на автомобилни системи

ECM, Electronic Control Module – електронен модул за управление. Микрокомпютърът определя продължителността на инжектирането и количеството инжектирано гориво за всеки цилиндър. Той помага да се получи оптимална мощност и въртящ момент от двигателя в съответствие с програмата, заложена в него. EGR – система за рециркулация на отработените газове. Enhanced Other Network – вградена навигационна система. Информацията за задръстванията, строителните работи и маршрутите за заобикаляне. Електронният мозък на автомобила веднага дава намек на водача кой начин да използва и кой е по-добре да изключи. ESP това е електронна програма за стабилност – това е също ATTS. ASMS – автоматизира система за управление на стабилизацията. DSC – динамичен контрол на стабилността. Fahrdynamik-Regelung това е контрол на стабилността на превозните средства. Най-сложната система, използваща възможностите на антиблокиращото, сцеплението и електронните системи за управление на дросела.

Управляващ блок на автомобилни системи

Управляващият блок получава информация от сензорите за ъгловото ускорение на автомобила, ъгъла на управление. Информация за скоростта на превозното средство и въртенето на всяко от колелата. Системата анализира тези данни и изчислява траекторията и ако на завои или маневри реалната скорост не съвпада с изчислената и колата прави или на свой ред, коригира траекторията. Забавя колелата и намалява сцеплението на двигателя. В случай на спешност, той компенсира неадекватно острата реакция на водача и спомага за поддържането на стабилността на автомобила. Работата на тази система е да прилага сцепление и динамично регулиране на работата на системите за управление на превозни средства. CCD устройството разпознава опасността от подхлъзване и целенасочено компенсира стабилността на автомобила в посока.

Принцип на системата за автомобилни системи

Принципът на системата. CCD устройството реагира на критични ситуации. Системата получава отговора от сензори, които определят ъгъла на въртене на волана и ъгловата скорост на колелата на автомобила. Отговорът може да се получи чрез измерване на ъгъла на въртене на автомобила около вертикалната ос и величината на напречното му ускорение. Ако получената от сензорите информация дава различни отговори, тогава има вероятност за критична ситуация, при която е необходима намеса на CCD. Критична ситуация може да се прояви в два варианта на поведение на автомобила. Недостатъчна недозавиване автомобил. В този случай CCD спира дозирано задното колело от вътрешната страна на завоя, а също така влияе върху двигателя и системите за управление на автоматичната трансмисия.

Работа на автомобилни системи

В резултат на прибавянето към сумата от силите на спирачната сила, приложена към гореспоменатото колело, векторът на получената сила, действаща върху автомобила, се върти в посока на въртене и връща колата по предварително зададена траектория, като предотвратява пътуването извън пътното платно и по този начин осигурява приспособяване към въртенето. Презавиване. В този случай CCD спира спирално предното колело от външната страна на завоя и действа върху двигателя и системите за управление на автоматичната трансмисия. В резултат векторът на получената сила, действаща върху автомобила, се върти навън, като по този начин не позволява на колата да се плъзга и последващото неконтролирано въртене около вертикалната ос. Друга често срещана ситуация, при която се изисква намеса на CCD е да се избегне препятствие, което внезапно се появява на пътя.

Изчисления при автомобилните системи

Ако автомобилът не е оборудван с CCD, събитията в този случай често се развиват според следния сценарий: Изведнъж пред колата се появява препятствие. За да избегне сблъсък с него, водачът завива рязко вляво, а след това, за да се върне към заеманата преди това лента, вдясно. В резултат на подобни манипулации колата се завива рязко и има плъзгане на задните колела, превръщайки се в неконтролирано въртене на колата около вертикална ос. Ситуацията в случая на автомобил, оборудван с CCD, изглежда малко по-различно. Шофьорът се опитва да заобиколи препятствието, както в първия случай. По сигналите на сензорите, CCD разпознава нестабилния режим на движение на автомобила. Системата извършва необходимите изчисления и като противодействие забавя лявото задно колело, като по този начин допринася за въртенето на автомобила.

Препоръки за автомобилни системи

В същото време се поддържа силата на страничното задвижване на предните колела. Докато колата влиза в ляв завой, водачът започва да върти волана надясно. За да помогне на автомобила да завие надясно, CCD спира спира дясното предно колело. Задните колела се въртят свободно, което оптимизира страничната задвижваща сила, действаща върху тях. Промяната в лентата, предприета от водача, може да причини рязък завой на автомобила около вертикална ос. За да се предотврати подхлъзване на задните колела, лявото предно колело се спира. В особено критични ситуации това спиране трябва да е много интензивно, за да се ограничи увеличаването на страничната задвижваща сила, действаща върху предните колела. Препоръки за работа на CCD-та. Препоръчва се да изключите CCD: при „люлеене“ на кола, заседнала в дълбок сняг или рохкава почва, при шофиране със вериги за сняг, при проверка на автомобила на динамометър.

Работен режим на автомобилни системи

Изключването на CCD се осъществява чрез натискане на бутон с бутон с надпис на арматурното табло, включване чрез повторно натискане на посочения клавиш. Когато двигателят стартира, CCD-то е в работен режим. ETCS – електронна система за управление на дросела. Блокът за управление на двигателя получава сигнали от два сензора: положението на педала за газ и газта и в съответствие с програмата, заложена в него, дава команди на електрическия задвижващ механизъм на амортисьора. ETRTO – Европейската техническа организация за гуми и джанти. Асоциация на европейските производители на гуми и джанти. FMVSS – Федерални стандарти за безопасност на моторни превозни средства – американски стандарти за безопасност. FSI – гориво стратифицирано впръскване – слоесто впръскване на гориво. Разработен от специалисти на Volkswagen.

Предимства на автомобилни системи

Горивното оборудване на двигателя със системата за впръскване на FSI е направено по аналогия с дизелови агрегати. Помпа за високо налягане изпомпва бензин в горивната шина, общ за всички цилиндри. Горивото се впръсква директно в горивната камера чрез дюзи със соленоидни клапани. Командата за отваряне на всяка дюза се дава от централното управление, а фазите на нейната работа зависят от скоростта и натоварването на двигателя. Предимства на бензиновия двигател с директно впръскване. Благодарение на дюзите с електромагнитни клапани е възможно да се впръсне строго дозирано количество гориво в горивната камера в определен момент. Промяна на фазите на разпределителния вал с 40 градуса осигурява добро сцепление при ниски и средни скорости. Използването на рециркулация на отработените газове намалява отделянето на токсични вещества. Двигателите с директно впръскване на FSI са с 15 % по-икономични от бензиновите двигатели с традиционна инжекционна система.

HDC – Hill Descent Control – Автомобилни системи

HDC – Hill Descent Control – система за контрол на сцеплението за спускане от стръмни и хлъзгави склонове. Работи приблизително на същия принцип като контрола на сцеплението, чрез удушаване на двигателя и спиране на колелата, но с фиксирано ограничение на скоростта в диапазона от 6 до 25 километра в час. PTS – Parktronic System – в немската версия, Abstandsdistanzkontrolle това е система за контрол на разстоянието на паркиране, която определя разстоянието до най-близкото препятствие, използвайки ултразвукови сензори, разположени в броните. Системата включва ултразвукови преобразуватели и блок за управление. Акустичен сигнал информира за разстоянието до препятствието на водача, звукът на който се променя при намаляване на разстоянието до препятствието. Колкото по-кратко е разстоянието, толкова по-къса е паузата между отделните сигнали.

Reifen Druck Control – Автомобилни системи

Когато остане 0,3 m преди препятствието, звукът на сигнала става непрекъснат. Звуковият сигнал се поддържа от светлинни сигнали. Съответните индикатори са разположени вътре в кабината. В допълнение към обозначението ADK Abstandsdistanzkontrolle, съкращенията PDC контрол на разстоянието на паркиран автомобил и Parktronik могат да се използват за описание на тази система. Reifen Druck Control – система за наблюдение на налягането в гумите. Системата RDC контролира налягането и температурата в гумите на автомобила. Системата отчита спад на налягането в една или повече гуми. Благодарение на RDC се избягва преждевременното износване на гумите. SIPS – система за защита от странични въздействия. Състои се от подсилени и енергопоглъщащи елементи на тялото и странични въздушни възглавници, които обикновено са разположени във външния ръб на облегалката на предната седалка.

Защита на автомобилни системи

Местоположението на сензорите влияе на много бързата реакция. Това е особено важно при странични удари, тъй като зоната на сгъване е само 25-30 cm. SLS – система за нивелиране на окачване. Той може да осигури стабилността на положението на тялото в надлъжната ос спрямо хоризонталата по време на бързо движение по неравни пътища или при пълно натоварване. SRS това е допълнителна ограничителна система. Въздушни възглавници, отпред и отстрани. Последните понякога се наричат ​​система за защита от страничен удар SIPS, която заедно с тях включва специални греди във вратите и напречни усилватели на каросерията. Новите съкращения са WHIPS, патентовано от Volvo и IC, което съответно означава система за защита срещу удар от камшик. Специален дизайн на облегалката на седалката с активни облегалки за глава и надуваема завеса. Въздушна възглавница, разположена отстрани в областта на главата.