Автомобилно окачване

автомобилно окачване

Устройства за автомобилно окачване

Автомобилно окачване е набор от устройства, осигуряващи еластична връзка между каросерията и мостовете или колелата на автомобила. Намалявайки динамичните натоварвания върху каросерията и колелата, амортизирайки техните вибрации. А също и коригирайки позицията на каросерията на автомобила по време на движение. На окачването на автомобила е възложена трикратна задача. Да карате леко, да карате точно, да се движите безопасно. С други думи, окачването трябва едновременно да осигурява приемлив комфорт, добро управление и активна безопасност. Окачването като междинна връзка между каросерията на автомобила и пътя трябва да е леко и заедно с висок комфорт да гарантира максимална безопасност на движението. Това изисква точна кинематика на колелата, високо информационно съдържание на управлението, не само кормилното управление.

Лостова система на автомобилно окачване

Както и изолация на каросерията от шум на пътя и твърдо търкаляне на радиални гуми, особено с нисък профил. Освен това трябва да се има предвид, че окачването прехвърля върху тялото силите, възникващи при контакта на колелото с пътя. Така че трябва да е здрава и издръжлива. Използваните панти трябва лесно да се завъртят, да бъдат леко гъвкави и в същото време да осигуряват звукоизолация на тялото. Лостовете трябва да предават сили в почти всички посоки, както и моментите на сцепление и спиране, и да не са твърде тежки. Еластичните елементи с ефективно използване на материалите трябва да бъдат прости и компактни и да позволяват достатъчно пътуване на окачването.

Изисквания за автомобилно окачване

Изисквания за окачване. Еластичната характеристика на окачването трябва да осигурява висока плавност на движението и отсъствие на удари по ограничителите на движение. Противодейства на ролките при завъртане, по време на спиране и ускоряване на автомобила. Кинематичната схема трябва да създава условия за възможна малка промяна в подреждането на коловоза и колелата. Съответствието на кинематиката на колелата с кинематиката на кормилното задвижване, като елиминира колебанията на управляваните колела около оста на въртене. Оптимално затихване на вибрациите на тялото и колелата. Надеждно предаване от колелата към тялото или рамката на надлъжните и напречните сили и моменти. Ниско тегло на окачващите елементи и най-вече непокритите части. Достатъчна здравина и издръжливост на частите на окачването и особено еластичните елементи, които са сред най-натоварените части на окачването.

Видове автомобилно окачване

Има много видове окачвания, те се класифицират по типа на направляващата лопатка и по типа еластични елементи, пружина, усукване, пневматика и други. За сега най-разпространеното окачване при съвременните лекотоварни автомобили и джипове е въздушно окачване. Всяко окачване има своите недостатъци и предимства. Зависимата е по-проста, по-евтина, има постоянна писта, но в същото време лъчът не се извива, така че това окачване не може да се нарече леко. Освен това, при противоположни ходове на лявото и дясното колело на една и съща ос, наклонът им е значителен. Което води до самоколебание на колелата, така нареченият ефект на трептене. Независимите имат много повече предимства, поради което сега са по-често срещани. Те се различават по местоположението на люлеещата се равнина на колелата. Надлъжна, напречна, диагонална на наклонени лостове. И по броя на лостовете. Еднораменни, двойно-лостови, много-лостови, свещни. В отделен клас, така нареченото полу-независимо окачване.

Цена на автомобилно окачване

По-правилното му име, окачване с усукваща греда. По правило това е задното окачване на евтините автомобили с предно предаване. В предното окачване на автомобилите най-често се използват два вида окачване. Mc Pherson и двуканално. Устройство за окачване на Макферсън. Той има редица предимства пред други схеми. Най-важните от които са компактност, лекота и простота на дизайна. И следователно ниската цена на самото окачване при производството, което е важно за производителя. И ремонта, което не е безразлично за собственика на автомобила. Преценете сами, всяко колело има само един лост. А това е минимум безшумни блокове и сачмени лагери. Тоест минимално тегло и максимална надеждност. Не е необходимо да преследвате намаляването на неподредените маси, за да използвате алуминий и да прибягвате до други трикове. Чрез безшумните блокове напречният лост е прикрепен към под рамка, напречна греда.

Роля на автомобилно окачване

Чрез сачмен лагер той е свързан с кормилото на колелото. Ролята на горния лост се изпълнява от самия корпус на автомобила, към който е монтирана стойката на окачването, амортисьор плюс пружина. За автомобилите с предно задвижване от особено малки класове такъв дизайн ще остане актуален за дълго време. Дори и само поради своята компактност, но при проектирането на модели от по-висок клас Макферсън постепенно се изоставя. Основната причина е несъвършената кинематика, която окачването настройва на колелото. В допълнение, това е ограничен комфорт при шофиране. В крайна сметка всички удари, падащи върху колелото, в една или друга степен, се предават чрез горната опора на амортисьора и върху тялото, намалявайки комфорта при шофиране. Но фактът е по-лош, че при силни удари както амортисьорът, така и тялото са уязвими, което потенциално ги заплашва с преждевременно износване или дори разрушаване.

От какво се състои автомобилно окачване

Тази конструкция се състои от две носещи лостове, които имат шарнирни лагери върху рамка, напречен елемент или тяло. Външните краища на лостовете са свързани чрез сферични връзки към въртящ щифт или юмрук. Колкото по-голямо е разстоянието между лентите на носачите, толкова по-малко са силите, действащи в ръцете и техните опори. Тоест, толкова по-малка е гъвкавостта на всички части и по-точно кинематиката на окачването. Той осигурява еластично възприемане на твърдото търкаляне на радиални гуми с горни рамена. Основното предимство на окачването на двойни ригели е кинематичните му свойства. Чрез взаимното положение на раменете можете да определите височината както на центъра на напречната ролка, така и на центъра на надлъжната ролка. Освен това, поради различната дължина на горните и долните лостове, е възможно да се повлияе на ъгловите премествания на колелата по време на отскоци и компресионни движения.

Работа на автомобилно окачване

Тоест да се смени гърбицата. С по-къси горни лостове, колелата се накланят към отрицателната греда по време на хода на компресия и към положителната по време на курса на отскок. Поради това е възможно да се противодейства на промяната в гърбицата, причинена от страничната ролка на тялото. Също така, чрез промяна на ъгъла на равнината на люлеене на горната част на ръката спрямо долната, може да се постигне ефект против разрушаване. Този дизайн може да се използва както предно, така и задно окачване. За да постигнат оптимална кинематика на колелата и по този начин да постигнат по-добра стабилност и управляемост, дизайнерите използват четири до пет лоста. Защо толкова много ? Двама държат колелото, останалите задават необходимата кинематика. И сега изобщо не е необходимо да се комбинират амортисьорът и пружината в подпора на амортисьора. Някои дизайни включват пружинното спиране на долната част на ръката.

Действие на автомобилно окачване

Вярно е, че в този случай е изключително трудно да се постави връзка с постоянна скорост. Така, че такива схеми се използват на автомобили с класическо разположение, тоест със задно задвижване. Но в същото време дизайнът става по-сложен, по-скъп и по-тежък. По принцип същото може да се каже и за окачване на задните колела с много връзки, благодарение на което се постига грациозно управление и въздушен комфорт. Но те се постигат с цената на увеличаване на размера, теглото и структурната сложност. За автомобилите с класическо разположение обаче това е необходимост, тъй като в този случай задните колела се задвижват. Работата върху огъването е заложена в принципа на действие на торсионни пръти. Метални пръти с кръгло или правоъгълно напречно сечение, които могат да служат като стабилизатори на страничната стабилност. Но в някои случаи са еластични окачващи елементи.

Торсионно автомобилно окачване

Използването на торсионни пръти елиминира използването на спирални пружини, което намалява размера на окачването, оказва се доста компактно. В същото време по отношение на надеждността окачването на торсионната лента не е по-лошо от пружина. Независимо от това, в повечето случаи пружините действат като еластични елементи, които могат да се комбинират с амортисьори в един багажник. И накрая, листовите пружини, които днес се използват главно за търговски превозни средства, включително тези, създадени на базата на леки автомобили, не са напълно изчезнали. Говорейки за различните конструкции на окачването, не можем да не споменем и хидропневматичното окачване. Предимствата му са висока гладкост, както и способността да се променя просветът. Системата се състои от работни зони, които играят ролята на еластични елементи и акумулатори на енергия, както и една помпа.

Автомобилно окачване

Кормилото и спирачките се захранват от един и същ работен вид масло и са включени в една система. Всяка сфера е разделена на две от силна еластична мембрана. В едната й част има газ, в другата работна течност. Силно течно минерално масло. Твърдостта на сферата зависи от количеството масло в нея. Течността притиска мембраната, като по този начин променя налягането във второто, газово отделение на сферата. Чрез регулиране на подаването на масло в сферите с помощта на помпа и клапанна система, просветът на автомобила може да бъде променен. Тук не са разгледани всички възможни видове суспензии. И всичко това, защото има много съществуващи конструкции, особено за задното окачване. И има още повече опции за изпълнение. Изборът в полза на определен тип окачване зависи от това какви задачи си поставят разработчиците на автомобили.