Активна изпускателна система

активна изпускателна система

Активна изпускателна система на автомобила

Една от посоките на настройка на автомобила е акустичната настройка. Можете да получите мощен и благороден звук на вашия автомобил по няколко начина. Най-популярното решение е да се използва направо заглушител в изпускателната система. През последните години някои спортни автомобили имат монтирана активна изпускателна система. Която самостоятелно образува определен звук на отработените газове. Активната изпускателна система има в арсенала на компанията Ауди, BMW, Ягуар F-Type SVR, Volkswagen. В същото време активната версия на Ауди, BMW и Volkswagen се поставя изключително върху автомобили с дизелов двигател.

Звук на изпускателната система

Смята се, че звукът на дизеловия двигател е акустично безинтересен и следователно подлежи на промяна. Активна изпускателна система. Дизайнът на активната изпускателна система в Ауди, BMW и Volkswagen е подобен. Системата се базира на специален активен елемент, който се монтира в изпускателната тръба на мястото на главния ауспух. В основата си той е акустичен говорител в метален корпус. Той създава хармоници на определена честота за постигане на желания звук на изпускателната система. Активният елемент е свързан с електронното устройство за оформяне на звука, което от своя страна е свързано с блока за управление на двигателя. Като входни сигнали се използват стойностите на въртящия момент за регулиране на силата на звука и скоростта на двигателя за промяна на скоростта на възпроизвеждане.

Колко режима има изпускателна система

За да се осигури комфортно пътуване, силата на звука на активната изпускателна система намалява. С увеличаване на скоростта на автомобила има три режима на работа на системата. Спортен режим, нормален режим и заглушен режим, които могат да бъдат зададени от водача на автомобила. По различен начин е организирана системата за активно формиране на звукозаписа в Ягуар. В системата за създаване на спортен звук, потока от отработени газове се насочва, заобикаляйки преградните му стени и перфорираните ауспухови тръби директно в атмосферата. Потокът отработените газове се контролира от активни изпускателни клапани,който е монтиран по един за всяка секция на шумозаглушителя. Всеки отделен вентил разполага с вакуум. Вакуумът в системата се създава от вакуумна помпа.

Активна изпускателна система

Електромагнитният вентил е монтиран във вакуумния вентил на вентила, който осигурява неговата работа. Електромагнитният клапан се задейства от сигнал от електронния контролен блок. Ако системата не е активирана, изпускателните клапани са затворени, изгорелите газове преминават през препятствия в секцията за заглушител. При високи обороти на двигателя изпускателните клапани са принудени да се отварят, като по този начин намаляват обратното налягане в изпускателната система и подобряват качеството на звука на отработените газове. С активирането на системата за активно генериране на звук, активните изпускателни клапани са отворени в целия диапазон на оборотите на двигателя. Положението на активните вентили се настройва в зависимост от броя на оборотите на двигателя, положението на педала на газта и режима на работа на системата, избрана от водача.