Биела на двигателя

Свързващият прът образува важна връзка между буталото и коляновия вал , превръщайки постъпващото движение на първото в ротационното движение на последното.

Свързващ прът В двигателя съединителният прът е изложен на значителни променливи натоварвания, вариращи от напрежение до компресия. Следователно, тя трябва да бъде трайна, здрава и лека. Свързващите пръти са изработени от стомана чрез леене или горещо щамповане. На спортните автомобили могат да се монтират пръти от титанова сплав.

Конструкцията на шайбата варира в зависимост от типа на двигателя и неговото разположение. Дължината на свързващия прът до голяма степен определя височината на двигателя. Свързващият прът е условно разделен на три части: пръта, буталото и колянообразните глави.

Биела на двигателя

Биелата на двигателя, като правило, има I-секция. Има свързващи пръти с кръгла, правоъгълна, кръстообразна, H-образна секция на пръта. За подаване на масло към лагера на главата на буталото в пръта на свързващия прът се прави канал.

Главата на буталото е едно парче око, в което е монтирана втулка – плъзгащ лагер за въртене на буталния болт. Втулката е изработена от бронз или биметал (стомана с олово, калай). Устройството на главата на буталото се определя от размера на буталния болт и от начина на неговото закрепване. За да се намали теглото на щангата и да се намали натоварването на буталния болт, някои двигатели използват ролки с трапецовидна форма на главата на буталото.

Главата на коляновия вал свързва родката към коляновия вал. При повечето двигатели, коляновата глава е разглобяема, благодарение на технологията за сглобяване на двигателя с вътрешно горене. Долната част на главата ( капак ) е свързана с шайбата с болтове. По-рядко използвани щифтови или бандажни съединителни части на коляновата глава. Конекторът може да бъде прав (перпендикулярно на оста на пръта) или наклонен (под ъгъл спрямо оста на пръта). Косовият конектор се използва главно за V-образни двигатели и ви позволява да направите блока на двигателя по-компактен.

За да се противодейства на напречните сили, повърхностите на челата на колянообразната глава са профилирани. Има зъбни, замъка (правоъгълни издатини) връзка. Най-популярната в момента е връзката на части от главата, получена чрез метод на контролирано разделяне, т.нар. разделен конектор. Разривът осигурява висока прецизност на докинг частите.

Дебелината на коляновидната глава определя дължината на цилиндровия блок. Това е особено вярно за двигателите с V-образна и W-форма. Например, дебелината на долната съединителна глава на двигателя W12 от Audi е само 13 мм.

В коляновидната глава има окачваща щанга, състояща се от две втулки. Вложките са направени многослойни – дву-, три-, четири- и дори петпластови. Най-работещите дву- и трислойни лайнери. Двуслойната облицовка е стоманена основа, покрита с антифрикционно покритие. В трислойна облицовка стоманената основа и антифрикционният слой са разделени от изолиращ уплътнител.