Боксеров двигател

Какво знаем за боксеров двигател ? Че буталата в него се движат хоризонтално. Този двигател е лицето на автомобилите на Subaru. Може би всичко. Нека да разберем още малко.

Противоположният двигател е един от схемите за разположение на двигателя с вътрешно горене , при който буталата са под ъгъл от 180 ° и се движат в хоризонтална равнина един към друг и един от друг. В този случай, две съседни бутала винаги са в същото положение, например в горната мъртва точка.

Движението на буталата в двигателя прилича на боксьорска битка, затова другото име на боксьорския двигател е боксьор . Особеност на двигателя на боксьора е монтирането на всяко бутало със свързващ прът на отделна свързваща щанга на коляновия вал . Противоположният двигател винаги има четен брой цилиндри (2, 4, 6, 8, 10, 12). В момента най-често срещаните четири и шестцилиндрови „оппозитници“.

Противоположният двигател не трябва да се бърка с V-образен двигател и ъгъла на срутване на цилиндрите на 180 °. Когато външен сходство в този двигател съседни бутала с пръти са разположени на една и съща коляно щифт. Следователно, когато едно бутало достигне горната мъртва точка, другото е в долната мъртва точка.

Неоспоримите предимства на боксьорския двигател са ниският център на тежестта, минималните вибрации по време на работа и високо ниво на безопасност при челен сблъсък.

Низходящият център на тежестта на боксьорския двигател позволява по-добра стабилност и управляемост. Ниският двигател е на същата ос като трансмисията, което води до по-ефективно прехвърляне на мощност.

Противоположният двигател е почти напълно лишен от вибрации (възниква само момент на инерционни сили от втори ред, който има тенденция да върти двигателя около вертикална ос). Взаимно координираното движение на съседни бутала осигурява гладка работа на двигателя. Масовият баланс в двигателите на боксьора позволява коляновият вал да се монтира на три основни лагера (вместо обичайните пет), което значително намалява дължината на двигателя и неговото тегло.

Срещу двигателя повече отговаря на изискванията за пасивна безопасност. При челен сблъсък двигателят слиза под колата и по този начин спестява живота на пътниците в кабината. Не по-малко важно за шофьорите, достойнството на боксьорския двигател е характерният звук на неговата работа, който се различава от другите двигатели с вътрешно горене.

За съжаление двигателят на боксьора не е без недостатъци. Най-сериозното, според нас, е високата трудоемкост на ремонтните работи, свързана с конструктивната характеристика на двигателя. Така че, за извършване на индивидуални ремонти се изисква премахване на двигателя от колата. В някои източници е отбелязано, че хоризонталното движение на буталото води до неравномерно износване на втулката на цилиндъра и, като следствие, увеличена консумация на масло. Поради определени размери, двигателят на боксьора се монтира на превозното средство само надлъжно.

Понастоящем двигателите на боксерите са разработени и инсталирани на техните автомобили от Subaru и Porsche. Преди това двигателят на боксьора можеше да се види на автомобили Alfa Romeo, Citroen, Chevrolet, Honda, Lancia, Toyota, Volkswagen и дори Ferrari.

Subaru използва двигатели на боксьор от 1963 година. Това са четирите и шест цилиндровите Boxer . Историята на четирицилиндровите двигатели на Subaru има три поколения: серия EA (1966-1994); EJ серия (1989-1998, колянов вал с 5 основни лагера, 1999-2010, колянов вал с три основни лагера); Серия FB (от 2010 г.). Шестцилиндровият Boxer влезе в производство малко по-късно – серията ER (1987-1991), серията EG (1992-1997), серията EZ (от 1999 г.).

Абсолютното мнозинство на боксьорските двигатели са бензиновите двигатели с разпределено впръскване на гориво и горната газоразпределителна система. Те имат един (SOHC) или два (DOHC) разпределителни вала , които се задвижват от коляновия вал чрез зъбен ремък или верига. Въпреки различния брой разпределителни валове в двигателите, се изпълнява схема за обмен на газове с четири клапана. Редица двигатели, оборудвани с турбокомпресор .

Четирицилиндровият Boxer от трето поколение се оказа по-опростен, по-компактен, икономичен и безвреден. За да се намали разходът на гориво, да се намали токсичността на емисиите, да се увеличи големината на въртящия момент и да се разшири границата в новите двигатели, бяха използвани много съвременни технически решения:

увеличено съотношение на компресия чрез увеличаване на хода на буталото и намаляване на обема на горивната камера;
намалено тегло на движещите се части (шайба, буталото, коляновия вал), дължащо се на производството на коване;
Всмукателните разпределителни валове и разпределителните валове на отработените газове имат променлива система за регулиране на клапаните (система за управление на вентила AVCS);
приложена е нова маслена помпа, която осигурява висококачествено смазване и удължава живота на двигателя;
използва система за охлаждане с отделни вериги за охлаждане на цилиндровия блок и цилиндровата глава.
През 2008 г. Subaru представи дизеловия двигател за първи път . Четирицилиндровият двигател, с обем 2.0 литра, развива мощност от 150 к.с. Той използва системата за инжектиране Common Rail , турбокомпресорна система с турбина с променлива геометрия .

На редица модели автомобили Porsche (911, Boxster, Cayman) са монтирали шестцилиндрови двигатели. Своевременно, 8 и 12-цилиндровите двигатели са разработени за използване в автомобилни състезания.