Въздушен филтър

въздушен филтър

Въздушен филтър на автомобила

Усъвършенстването на всмукателната система е насочено към намаляване на съпротивлението на въздуха на входа и увеличаване на обема на въздуха, влизащ в цилиндрите. Списъкът с елементи, изискващи прецизиране или подмяна, в зависимост от степента на настройка, включва. Въздушен филтър, дроселна тръба, приемник и всмукателен колектор. Модернизацията на всмукателната система също ще доведе до инсталиране на еднократно изпускателен колектор, разпределителен вал нагоре и промяна в програмата за управление на двигателя. Нека разгледаме всичко в ред. Филтър за нулева устойчивост, осигурява не нула, но значително намалена устойчивост на въздушния поток. Стандартните въздушни филтри съдържат филтриращ елемент, изработен от много плътен материал. А дизайнът на такива филтри не е напълно успешен по отношение на количеството преминаващ въздух.

Отвори на въздушен филтър

Във филтри с нулево съпротивление съществуващите микроскопични отвори във филтърния елемент ви позволяват да задвижвате много по-голямо количество въздух. Голяма площ за филтриране също допринася за това. Повърхността на спортния филтър е до пет пъти по-голяма от стандартната площ. Според типа на филтърния елемент нулевите са от два типа. Първият вариант, нетъкан памучен материал, подсилен с метална мрежа и положен с гофриране. Вторият е полиуретан с фина мрежа. Мрежата има по-малка устойчивост на абсорбция, а елементите задържат прах по-добре и имат по-голяма почистваща повърхност. Следователно пяна се използва при състезания по офроуд и други. Чувствителен към замърсяване, но с по-малка устойчивост, мрежи на асфалтови машини. Някои компании правят филтърната среда двойна. Първият етап с големи размери на порите е отговорен за големи частици. Вторият улавя финия прах. Когато избирате филтър, трябва да обърнете внимание на херметичността на свързващата тръба, надеждно осигурена само по един начин.

Производство на въздушен филтър

С гумен маншет като уплътнение. Много производители, желаещи да спестят пари, правят цялото тяло от пластмаса и смятат гумената лента за излишък. При състезателни вериги може да е така. При ежедневна експлоатация, където двигателният ресурс е важен. Филтрите са миещи и сухи. За измиване се предлагат специални комплекти, които се състоят от измиване и импрегниране. Промиването е предназначено за отмиване на мръсотията от повърхността на филтъра. Импрегнацията служи за улавяне на малки частици прах и мръсотия, задържайки ги по стените на филтъра. Като по този начин предотвратява навлизането в двигателя. Импрегнацията с масло ви позволява да увеличите размера на отворите на филтърната мрежа и следователно да намалите съпротивлението на въздушния поток. Филтърният елемент в сухите филтри не е импрегниран с нищо, но също така има възможност за многократна употреба.

Система за всмукване на въздушен филтър

Система за всмукване на студен въздух. Инсталирането на филтър има свои собствени характеристики. За да се предотврати навлизането на горещ въздух в цилиндрите, е важно да изберете място в двигателното отделение, което е възможно най-далеч от всякакви източници на топлина. Трябва също така да поставите защитен топлинен щит. Не инсталирайте филтъра твърде ниско – ако е замърсен, той бързо ще загуби свойствата си. Предлагат се системи за всмукване на студен въздух. По правило те са или алуминиев или въглероден конус, плътно облечен върху филтриращ елемент и служат като параван от топъл въздух, идващ от двигателя. Към входа е прикрепено гофриране, поемащо „по-чист“ студен въздух. Специалната форма на корпуса и самия филтърен елемент създава допълнителни турбуленции, които допринасят за пълненето на цилиндрите на двигателя. В резултат на това имаме. Трябва да се подчертае, че инсталирането на филтър с нулево съпротивление има смисъл само когато целият двигател е преминал усъвършенстване.

Съпротивление на въздушен филтър

В крайна сметка чудеса не се случват. Възможно е да се намали съпротивлението на потока само чрез увеличаване на проходните отвори, тоест за намаляване на качеството на филтрацията. Глупаво е да получите теоретично увеличение на мощността, а по-скоро чрез намаляване на ресурса на двигателя. В допълнение, има мнение, че импрегнирането на филтъра, попадайки върху измервателния елемент на датчика за въздушен поток, изкривява показанията му или дори го изключва. Следващата стъпка е да увеличите газта. Увеличеният газ намалява скоростта на въздушния поток и увеличава работата на системата за всмукване на въздух. Най-бюджетният вариант – при разглобяване се купува амортисьор от по-мощен автомобил, който е инсталиран на вашия собствен автомобил. Спортен приемник. Следва подмяната на стандартния приемник за прием с разширен „спортен“. Спортен приемник има значително по-голям обем и по-къси входящи тръби. По-големият обем от стандартния обем позволява, с правилния дизайн и настройка, да изгладите пулсациите на въздуха.

Обем на въздушен филтър

Колкото по-голям е обемът му, толкова по-остро двигателят ще се „вдигне“, след като газът се освободи и педалът се натисне отново към пода. Тръбопроводите с къс всмукване изместват максималния коефициент на запълване на цилиндрите към диапазона на висока скорост на двигателя. Дългите входящи линии осигуряват добро пълнене и съответно висок въртящ момент при ниски обороти. По този начин, при твърди, нерегулирани тръбопроводи за всмукване, има алтернатива: или добър въртящ момент в диапазона на ниските обороти на двигателя и намалена номинална мощност, или висока номинална мощност и намалено сцепление при ниски скорости. Идеален – система за всмукване с променлива геометрия на канала. Вход на дросела. Има всмукателни системи, при които всмукателният колектор в обичайния си смисъл отсъства като такъв, вместо него са монтирани къси тръби – „тръби“, конфигурирани за определени, обикновено много високи обороти.

Количество въздух и въздушен филтър

Използват се, ако искате да изтръгнете всичко от двигателя и са доста скъпи. Това е най-високата стъпка в настройката на всмукателните системи на атмосферните автомобили – всмукване с много дросели, където за всеки цилиндър има отделен газ и колектор. Този подход може драстично да увеличи количеството въздух, подаван в горивната камера. Входът на много дросела осигурява по-ниска скорост на празен ход в сравнение с приемника, по-стабилна работа на двигателя при ниски и средни скорости. Е, двигателят при високи обороти е отвъд похвала. Няколко дроселни клапана вместо един значително ускоряват реакцията на колата на натискане на педала за газ. Странични ефекти: намален живот на двигателя и увеличен разход на гориво. Входът с много дросела ще бъде наистина ефективен само при разработване за конкретен двигател.

Проблеми при въздушните филтри

Специалистите трябва да решат много теоретични проблеми и да проведат много практически тестове, докато реализират идеите си на практика. И все пак динамиката на газа не се вписва във формулите, следователно след производството на системата отново са необходими изчисления, корекции и нови тестове. Безсмислено е да се използва мулти-дроселът за двигатели с ниска мощност, тръбите трябва да са последният етап на форсиране след промяна на съотношението на компресия и препрограмиране на контролния блок. Ако не говорим за специално проектиран, а стандартен двигател, е необходимо да се заменят дюзите с по-ефективни, пълна промяна в изпускателната система. Двойката всмукателни изпускателни трябва ясно да съответства една на друга. Разпределителните валове, коляновите валове, буталата, пръстените и други части също, разбира се, се променят. Ако обобщим всички промени, всъщност се получава напълно различен двигател.