Двутактов двигател

двутактов двигател

Предназначение на двутактов двигател

Почти всички двигатели на автомобили работят на четиритактовия цикъл. Наречен така, защото са необходими четири хода на индукцията, компресията, запалването и изпускането на буталото. За да се получи едно изгаряне на сместа гориво / въздух. Това означава, че коляновият вал се върти два пъти, за да завърши всеки цикъл. Повечето двутактови двигатели са от тип компресия на картера. Сместа гориво / въздух се подава в картера през страната на буталото от всмукателен колектор, монтиран ниско надолу върху цилиндъра. Сместа е леко компресирана в картера, след което се прехвърля в горната част на цилиндрите. Компресира се и се запалва, така че изгарящите газове да се разширят, за да задвижат буталата надолу. Смазочното масло се смесва с горивото или се инжектира отделно. Тъй като лагерите на коляновия вал не се захранват с масло, те са от сферичен или иглено-ролков лагер, които могат да работят в маслена мъгла.

Къде се монтира двутактовия двигател

Някои по-малки двигатели обаче, по-специално тези, монтирани на някои мотопеди или мотоциклети, работят на двутактов цикъл. Буталото е с мощен ход всеки път, когато се движи надолу по цилиндъра, така че коляновият вал се завърта само веднъж по време на всеки цикъл. Няколко коли също са използвали този двигател. Като Wartburg Knight и някои ранни Saabs. Функционалност за най-ранните двутактови бяха от типа uniflow. С този дизайн сместа гориво / въздух се вкарва в цилиндъра чрез въртящ се вентилатор, задвижван от двигателя. Няма входен клапан. Вместо това има удължен отвор, наречен отвор, отстрани на цилиндъра в близост до дъното на хода на буталото. Портът се отваря или затваря, докато буталото преминава нагоре и надолу по цилиндъра. Обикновено изгорелите газове преминават през конвенционален клапан, управляван от гърбица.

Цикъл на двутактов двигател

Цикълът започва с удар надолу, при който изгарянето на гориво избутва буталото надолу. Когато буталото разкрие входящия отвор в дъното на хода си, горивото и въздухът се изтласкват над него. При натискане изгорелите газове се изтласкват и горивото се компресира, готово за изгаряне. За да се позволи това да се случи, изпускателният клапан се отваря точно преди низходящото бутало да разкрие входящия отвор. Така че няма съпротивление на входящия заряд . Двукратният цикъл. Тъй като буталото компресира гориво-въздушната смес при хода си нагоре, в картера се всмуква нов заряден заряд. Сгъстената смес, изстреляна от правилно настроена електрическа искра, изгаря и се разширява, задвижвайки буталото надолу. Изгорелите газове напускат цилиндъра през непокрития вече изпускателен отвор, а свежият всмукателен заряд се втурва в цилиндъра. През трансферния отвор, помагайки да се изтласкат отработените газове.

Работа на двутактов двигател

Докато буталото започва отново нагоре, то започва да засмуква свеж гориво / въздух в картера. Модерна версия. Повечето съвременни двутактови двигатели работят малко по-различно. Вместо да имат вентилатор, който да принуди гориво / въздушната смес в цилиндрите. Те използват това, което е известно като компресия на картера. Този тип двигатели не се нуждаят от конвенционални клапани. Входните отвори водят в долната част на цилиндъра, който е отворен към картера. По-нагоре в цилиндъра на противоположната страна са друг комплект отвори, водещи към изпускателната тръба. Трансферният порт води обратно към цилиндъра от картера. Влизайки на малко по-високо ниво от входящия отвор, но малко по-нисък от изпускателния отвор. По време на натискането на буталото се открива входящия отвор и позволява на гориво-въздушната смес да влезе в картера, под буталото.

Компресия на двутактов двигател

Понякога има изрязване отстрани на буталото, през което сместа може да премине, за да стигне до картера. Когато буталото достигне горната част на цилиндъра, компресираната смес от гориво и въздух се изгаря чрез запалителна свещ. Принуждавайки буталото да се спуска надолу при мощностния ход. Докато буталото се спуска, той компресира гориво-въздушната смес в картера, а също така разкрива изпускателната тръба, следвана отблизо от предавателния отвор. Изгорелите газове започват да изтичат, когато отворът за отработените газове се разкрие и допълнително се пречиства, изтласква от сместа гориво / въздух, влизаща от трансферния отвор под леко налягане от картера. За да подпомогне почистването на отработените газове от цилиндъра, горната част на буталото често е оформена, за да отклонява входящата смес нагоре. След това сместа се удвоява назад, когато удари главата на цилиндъра, изтича надолу в страната на изпускателния отвор и изтласква отработените газове навън.

Ауспух на двутактов двигател

Инерцията на газовете от отворите за прехвърляне. Които ще бъдат отворени по близо до дъното на удара, продължава да изхвърля отработените продукти, докато изпускателните отвори се затворят. Тази система за изхвърляне на отработените газове е известна като пречистване на контура. Изпускателен дизайн. Дизайнът на ауспуха е по-критичен при двутактов двигател, отколкото при четиритактов двигател. Изгорелите отработени газове не се изтласкват положително от въртящото се бутало, така че е от съществено значение изпускателната система да предлага минимално количество съпротивление на пътя на газовете. При повечето двутактови движения, входящият заряден вход помага да се изхвърлят остатъчните отработени газове от цилиндъра. Проблемът е, че част от входящия заряд, не изгорялото гориво може да се загуби в атмосферата, тъй като и входните и изпускателните отвори са отворени заедно за известно време.

Двутактов двигател

Въпреки това, дизайнът на изпускателната тръба и шумозаглушителя може да се използва, за да се сведе до минимум този ефект. Когато изпускателният заряд напусне цилиндъра, той изпраща импулс, ударна вълна към изпускателната тръба. Който се отразява обратно от края на тръбата. Като обръщат внимателно дизайна на ауспуха, инженерите могат да организират система, която може да използва връщащия се импулс на изгорелите газове, за да натисне входния заряд. Който се опитва да последва отработените газове надолу в изпускателната тръба, обратно в цилиндъра. В повечето двигатели картерът съдържат масло за смазване на подвижните части на двигателя. Но с двутактов компресия на картера, картера не може да направи това, защото е необходим за първоначално компресиране на горивото и въздуха.