Диагностика на двигателя

диагностика на двигателя

Ендоскопска диагностика на двигателя

Ендоскопът е устройство, с което можете да видите състоянието на двигателя отвътре, без да го разглобявате. Проверката на ендоскопа съществува и в медицината. И точно както лекар поставя по-точна диагноза след ендоскопско изследване на един или друг орган, така проверката например на цилиндрите на двигателя с ендоскоп ви позволява да определите състоянието, естеството и степента на неизправност възможно най-точно. И в резултат на това ви позволява да правите по-точни препоръки за ремонт и по-нататъшна работа единица. Ендоскопска диагностика на двигателя. Диагностицирането на двигател с ендоскоп е често срещана процедура. Собствениците на автомобили, които са тествали двигателя на колата си по този начин, винаги реагират добре.

Проверка и диагностика на двигателя

С помощта на ендоскоп можете да проверите цилиндрите, клапаните и да проверите състоянието на буталната група. Ендоскопското изследване на цилиндрите дава дългоочаквания отговор на онези, които искат да видят какво се случва с цилиндрите. Колко са износени навеждането на облицовките, пролуката между буталото и цилиндъра. Ако обичайната диагноза на цилиндрите не отговори на въпроса, почти гарантирано е даването на ендоскопа. Можете да проверите оценката на двигателя с ендоскоп, можете да го направите сами и някои автомобилисти го правят. Въпреки това, заслужава да се отбележи, че много в това проучване зависи от 2 фактора. Първото е качеството на самото устройство, ендоскопът. Устройство, купено на ръка или поръчано от Китай, не може да гарантира точния резултат от диагностиката на двигателя. Така че рискът от такава диагностика е много висок.

Измерване на компресията

Второто е опитът на този, който ще извърши диагностика на двигателя с ендоскоп. Без определен опит и знания, качествена оценка на повредата на двигателя ще се провали. Проверка на компресия в цилиндрите на двигателя. Една от най-важните и най-често срещаните дейности, която ще ви помогне да се уверите, че двигателят ви работи правилно. Измерването на компресията ще ви помогне да научите за проблем преждевременно. Преди да причини сериозна неизправност в двигателя или да го спре по време на пътуване. За проверка на компресията за любителска употреба има специално устройство, компресометър. Съвременните компресометри са оборудвани с всичко необходимо за потребителя, включително адаптери за различни модели. Компресията в дизелов двигател на автомобил също може да бъде измерена. Измерването на компресията на двигателя в автомобилните услуги се извършва с помощта на моторни тестери или компресори.

Диагностика на двигателя

Намаляването на компресията може да бъде причинено от различни фактори. Включително износването на части от буталната група, неизправности на части от газо разпределителния механизъм и други. Можете да направите списък за много дълго време. Но най-важното, което трябва да знаете е, че с намаляване на налягането параметрите на двигателя и ефективността стават значително по-лоши. Обикновеният автомобилист едва ли ще разбере числата, получени при проверка на компресията в цилиндрите на двигателя. За простота и удобство има специални наръчници за измерване на компресията на двигателя. В този случай трябва да използвате ръководството за конкретен тип двигател.

Моторно масло на двигателя

Всички видове моторни масла имат собствен експлоатационен живот, след което тя става неподходяща. На опаковката с масло, производителят винаги посочва препоръки за пробега на автомобила. През който е необходима неговата подмяна. Тези препоръки са дадени без да се изчисляват условията на експлоатация на автомобила, метеорологични условия, прашни пътища, периодични задръствания. Когато колата не се движи и двигателят й все още работи. А честата експлоатация в града значително намалява живота на маслото. Затова не разчитайте на препоръки и се опитвайте сами да следите качеството на маслото. Можете да проверите състоянието на маслото капка по капка от матрицата на двигателното масло. Необходимо е да капете върху лист хартия веднъж и да изчакате 15 минути, докато капката се насити и образува ясно петно.

Неизправности в двигателя

Капка трябва да е с диаметър не повече от 3 сантиметра. Три хартиени зони се вземат предвид върху хартиена проба масло. Цветът и шарката на петното, както и равномерността на разпространението. Чистото масло, без примеси, листа – голямо светло петно. Той може напълно да изчезне след няколко дни. Ако по-късно петното пожълти, окисли се. Тогава маслото работи в двигателя при повишени температури, което показва неизправност в двигателя. Колкото по-светло е петното в зоната на сърцевината, толкова по-ефективно е изпитваното масло. Силното потъмняване показва насищане с метали и примеси. И ако такова масло се остави да работи в двигателя допълнително, износването на двигателя ще се увеличи значително. Такова масло може да работи в двигателя допълнително, но вече – без да изпълнява добавъчните свойства. Пълното отсъствие на последния пръстен показва наличието на вода и пълна загуба на свойствата на пълнителя.

Съвети за проверка на маслото

Ако сърцевината на такова масло е плътна и близка до черен на цвят, това означава, че е многократно използвана и отдавна е износена. В други случаи маслото просто е остаряло, изтекло е или са нарушени условията му за съхранение. Водата причинява тежки щети на моторните масла. Веднъж попаднал в него в съотношение 0,2%, водата започва бързо да разгражда съществуващите в нея добавки. Освен това, когато двигателят работи с такова масло в тръбите и каналите на двигателя са задръстени с дебели отлагания. В бъдеще това води до повреда на части в двигателя. Разграждането на добавките увеличава въглеродните отлагания върху частите, образуват се отлагания, пяна, филми.

Диагностично сканиране на двигателя

Диагностиката от скенера включва последователна проверка на повечето системи за управление, като. Блок за управление на двигателя, автоматична трансмисия, спирачна система – ABS / ESP, въздушни възглавници, круиз контрол, климатик, имобилайзер, панел с инструменти, система за паркиране, въздушно окачване, система навигационни и други системи. Диагностиката на всяка система е разделена на различни етапи. По време на диагностиката на двигателя се проверяват системите, управляващи двигателя. Проверява се подаването към цилиндрите, горивните системи, анализ на скоростта. Въз основа на резултатите от диагностиката на двигателя се предоставя доклад за текущите грешки и препоръки за ремонт или замяна на дефектни възли. Компютърната диагностика ви позволява да проверявате всички електронни системи на автомобила.