Електронна спирачна система

електронна спирачна система

Електронна спирачна система на автомобила

Вероятно всеки шофьор знае какво е електронна спирачна система, ABS. Антиблокиращата спирачна система е изобретена и пусната за първи път от Bosch през 1978 година. ABS предотвратява блокирането на колелата по време на спиране. В резултат, дори при аварийно спиране, автомобилът остава стабилен. Освен това по време на спиране колата остава управляема. Въпреки това, с увеличаващите се скорости на съвременните автомобили, един ABS вече не беше достатъчен, за да гарантира безопасността. Следователно той беше допълнен от редица системи. Следващата стъпка за повишаване на ефективността на спиране след ABS беше създаването на системи, които намаляват времето за реакция на спирачките. Така наречените спирачни системи за подпомагане на спирането. ABS прави спирането с напълно натиснат педал възможно най-ефективно, но не може да работи, когато леко натиснете педала.

Усилвател на електронна спирачна система

Спирачният усилвател осигурява аварийно спиране, когато водачът рязко натисне спирачния педал, но не е достатъчно. За целта системата измерва колко бързо и с каква сила водачът натиска педала. След което, ако е необходимо, незабавно увеличава налягането в спирачната система до максимум. Технически тази идея се реализира по следния начин. Пневматичният усилвател на спирачката има вграден сензор за скоростта на пръта и електромагнитно задвижване. Веднага след като се получи сигнал от сензора за скорост до контролния център, че прътът се движи много бързо. Това означава, че водачът рязко удря педала, се задейства електромагнит, което увеличава силата, действаща върху пръта. Налягането в спирачната система автоматично се увеличава значително в рамките на милисекунди. Тоест времето за спиране на машината се намалява в ситуации, когато всичко се решава от момента.

Ефективност при електронна спирачна система

По този начин автоматизацията помага на водача да постигне най-ефективно спиране. Ефект от помощ при спиране. Bosch разработи нова система за прогнозиране на спирачната система, която може да подготви спирачната система за аварийно спиране. Работи в тандем с адаптивен круиз контрол, чийто радар се използва за откриване на предмети пред колата. Системата, като определи препятствието отпред, започва леко да натиска спирачните накладки към дисковете. По този начин, ако водачът натисне спирачния педал, той веднага ще получи най-бързия отговор. Според създателите новата система е по-ефективна от обичайната Brake Assist. В бъдеще Bosch планира да въведе системата за прогнозна безопасност. Която е в състояние да сигнализира за критичната ситуация напред с вибрации на спирачните педали.

Динамично управление на електронна спирачна система

Динамично управление на спирачките. Друга електронна система е DBC, Dynamic Brake Control, разработена от инженерите на BMW. Той е подобен на Brake Assist системи, които се използват например при автомобили Mercedes-Benz и Toyota. Системата DBC ускорява и увеличава нарастването на налягането в спирачното задвижване в случай на аварийно спиране. И осигурява дори и при недостатъчна сила на натискане на педала, минимален спирачен път. Въз основа на данните за скоростта на повишаване на налягането и силата, приложена към педала, компютърът определя настъпването на опасна ситуация и веднага задава максималното налягане в спирачната система. Като по този начин значително намалява спирачния път на вашия автомобил. Управляващото устройство допълнително отчита скоростта на автомобила и нивото на износване на спирачката.

Системата DBC на електронна спирачна система

Системата DBC използва принципа на хидравличното усилване, а не принципа на вакума. Такава хидравлична система осигурява по-добро и значително по-точно дозиране на спирачната сила в случай на аварийно спиране. В допълнение, DBC е свързан към ABS и DSC, динамичен контрол на стабилността. При спиране задните колела се разтоварват. В ъглите това може да доведе до плъзгане на задната ос на автомобила поради нарастващото натоварване на предната ос. CBC работи съвместно с ABS, за да противодейства на отклонението на задната ос по време на спиране при завой. CBC осигурява оптимално разпределение на спирачната сила в ъглите, предотвратявайки подхлъзване, дори ако спирачките са натиснати. Принцип на действие. Използвайки сигналите от сензорите за ABS и определяйки скоростта на колелата, SHS регулира увеличаването на спирачната сила за всеки спирачен цилиндър.

Компенсация при електронна спирачна система

Така че да расте по-бързо на предното колело, което е външно спрямо въртенето, отколкото на другите колела. Поради това става възможно да се влияе върху задните колела с голяма спирачна сила. По този начин се компенсират моментите на силите, които се стремят да завъртят колата около вертикална ос по време на спиране на завой. Системата се пуска в експлоатация постоянно и невидимо за водача. EBD система, електронно разпределение на спирачната сила. Системата EBD е проектирана да преразпределя спирачните сили между предните и задните колела. Както и колелата от дясната и лявата страна на автомобила, в зависимост от условията на шофиране. EBD работи като част от традиционния 4-канален електронно контролиран ABS. При спиране на праволинейно движеща се кола възниква преразпределение на товара. Предните колела се зареждат, а задните колела от своя страна се разтоварват.

ABS – Електронна спирачна система

Следователно, ако задните спирачки ще развият същата сила като предните, вероятността от блокиране на задните колела ще се увеличи. Използвайки сензори за скоростта на колелата, ABS контролното устройство усеща този момент и контролира входната сила. Трябва да се отбележи, че разпределението на силите между осите по време на спиране значително зависи от масата на товара и неговото разположение. Втората ситуация, когато намесата на електрониката стане полезна, възниква при спиране в ъгъл. В този случай външните колела се зареждат, а вътрешните се разтоварват, съответно съществува риск от тяхното блокиране. Въз основа на сигналите от датчиците на колелата и сензора за ускорение, EBD определя условията на спиране на колелата. И използвайки комбинация от клапани, регулира налягането на течността, подавано към всеки от колесните механизми.

Работа на електронна спирачна система

Как работи ABS ? Отбелязва се, че максималното сцепление на колелото с пътната настилка, независимо дали е сух или мокър асфалт, мокри павета или валцуван сняг се постига с известно, или по-скоро 15-30 процента относително приплъзване. Именно това приплъзване е единственото допустимо и желателно, което се осигурява от настройката на елементите на системата. Какви са тези елементи ? Първо, отбелязваме, че ABS работи, като създава импулси на налягането на спирачната течност, които се предават на колелата. Всички съществуващи автомобили с ABS включват три основни компонента. Сензори, монтирани на колела и записващи скоростта на въртене, електронно устройство за обработка на данни и модулатор или дори модулатор, Сензори. Представете си, че към главината на колелото е прикрепен ръб на предавка. Сензорът е неподвижно монтиран над края на короната.

От какво се състои електронната спирачна система на автомобила

Състои се от магнитно ядро, разположено вътре в намотката. По време на въртенето на зъбното колело в намотката се индуцира електрически ток. Честотата на който е пряко пропорционална на ъгловата скорост на колелото. Информацията, получена по този начин от сензора, се предава по кабел към електронния контролен блок. Електронен блок за управление получавайки информация, наречена от колелата, контролното устройство следи моментите на тяхното блокиране. И тъй като блокирането се получава от излишно налягане на спирачната течност в линията, която я води към колелото. Мозъкът генерира команда, понижете налягането. Модулатори. Модулатори, съдържащи, като правило, два соленоидни клапана изпълняват тази команда. Първият блокира достъпа на течност до линията, преминаваща от основния цилиндър към колелото. А вторият, при излишно налягане, отваря пътя на спирачната течност в резервоара на акумулатора с ниско налягане.

Видове електронна спирачна система

В най-скъпите и следователно най-ефективните четириканални системи всяко колело има индивидуален контрол на налягането на спирачната течност. Естествено броят на датчиците за ъглова скорост, модулатори на налягането и канали за управление в този случай е равен на броя на колелата. Всички четириканални системи изпълняват функцията на EBD, регулиране на спирачната ос. Евтините струват един общ модулатор и един канал за управление. При такъв ABS дезинфекцията на всички колела става, когато поне едно е заключено. Най-широко използваната система с четири сензора, но с два модулатора и два канала за управление. При тях регулирането на налягането върху оста става според сигнала на сензора или най-лошото колело. Накрая пускат триканална система. Три модулатора на тази система обслужват три канала. Сега преминаваме от теорията към практиката. Защо все още трябва да се стремите да закупите автомобил с ABS?

Действие на електронна спирачна система

В спешен случай, когато инстинктивно натиснете спирачния педал със сила, при всякакви, дори най-неблагоприятните пътни условия, колата няма да се обърне, няма да ви отведе от зададения курс. Напротив, управляемостта на автомобила ще остане. Което означава, че можете да заобиколите препятствието, а когато спирате на хлъзгав завой, избягвайте пързаляне. Работата на ABS е придружена от импулсни потрепвания на педалите на спирачките. Силата им зависи от конкретната марка на автомобила и звука на дрънкалка, идваща от блока на модулатора. Здравето на системата се показва със светлинен индикатор, с надпис “ABS” на таблото за инструменти. Индикаторът светва, когато запалването е включено и се изключва след 2-3 секунди след стартиране на двигателя. Трябва да се помни, че спирането на автомобил с ABS не трябва да се повтаря и да се прекъсва.

Задвижване на електронна спирачна система

Спирачният педал трябва да се държи натиснат със значителна сила по време на спирачния процес. Самата система ще осигури най-малкия спирачен път. По сухи пътища ABS може да намали спирачния път на автомобил с около 20 % в сравнение със спирачния път на автомобили със заключени колела. По сняг, лед, мокър асфалт разликата, разбира се, ще бъде много по-голяма. Забелязано. Използването на ABS помага да се увеличи експлоатационният живот на гумите. Инсталирането на ABS не увеличава значително цената на автомобила, не усложнява поддръжката му и не изисква специални шофьорски умения от водача. Непрекъснатото усъвършенстване на дизайна на системите, заедно с намаляването на тяхната цена, скоро ще доведе до факта, че те ще станат неразделна, стандартна част от леките автомобили от всички класове. Проблеми с работата на ABS.

Надеждност на електронна спирачна система

Обърнете внимание, че съвременният ABS има достатъчно висока надеждност и може да работи дълго време, без да се провали. ABS електронните компоненти се отказват изключително рядко. Тъй като те са защитени от специални релета и предпазители и ако подобна неизправност все пак се е случила, тогава причината за нея често е свързана с нарушаване на правилата и препоръките, които ще бъдат споменати по-долу. Най-уязвимите във веригата на ABS са датчиците на колелата. Разположени в близост до въртящите се части на главината или оста на осите. Местоположението на тези сензори не може да се нарече безопасно. Различни примеси или дори твърде много игра в лагерите на главината могат да причинят неизправности в сензорите, които най-често са виновни за неизправността на ABS. В допълнение, напрежението между клемите на акумулатора влияе върху работата на ABS.

Напрежение на електронна спирачна система

Ако напрежението се намали до 10,5 V и по-ниско, ABS може да се изключи независимо чрез електронния блок за безопасност. Релето за безопасност може също да се изключи, ако има неприемливи колебания и скокове в мрежата на автомобила. За да се избегне това, е невъзможно да изключите електрическите колектори, когато запалването е включено и двигателят работи. Необходимо стриктно да се следи състоянието на контактните връзки на генератора. Ако трябва да стартирате двигателя, като го запалите от външна батерия или осигурите собствената си кола. Като донор за тази цел, спазвайте следните правила. Когато свързвате проводници от външна батерия, така че запалването на вашия автомобил да бъде изключено, ключът е изваден от ключалката. Оставете батерията да се презареди за 5-10 минути. Фактът, че ABS е неизправен, се указва от осветлението на предупредителната лампа на арматурното табло.

Проверка на електронна спирачна система

Не бива да реагирате твърде нервно на това, колата няма да остане без спирачки, но при спиране ще се държи като автомобил, в който липсва ABS. Ако индикаторът за ABS светва по време на движение, спрете автомобила, изключете двигателя и проверете напрежението между клемите на акумулатора. Ако се окаже, че е по-ниска от 10,5 V, тогава можете да продължите да се движите и да заредите батерията възможно най-скоро. Ако лампичката ABS периодично свети и угасва, тогава, най-вероятно, някой контакт в електрическата верига на ABS се задръства. Колата трябва да се закара в ревизионния ров, да се проверят всички проводници и да се съблекат електрическите контакти. Ако причината за мигащата ABS лампа не бъде открита. Има редица функции, свързани с обслужването или ремонта на спирачната система с ABS.