Запалителни свещи

запалителни свещи

Задача на запалителни свещи

Задачата на запалителни свещи в бензиновия двигател на автомобил е да запалят гориво-въздушната смес в горивната камера. Подробности за свещта, разположена в горивната камера, са подложени на високи термични, механични, електрически натоварвания. Както и химическите ефекти на продуктите от непълно изгаряне на горивото. Температурата в него варира от 70 до 2500 ° C, налягането на газа достига 50-60 bar, а напрежението при електродите достига 20 kV и по-високо. Такива тежки условия на работа определят конструктивните характеристики на свещите и използваните материали. Тъй като мощността, ефективността на горивото, стартовите свойства на двигателите и токсичността на отработените газове зависят от непрекъснатостта на искри. Основните елементи на всяка свещ са метален корпус, керамичен изолатор, електроди и контактна пръчка.

От какво се изработват запалителни свещи

Тялото има резба, която се завинтва в главата на цилиндъра, шестоъгълник до ключ и специално покритие, което да го предпазва от корозия. Носещата повърхност може да бъде плоска или конична. В първия случай се използва уплътнителен пръстен за надеждно запечатване на отвора на свещта. Материалът на изолатора е керамика с висока якост. За да се предотврати изтичането на електричество върху повърхността му, в горната част на изолатора направете пръстенови канали и нанесете специална глазура. А част от изолатора от страната на горивната камера е направена под формата на конус, наречен термичен. Вътре в керамичната част на свещта се фиксират централен електрод и контактна пръчка, между които може да бъде разположен резистор. Тоест преобладаваща радиосмущения. Запечатването на връзката на тези части се извършва чрез проводима стъклена стопилка. Страничният заземен електрод е заварен към тялото.

Електроди на запалителни свещи

Електродите са изработени от топлоустойчив метал или сплав. За да се подобри отделянето на топлина от топлинния конус, централният електрод може да бъде направен от два метала, биметален електрод. Централната част от мед е затворена в термоустойчива обвивка. Биметалният електрод има увеличен ресурс поради факта, че добрата топлопроводимост на медта предотвратява прекомерното му нагряване. Това позволява освен да се подобри термоеластичността, да се увеличи надеждността и издръжливостта на свещта. За да се увеличи експлоатационният живот, се произвеждат свещи с няколко странични електрода и тънък електрод с централен електрод, покрит със слой платина или иридий. Срокът на експлоатация на запалителните свещи е от 30 до 100 хиляди килиметра.

Маркировка на запалителни свещи

Маркиране на свещи. В маркировката на запалителната свещ са посочени нейните геометрични размери, конструктивни характеристики и номер на светене. Различните производители имат собствена представа. Отоплителното число е показател за топлинните свойства на свещта. Способността й да се загрява при различни топлинни натоварвания на двигателя. Той е пропорционален на средното налягане, при което по време на изпитването на свещ върху единица за калибриране на двигателя започва да се появява запалване в цилиндъра му. Неконтролиран процес на запалване на работната смес от светещите елементи на свещта. Свещите с малък светещ номер се наричат ​​горещи. Техният термичен конус се нагрява до температура 900 ° C, температура на началото на запалването на запалването, със сравнително малък топлинен товар. Такива свещи се използват при леко усилени двигатели с малки степени на компресия.

Натоварване на запалителни свещи

При студени свещи запалването на искрата става при високи топлинни натоварвания. Те се използват при двигатели със силно ускорение. Докато топлинният конус се нагрява до 400 ° C, върху него се образуват сажди, водещи до изтичане на ток и нарушаване на образуването на искра. При достигане на тази температура свещта започва да гори, свещта се почиства. Колкото по-дълъг е термичният конус, толкова по-голяма е неговата площ. Така че той загрява до самопочистваща се температура с по-малко топлинно натоварване. В допълнение, изпъкването на тази част на изолатора от корпуса усилва издухването му с газове, което допълнително ускорява нагряването и подобрява почистването на въглеродните отлагания. Увеличаването на дължината на термичния конус води до намаляване на нажежаемото число, свещта става по-гореща.

Диагностика на запалителни свещи

Диагностика на работата на двигателя при условие на запалителни свещи. Свещта може да осигури безпроблемна работа само ако са изпълнени следните условия. Използват свещи, препоръчани от производителя на двигателя. Използва се марката бензин, посочена в ръководството за автомобила. Работещи системи за запалване и захранване. Силата не се превишава при завинтване на тапата в главата на блока на двигателя. Най-вероятната причина за преждевременна повреда на свещите е тяхното замърсяване с продукти с непълно изгаряне или увеличаване на искрата, дължаща се на износване на електрода. В същото време техническото състояние на двигателя има решаващо влияние върху работата на свещите. Дори по външния вид на свещта може да се каже много както за работата на двигателя, така и за отделните му компоненти.

Инспекция на запалителни свещи

Инспекция на свещ трябва да се извърши след продължителна работа на двигателя. Идеален вариант би бил да се инспектира свещ след дълго пътуване по крайградска магистрала. Грешката на някои автомобилисти, например е, че след студен старт на двигателя при минусови температури и нестабилна работа, първото нещо, което правят е да развият свещите и да видят черен депозит. Така си правят прибързани и грешни заключения. Но този депозит може да се образува по време на работа на двигателя в режим на студен старт. Когато сместа се обогати насила и нестабилната работа. Може да бъде следствие, да речем, от лошото състояние на проводниците с високо напрежение. Ето защо, ако нещо не ви устройва в работата на двигателя и решите да диагностицирате неговата работа с помощта на свещи, трябва да изминете поне 250-300 километра с първоначално чисти свещи и едва след това да направите някои изводи.

Какъв е цвета на запалителните свещи

Електродът на свещта има характерен червеникав оттенък. Този цвят може да се сравни с цвета на червената тухла. Зачервяването се причинява от работата на двигателя върху гориво с ниско качество, съдържащо прекомерно количество добавки. В които е вграден метал. Дългосрочната употреба на такова гориво ще доведе до факта, че металните отлагания образуват проводимо покритие на повърхността на изолацията. През което токът ще бъде по-лесен за преминаване, отколкото електродите на свещта, а свещта ще спре да работи. Свещта има изразени следи от масло, особено в резбованата част. Двигател с такива свещи след дълго спиране има тенденция да троит известно време след стартирането и докато загрява, работата се стабилизира. Причината за това е незадоволителното състояние на уплътненията на стеблата на клапана. Има увеличен разход на масло.

Продължителна работа на запалителни свещи

Причината за това разрушение може да бъде един от следните фактори. Продължителна работа на двигателя с детонация, използване на гориво с ниско ниво на октаново число, много ранно запалване и просто дефектна свещ. Симптомите на двигателя са същите като в предишния случай. Единственото, на което можем да се надяваме, е, че частиците на централния електрод успяха да се промъкнат в изпускателната система, без да се забият под изпускателния клапан, в противен случай ремонтът на главата на цилиндъра също не може да бъде избегнат. Електродът на свещта е обрасъл с пепелни отлагания, цветът не играе решаваща роля, той само показва работата на горивната система. Причината за този растеж е изгарянето на петрола поради развитието или появата на бутални пръстени за маслени стъргалки. Двигателят има повишен разход на масло, при прекаляване с изпускателната тръба синьо дим, миризмата на ауспуха е подобна на мотоциклет.

Проблеми при запалителни свещи

Ако искате по-малко проблеми с работата на вашия двигател, помислете за свещи не само когато двигателят откаже да работи. Производителят гарантира безпроблемна работа на свещ на работещ двигател от 30 хиляди километра. Средно няма да е добре да проверявате състоянието на свещите на всеки 10 хиляди километра. На първо място, това е проверка и, ако е необходимо, коригиране на празнината до необходимата стойност, отстраняване на сажди. По-добре е да премахнете въглеродните отлагания с метална четка, от песъчливата керамика на централния електрод са унищожени и рискувате да получите копие от снимка.