Избор на свещи

Избор на свещи

Запалителната свещ е консуматив. Неизправност или неправилен избор на тази проста част може да доведе до сериозен ремонт на двигателя. Ако обаче водачът забрави за това, тогава свещта ще напомни за себе си. Трудности при стартиране, нестабилна работа на двигателя, спад на мощността, увеличен разход на гориво. Естествено, причината за всички тези неприятности може да не са свещите, но въпреки това на първо място е необходимо да ги проверите. Когато двигателят работи, свещта се загрява. При ниски натоварвания, за да се избегне образуването на сажди, свещта трябва да се нагрява до температура най-малко 400-500 ° C. Това гарантира нейното самопочистване. При големи натоварвания нагряването не трябва да надвишава 1000 ° C. В противен случай в цилиндъра може да се запали запалване. Запалването на запалване е запалването на горима смес в цилиндър не от искра, а от светещите електроди на свещ.

Избор на свещи

Ако свещта работи в посочения температурен диапазон, тогава за двигателя е „нормално“. Ако свещта не се загрее до температурата на самопочистване, тогава за този мотор е „студено“. Когато свещта се нагрява над 1000 ° C по време на работа, се казва, че е „горещо“ за този двигател. Винаги ли е необходимо да поставяте „нормални“ свещи на двигателя? Не, при определени обстоятелства това правило може да бъде дерогирано. Например: през мразовитата зима използвате колата за кратки кратки пътувания. В този случай можете да използвате повече „горещи“ свещи, които бързо ще преминат в режим на самопочистване. Между другото, за да се предотврати образуването на въглеродни отлагания върху свещи, през зимата не се препоръчва да затопляте двигателя на празен ход за дълго време. След кратко загряване е много по-добре да започнете и да продължите загряването с малък товар.

Избор на свещи

Ако колата често се експлоатира при тежки товари (мотоспорт), има смисъл да замените „нормалните“ свещи с по-студени. Надеждното искрине е основното изискване за свещите. Защо зависи? Основно върху размера на електродите и размера на пролуката между тях. Теорията казва, че: първо, колкото по-тънък е електродът, толкова по-голяма е силата на електрическото поле; второ, колкото по-голяма е пропастта, толкова по-голяма е силата на искрата. Защо тогава при огромното мнозинство от свещи централният електрод е доста „дебел“ – с диаметър 2,5 мм? Факт е, че тънките електроди, изработени от хром-никелова сплав, „изгарят“ по-бързо и такава свещ няма да продължи дълго. Следователно сърцевината на централния електрод е направена от мед и покрита с никел. Тъй като медта има по-висока топлопроводимост, електродът се нагрява по-малко – термичната ерозия и рискът от запалване се намаляват. За леко увеличаване на ресурса помагат свещи с няколко странични електрода.

Избор на свещи

Когато една от тях изгори, следващата влиза в експлоатация. Вярно е, че подобен „запас“ затруднява достъпа до запалителната смес. Свещи с електрод, покрити със слой от огнеупорен метал (платина, иридий), помагат коренно да подобрят ситуацията. Тази технология ви позволява да намалите диаметъра на електрода до 0,4-0,6 мм! В допълнение, той не се застъпва за изолатора, а се зачервява с него. По този начин контактната зона с горещи газове е значително намалена, централният електрод се нагрява по-малко, което предотвратява запалването на сиянието. Такава свещ е по-скъпа, но продължава по-дълго. Ресурсът и цената на свещите в същото време рязко (няколко пъти) се увеличават. Зазорите на свещите, както всички знаят, трябва да се задават в съответствие с препоръките на производителя на двигателя. И какво се случва, ако празнината се промени?

Избор на свещи

Експериментално е доказано, че „обикновените“ свещи болезнено възприемат както намаляване, така и увеличаване на пропастта – интензивността на искрата намалява, вероятността от неправилно запалване се увеличава. Обратната картина е със свещи с тънък електрод – те практически не реагират на промяна в пролуката, искрирането остава мощно и стабилно. В процеса електродите на свещта постепенно изгарят, като по този начин се увеличава пропастта. Това означава, че с течение на времето образуването на искра ще се влоши при „нормална“ свещ, докато в „тънък електрод“ едва ли ще се промени!Избор на свещи. Ако купувате свещ, препоръчана от производителя на мотора, тогава няма въпроси. И ако трябва да изберете аналог? На пазара има много оферти. Защо да не направите грешка? На първо място, проявете интерес към топлинното число.

Избор на свещи

Проблемът е, че различните компании имат различни етикети. Поради това на опаковката обикновено се посочват конкретни модели автомобили, за които са проектирани свещи. След това обърнете внимание на дължината на изпъкналостта на термичния конус, дължината на резбованата част, метода на запечатване (конус или пръстен), размера на шестоъгълника под ключа на свещта – всички тези параметри трябва да съвпадат с данните на „родната“ свещ. И какъв е ресурсът на свещите? Средно има достатъчно обикновени свещи за 30 хиляди км. Свещи с меден централен електрод, покрит с никел, могат да работят до 50 хиляди км. В някои свещи страничен електрод също е направен от мед. Е, ресурсът на свещи с електроди, покрити с платина, може да достигне 100 хиляди км! Трябва обаче да се разбере, че тези цифри са за идеални работни условия.

Избор на свещи

И тъй като свещта е крехък продукт, например механични повреди вследствие на падане, използването на ниско качествено моторно масло, значително ще намали продължителността на неговия живот. Като цяло – не пестете от свещи, сменете ги своевременно. Ще бъде полезно винаги да имате резервен комплект в колата. Как да се предпазите от фалшиви свещи. На пазара на автомобилни свещи има много оферти. Ярки опаковки, лъскави метални калъфи, снежно бели изолатори, надписи на английски, десетки марки – защо да не се объркате от обикновен автомобилист! Какви са признаците за отсяване на тенекия и да изберете качествен продукт? На първо място, не се фокусирайте само върху разходите. Ако компанията произвежда фалшив, не мислете, че хората там са толкова съвестни, че със сигурност ще определят цената на продукта си под оригиналната.

Избор на свещи

Лошо качествена опаковка, която се разпада след отваряне, размазани, кални надписи – 100% признак на фалшиви. Кривите, размитите надписи върху изолатора и тялото на свещта също ще кажат същото. Не се колебаем да оставим такъв продукт настрана. Ако премине първият визуален тест, пристъпваме към втория – изследването на геометрията на електродите на свещта. За да се увеличи експлоатационният живот и да се намали температурата на нагряване, се прави страничен електрод с напречно сечение най-малко 3 mm². Погледнете дължината на страничния електрод: той трябва напълно да припокрие централния електрод. Проверете подравняването на електродите: те трябва да са точно една над друга. Оценете качеството на запояване на страничния електрод – за всички свещи в комплекта трябва да е едно и също. Ние не купуваме нещо, което е асиметрично, криво и наклонено. На следващо място, ние оценяваме качеството на керамичния изолатор. Трябва да е цяло.

Избор на свещи

Ако при внимателно изследване се окаже, че е залепен от две половини – това е фалшив. Погледнете изолатора в отразена светлина. За да го предпази от замърсяване, той е покрит със слой от специална глазура, която е равномерна на марковия продукт. Ако видите, че има матови петна, тогава свещта е фалшива. Добре известни компании за защита от корозия покриват телата на свещите с никелов слой. За производството на евтини фалшификати се използва цинково покритие. Никел – лъскав, цинк – матов. Уплътнителните шайби, които падат при разклащане на свещ, криво завинтени връхчета също са сигурен знак за фалшифициране. След като завършихме с визуална оценка на качеството, се обръщаме към инструменталната. За това ни е необходим само набор от сонди и ом метър. С помощта на сонда, разбира се, измерваме пролуките между електродите – за всички свещи в комплекта трябва да са еднакви.

Избор на свещи

Ако откриете разпространение повече от 0,1 мм – по-добре е да не се забърквате с такива продукти. С помощта на ом метър проверяваме съпротивлението на всички свещи в комплекта. При наличие на резистор за потискане на шума, допустимият диапазон от стойности е от 10 до 15%. Е, последната проверка е директно на колата, като свещта е развита. Включете двигателя. Ако свещта е добра, искрата трябва да е бяла или синкава, не трябва да има проходи. Ако искрата е червеникава или се забелязват пропуски в искренето, имаме работа с откровен брак. Тези прости съвети не могат да дадат 100% гаранция при закупуването на ниско качествен продукт, но ще ви предпазят от очевидна фалшификация.