Картер на автомобила

картер на автомобила

За какво служи картер на автомобила

Картер на автомобила е вид система за смазване. Използвана за състезателни, спортни автомобили и някои модели SUV. За такива машини конвенционална система за смазване не е подходяща. Това се дължи на факта, че по време на бързото движение в ъглите, по време на рязко спиране и ускорение, както и при стръмни изкачвания и спускания, маслото в отвора на двигателя се разпръсква твърде много от единия ръб на картера на другия. В този случай приемникът на масло може да бъде изложен, а самото масло да се пени. Това води до маслено гладуване на двигателя или до силен спад на налягането в системата за смазване. В резултат на това се получава прегряване на основните части или повреда. Разлики между сухите и мокрите системи на картера. Основната разлика между системата за сухия картер е че маслото се съхранява в специален резервоар за масло.

Смазване на картер на автомобила

А смазването на двигателя се извършва посредством външна маслена помпа, която предоставя много по-голямо налягане. Маслото се подава към частите на двигателя от помпата под налягане. А маслото, което пада в сухия картер, веднага се изпомпва обратно в резервоара в няколко секции от помпата. По този начин маслото не остава в сухия картер, оттук идва и името сух картер. В допълнение към масления резервоар, форсиращите и изпомпващите помпи, системата за смазване на сухия картер включва. Един или два маслени охладителя, маслен термостат, филтър, клапани за намаляване на налягането, сензори за температура и налягане. Резервоар за масло е кръгъл или правоъгълен резервоар. Вътрешните прегради обикновено са вградени вътре в него, за да предотвратят и да намалят разпенването. Резервоарът също така разполага с вентилационна система, предназначена за отстраняване на въздух и газове от маслото, както и сензори за температура и налягане на маслена пръчка.

Охлаждане на маслото в картер на автомобила

Резервоарът за масло може да бъде направен с всякаква вместимост и да се постави на всяко удобно място. Като по този начин се осигурят най-благоприятните условия за охлаждане на маслото и разпределението на теглото. Помпата под налягане създава налягане в системата за смазване, осигурявайки масло през филтъра до триещи се повърхности. Обикновено се намира под резервоара за масло. Така на входа му се осигурява постоянно налягане под действието на гравитацията. Налягането в системата се регулира от редуциращи и обходни клапани. Изпускателната помпа е проектирана за бързо отстраняване на течащото масло от резервоара с масло и подаването му в резервоара. По отношение на производителността тя е няколко пъти по-добра от изпускателната помпа. В зависимост от дизайна на двигателя, евакуационната помпа може да съдържа от две до шест секции.

Секция на картер на автомобила

При двигатели с висока производителност се монтира по една помпа за всяка секция на картера. А при V-образни двигатели се монтира допълнителна секция за изпомпване на масло, подавано към газоразпределителния механизъм. Например, при осемцилиндров V-двигател помпата за изпомпване може да има до 5 секции. При двигатели с презареждане може да се монтира допълнителна секция, която да изпомпва маслото, което се подава към турбокомпресора. Помпените и форсиращите маслени помпи обикновено са тип предавка. Те са разположени в един корпус и имат общ ремък или верижно задвижване от коляновия вал и към разпределителния вал. Този дизайн ви позволява да зададете желания брой секции на един вал.

Разположение на картер на автомобила

Външното разположение на помпите на двигателя значително улеснява монтажа и демонтажа им. В някои дизайни помпите за евакуация и изпускане са разделени. По този начин се избягва допълнително нагряване на маслото, което се подава в двигателя. Маслен охладител с водно охлаждане се монтира към двигателя. В мощни двигатели, за по-добро охлаждане, може да се монтира допълнителен охладител за въздух с масло. Той е свързан към системата чрез маслен термостат. Който се затваря при студен двигател и се отваря при нагряване на маслото до определена температура. Предимства и недостатъци. Комплект за монтаж на сух картер. Основното предимство на системата за смазване на сух картер е осигуряването на непрекъснато подаване на масло с постоянно налягане при всякакви условия на шофиране на автомобила.

Пръскане на масло в картер на автомобила

В допълнение, маслото се охлажда по-добре. Тъй като се съхранява в резервоар, отдалечен от двигателя. Това ви позволява да позиционирате двигателя по-ниско, като по този начин понижавате центъра на тежестта. Тоест подобрявате стабилността и аеродинамиката. По време на въртене коляновият вал не изпитва съпротивата на пръскане на масло, което ви позволява да спечелите няколко конски сили. А маслото от своя страна не се пръска от коляновия вал в целия картер, което намалява разхода и се пени по-малко. Маслото не контактува с картерните газове, което позволява да се увеличи експлоатационният му живот.