Климатик на автомобила

климатик на автомобила

Работа на климатик на автомобила

Работата на климатик на автомобила се основава на свойството на фреона да абсорбира топлина по време на прехода от течно в газообразно състояние. И да го освобождава по време на обратната трансформация. Точката на кипене на фреона, използвана в автомобилните климатици, е 26,3 ° C при нормално атмосферно налягане. Всеки климатик се състои от 5 основни части. Компресор, изпарител, кондензатор, термостатичен клапан, филтър изсушител. Цялата тази икономия е взаимосвързана от алуминиеви тръби, тънки за течност и дебели за газ. Фреон се движи в затворен пръстен. Компресор – кондензатор, филтър изсушител – термостатичен клапан – изпарител – компресор. Компресорът компресира газообразния фреон, в резултат на което той се загрява. В кондензатора фреонът се охлажда, превръщайки се в течно състояние. Кондензатор често се нарича радиатор на климатик.

Действие на климатик на автомобила

Сушилнята за филтри почиства фреона от примеси и влага. Термостатичният клапан рязко намалява налягането на течния фреон. В изпарителя течният фреон с ниско налягане кипи и преминава в газообразно състояние. Като в същото време поглъща топлина от околния въздух. Вентилаторът извежда охладен въздух в купето. Изпареният газообразен фреон под ниско налягане влиза в климатика, кръгът се затваря. В някои системи вместо термостатичен клапан е инсталирана разширителна тръба и батерия. Която изпълнява подобни функции вместо филтърна сушилня. Вярно е, че за разлика от филтъра, батерията се инсталира след изпарителя, пред компресора. Това се дължи на факта, че неговата допълнителна задача е да предотврати навлизането на течен фреон в компресора. Компресорът е проектиран да компресира газ и течността ще доведе до счупване в резултат на воден чук. В противен случай няма основни разлики между двете системи.

Грижа и ремонт на климатик на автомобила

Грижа и ремонт на автомобили. Климатикът изисква постоянно, а не сезонно внимание. Дори ако на улицата има замръзване или киша, трябва да го включите за кратко поне веднъж седмично. Това е за смазване на подвижните части на компресора и гумените уплътнения. Повечето съвременни климатици се стартират перфектно дори при ниски температури, играейки ролята на обезвлажнител. Превантивно включване може да се извърши например при посещение на сервиз или пране. Препоръката за сваляне на задвижващия ремък на компресора за зимата, за която уж се удължава експлоатационният живот, е неприемлива. Загубите от месеци престой могат да бъдат много значителни. Основният компонент на климатика. Задвижва се от коляновия вал с ремък. Ненормален шум показва неговата неизправност. Обикновено има две причини. Или лагерът на макарата е износен, шумът се чува, когато компресорът е изключен. Или буталната група се разпада, шумът се появява след включването му.

Основни компоненти на климатик на автомобила

В първия случай лагерът трябва да бъде сменен възможно най-скоро. Тъй като забавянето може да доведе до повреда на макарата или дори на вала на компресора. Вторият случай е още по-сериозен и в повечето случаи изисква подмяна на компресора. Имайте предвид, че производителите не предвиждат ремонт на буталото. Дали ще рискувате или не, зависи от вас. Когато сменяте компресора, за да не повредите новия агрегат с отпадни продукти първо изплакнете цялата система. Такава работа се извършва само в сервиза на специална инсталация. След измиване филтърната сушилня или разширителната тръба и батерията трябва да бъдат сменени. Кондензаторът, инсталиран пред радиатора на охладителната система, работи в най-трудните условия. Температурни крайности, пътен прах, отломки и е изработен от крехки алуминиеви части. Следователно корозията бавно, но сигурно го убива. Ако корозията е достигнала сериозни размери, заваряването няма да помогне.

Автосервиз за климатик на автомобила

Грижата за кондензатора се състои в редовно измиване с топла вода при умерено налягане. Има сигурен начин да проверите дали кондензаторът е замърсен. Залейте го със студена вода и ако стане по-хладно в кабината, клетките се запушват. Силно замърсен радиатор може да не спести и мивката ще трябва да бъде сменена. Оттам кондензата тече през дренажната тръба под дъното на колата. Прахът се прилепва към мокрия изпарител, нарушава преноса на топлина. Освен това при такива условия бактериите бързо се развиват и поддържаният изпарител се превръща в източник на неприятна миризма в кабината. Препоръки, своевременно сменяйте филтъра на кабината, използвайте специална химия на автомобила за борба с бактериите. Но не забравяйте, че препаратите са предназначени само за дезинфекция. И за да почистите от силни замърсители, изпарителят трябва да бъде демонтиран и измит под течаща вода с помощта на почистващи препарати. В особено напреднали случаи дори механичното почистване не помага.

Ремонт на климатик на автомобила

Ремонт на климатични тръби в автомобил. Свързването на алуминиеви тръби и гумени уплътнения са може би най-често срещаните проблеми. Тръбите корозират, венците изсъхват. Фреонът изчезва през отворите и изтича, климатикът не охлажда. Ако мястото на теч не може да бъде визуално определено, се използват по-модерни методи. Звуков метод, дупката се намира с помощта на специално устройство, което чува свистенето на въздух, преминаващ през тръбата. За търсене на по-малки дупки се използва детектор за теч, който улавя фреонови пари. В най-трудните случаи помагат ултравиолетовите лъчи. Предварително се добавя флуоресцентна течност в системата. Ако корозията е малка, тръбата може да бъде заварена с аргон. Но само ако сте уверени в репутацията на капитана. Има специални инсталации за отлагане на метали „Dimet“. По-надежден и прост метод за ремонт е да замените гнилата алуминиева тръба с гумена.

Тръбопровод на климатик на автомобила

Такъв тръбопровод не е по-нисък от фабричния по надеждност. Тежкотоварен гумен маркуч с уплътнителен слой от неопрен може да издържи до 80 бара. Работното налягане в системата е до 30 бара. Маркучът трябва да бъде фиксиран към тръбата с помощта на пресова машина. В противен случай той със сигурност ще се изплъзне от гладката тръба. Грижовните собственици не чакат пристигането на корозия, а предварително покриват тръбите със слой антикорозивен. След ремонта, ако някой елемент е сменен, филтърната сушилня трябва да се смени и системата да се евакуира, за да отстрани въздуха. Закупеният филтър трябва да бъде с тапи на фитингите. В противен случай силикагелът вероятно вече е наситен с влага от атмосферата и не е полезен за нищо. Автомобилната система за въздушно охлаждане се състои от следните основни елементи. Компресор, кондензатор, приемник, разширителен клапан и изпарител.

Принцип на работа на автомобилен климатик

Благодарение на компресора в климатика, хладилният агент циркулира, преминавайки през петте основни възла в затворен кръг. В тези възли на системата хладилният агент е под въздействието на различни налягания и в различно агрегационно състояние, в газообразно или в течно състояние. Процесът на преминаване от течно състояние в газообразно състояние и обратно е съпроводен с абсорбция и отделяне на топлина. Топлината се отвежда от въздуха, влизащ в интериора на автомобила и се отделя във външната среда. Процесът протича по следния начин. От страната на ниско налягане хладилният агент с ниско налягане влиза в компресора. Компресорът компресира газообразния хладилен агент и го насочва към кондензатора, радиатор на климатичната инсталация. Процесът на компресия е придружен от повишаване на температурата на газа.

Как работи климатика на автомобила

Околния въздух преминава през кондензатора, охлажда го и газообразният хладилен агент циркулира в него до точката на кондензация. Процесът на кондензация се придружава от отделянето на топлина, която се прехвърля във външната среда. Течният хладилен агент се подава към приемник-обезвлажнител, където примесите се филтрират и влагата се отстранява. Това устройство също служи като резервоар за временно съхранение на течен хладилен агент. Когато е под високо налягане, течният хладилен агент влиза в разширителния клапан. В него се наблюдава рязко намаляване на налягането на хладилния агент. На изхода на разширителния клапан течният хладилен агент е при ниско налягане. Точката на кипене на течност под това налягане е по-ниска от температурата в кабината и течността започва да кипи, превръщайки се в газ.

Процес на изпаряване за климатик на автомобила

Процесът на изпаряване на течния хладилен агент в изпарителя се придружава от поглъщането на топлина. Която се отвежда от въздушния поток, преминаващ през изпарителя. Охладен въздух влиза в кабината. Влагата, съдържаща се във въздуха, се кондензира върху изпарителя и се оттича през дренажните тръби във външната среда. Цикълът завършва, когато газообразният хладилен агент с ниско налягане се подава обратно в компресора. Климатично устройство за автомобил. Автомобилната климатизация е запечатана система, пълна с фреон и специално компресорно масло, разтворено в течен фреон. Маслото е необходимо за смазване на компресора и някои компоненти на системата. Има много видове подреждане на възли на системите на автомобилни климатици. Но, въпреки някои разлики, тяхната схематична схема е една и съща.

Електро магните съединител на климатик на автомобила

Когато климатикът е включен, електромагнитният съединител на компресора се активира и дискът под налягане се намагнетизира към макарата на компресора. Шайбата се задвижва от ремък от коляновия вал на двигателя и дори когато климатикът е изключен, постоянно се върти. Сега компресорът започна да работи. Компресорът компресира газообразния фреон, който го прави много горещ, и го завежда през тръбопровода в кондензатора. Кондензаторът често се нарича, радиатор на климатик. В кондензатор се охлажда силно нагрят и компресиран фреон. Вентилаторът помага за охлаждане на фреона. Когато автомобилът се движи, кондензаторът се охлажда допълнително от входящ въздушен поток. След охлаждане компресираният фреон започва да се кондензира и оставя кондензатора вече течен. След това течният фреон преминава през приемника-сушилня.

Филтър на климатик на автомобила

Тук от него се филтрират шлаки. Продукти за износване на компресора, прах, мръсотия и други. Често на приемника, сушилнята има прозорец за проверка, който ви позволява визуално да оцените запълването на системата с фреон. Ако системата е непълна, тогава когато компресорът работи, в очите ще се вижда млечнобяла пяна. След като се изчисти в приемник, обезвлажнител, течният фреон се приближава до разширителната фуга. Разширителният клапан е специално устройство, което регулира температурната разлика на изхода на изпарителя и точката на кипене на прегряването на хладилния агент на парата, напускаща изпарителя. TRV е инсталиран на тръбопровода, през който течен фреон навлиза в изпарителя. Ако изпарителят е напълно напълнен с течен фреон, след това наситена пара го напуска. Температурата на която е равна на точката на кипене и регулаторът на разширителния клапан се затваря.

Регулатор в климатика на автомобила

Ако парата напусне изпарителя, чието прегряване надвишава инсталацията на разширителния клапан. Регулаторът на разширителния клапан се отваря, така че площта му на преминаване да съответства на допустимата стойност. По същество разширителният клапан е автоматично регулируем дросел. Преминавайки през разширителния вентил и влизайки в изпарителя, фреонът преминава в газообразно състояние и в същото време се охлажда много. Охлаждайки и изпарителя, а вентилаторът издухва студено от изпарителя в купето. Преминавайки през изпарителя, все още доста студеният фреон отново влиза в компресора. И процесът се повтаря. Правилната работа на системата се следи от различни сензори. Техният брой зависи от вида и модела на климатика. В нашата схема на приемника-сушилня има сензор за включване на втората скорост на вентилатора.

Налягане в климатик на автомобила

Когато охлаждането на кондензатора не е достатъчно, налягането в тръбопровода за налягане започва бързо да расте и фреонът в кондензатора престава да се кондензира. Сензорът реагира на пренапрежение и включва вентилатора с пълна мощност. Сензорът изключва компресора със значително увеличение на налягането в тръбопровода за налягане. Сензорът изключва компресора, когато температурата на изпарителя е твърде ниска. Част от системата от компресора до разширителния клапан се нарича линия на налягане. Винаги може да се идентифицира по тънки тръби, които са топли или горещи. Частта от системата от изпарителя до компресора се нарича връщаща линия или линия с ниско налягане. Той е направен от дебели тръби и усеща студ на пипане. Ако налягането в тръбопровода за налягане по време на работа на компресора варира от 7 до 15 атмосфери, в спешни случаи и до 30. Тогава налягането в обратната линия не надвишава 1-2 атм.