Компютър на автомобила

компютър на автомобила

Компютър на автомобила

Компютър на автомобила. Бордови компютър това е цифрово електронно изчислително устройство, което е инсталирано в автомобила. Те се разделят на два вида. Бордови компютър за автомобил и компютър, който е предназначен за определяне на географски координати, получаване на информация от интернет и развлечения. Компютрите са високо специализирани, които включват навигация, диагностични, сервизни компютри и електронни системи за управление на автомобилни механизми. Обикновено компютърът за управление се комбинира с диагностичен скенер. Управляващият компютър е предназначен за автомобили с бензинов двигател и дизелов двигател. Това се отнася за съвременните автомобили. Автомобилите които са произведени до 90-та година нямат бордови компютър. Защото тяхната система се управлява от карбуратор. Бордовият компютър в ежедневието често се нарича обикновен пътуващ компютър, както и диагностичен автокаскар.

Компютър на автомобила

Всеки компютър който е инсталиран в автомобила било то универсален или маршрутен е монтиран в таблото на автомобила. Затова е по-подходящо компютрите да се разделят според тяхното предназначението и обема на изпълняваните на него функции. Които увеличават комфорта на водача и пътниците и подобряват работата на автомобила. Универсален борден компютър съчетава функционалността на самия компютър, DVD плейър, телевизор, GPS сателитен навигатор. Понякога универсалният компютър се допълва от система от сензори и задействащи механизми за изпълнение на функциите на сензори за паркиране. Управление на двупосочно радио, звукови сигнали, контролни дюзи и запалване на двигателя. За да се регулира мощността и да се гарантира икономията на гориво. Компютрите се управляват от LCD сензорен екран с диагонал от 7 до 15 инча.

Компютър на автомобила

Прибираща се или сменяема клавиатура е опционално устройство за управление. Бордовите компютри от този тип имат слаба степен на интегриране в електрическата верига на автомобила. Продават се като опция или поотделно. Когато компютърът се повреди, основната функционалност на автомобила не се поврежда. Следователно дизайнът на системните единици на универсалните компютри може да бъде всякакъв. В повечето случаи универсалният компютър е същият като обикновения компютър, тоест съдържа всички основни възли. Единствената разлика е, че бордовите компютри използват 2,5-инчови електромеханични твърди дискове, SSD или електронни чипове за флаш памет като системно устройство. Серийните компютри за пръв път са се появили на пазара през 2000 година. В класическата форма бордовия компютър е проектиран да изчислява и показва параметрите на движение на превозното средство и не е свързан към GPS сателитната навигационна система.

Компютър на автомобила

При съвременните автомобили GPS може да има интеграция със сателитен навигатор. Такива компютри са оборудвани не със символичен, а с графичен дисплей, върху който могат да се показват не само параметрите на маршрута, но и карта на терена, по който се движи автомобилът. Компютър изчислява и показва следните параметри. Средна скорост за единица време, средна скорост за цялото пътуване, среден разход на гориво, време за пътуване, разстояние до дестинацията, изминато разстояние за пътуване. Прогнозно време на пристигане до местоназначението, време за паркиране, изчисляване на цената на пътуването. За да показва информация, компютъра е оборудван със символен LCD или OLED индикатор, който е вграден в панела с инструменти или централната конзола. Външните компютри, са проектирани за независима или незадължителна инсталация на автомобил. Имат по-малка функционалност от вградените системи за масово произвеждани автомобили.

Компютър на автомобила

Интегрираният компютър обикновено се комбинира с компютри за обслужване и управление. Сервизният или диагностичен компютър е клиентската част от общата система за откриване на неизправности в автомобилните компоненти и системи. Както и диагностициране на неизправностите, които са възникнали по пътя. Обикновено диагностичните функции се възлагат на компютъра на електронната система за управление на компонентите и механизмите на автомобила. Основните диагностични функции на сервизния компютър. Диагностика на двигателя със запазване на кодове за грешки в електронната памет. Мониторинг на състоянието на спирачните накладки. Контрол на нивото на маслото в основните агрегати на автомобила в двигателя, скоростната кутия и в корпуса на главната предавка. При обслужване на автомобил в сервизен център параметрите, които са съхранявани в паметта на диагностичния компютър, се четат от сървъра на диагностичната система.

Компютър на автомобила

Въз основа на получените данни се прави заключение за необходимостта от ремонт или допълнителна поддръжка на компонентите на превозното средство. Компютър за управление. Компютърът за управление е основното звено на цялостната електронна система за управление на компонентите и механизмите на автомобила. Появи се през 1981 година, когато IBM разработи първия бордов компютър за автомобили BMW. Управляващият компютър може да се състои от няколко независими цифрови компютъра със собствени сензори и задействащи устройства. Но обикновено това е единична, разклонена цифрова система със специализирана функционалност. Сред основните функции на компютъра за управление са. Система за управление на дюзите, система за управление на времето за запалване, антиблокираща спирачна система, блок за управление на автоматичната трансмисия, блок за управление на скоростта, климатична система и други.

Компютър на автомобила

Основните функции на контролния компютър включват също така определяне на моментните параметри на работата на двигателя. Температура на охлаждащата течност, налягане на маслото, скорост на коляновия вал, въздушен поток. Управляващият компютър регулира напрежението в електрическата система на автомобила, тока на зареждане на акумулатора. И накрая, управляващият компютър действа като аварийно предупредително устройство. Когато двигателят се прегрее, напрежението в бордовата електрическа система е превишено, когато е превишена зададената или препоръчителната граница на скоростта, при стартиране с незатворени колани и така нататък. Тенденции в развитието на бордови компютри за автомобили. В развитието на автомобилната цифрова електроника в момента се наблюдават две много посочни тенденции – обединяването на всички функции в един централен компютър и оборудването на автомобили със специализирани автономни компютри.

Компютър на автомобила

Комбинацията от контролни, диагностични, маршрутизационни, информационни и развлекателни функции в едно централно устройство намалява разходите за електронната система на автомобила, като цяло и опростява ремонта. Въпреки това, при отказ на централния компютър, водачът веднага губи сателитната навигационна система, комуникациите, диагностиката, алармата и с дълбоката интеграция на всички системи и възможността да продължи шофирането по принцип. Друго предимство на компютрите е възможността да оборудват автомобил с електронна цифрова система, която първоначално не е била предназначена за това, включително автомобили от стари марки. Трябва да се отбележи, че не може да се постигне дълбока интеграция на електронни системи за диагностика, контрол на работата и контрол на автомобилните компоненти.

Компютър на автомобила

Тъй като това е свързано със скъпи промени на основните компоненти на машината – двигател, скоростна кутия, главна трансмисия, електрическа система и така нататък. Обратната страна на комбинирането на много функции в едно централно устройство е сложното управление на системата като цяло. Системата от специализирани компютри с тясна функционалност се оказва много надеждна, лесна за управление, но скъпа за производство, трудна за настройка и значително влияе върху цената на автомобила. Важно предимство на такава система е възможността за постепенно увеличаване на функциите. Автомобилите от един и същ модел могат да варират в оборудване и съответно да се продават на различни цени. Собственикът на автомобила има възможност да подобри функционалността на бордовия компютър, да получи допълнителни удобства, тъй като те са в търсенето.

Компютър на автомобила

Разработването на концепцията за бордов компютър от първи тип, съчетаващ всички функции в едно изчислително устройство, се извършва от производителите на цифрови технологии. Самите производители на автомобили разработват концепцията за бордов компютър от втория тип, използвайки много специализирани компютри и компютърни системи. В момента векторът на развитие се измества към автопроизводителите. На пазара се появяват все повече модели автомобили, в които информационните, навигационните и развлекателните системи са стандартни за автомобила. Понастоящем без разработена компютърна система за управление на агрегати на автомобили е невъзможно да се създадат автомобили с хибридна електроцентрала.