Кормилно управление

кормилно управление

Кормилно управление

Кормилно управление. Кормилото е една от основните системи на автомобила. Която представлява набор от възли и механизми, предназначени да синхронизират позицията на волана и ъгъла на въртене на управляваните колела. Основната цел на управлението на всяко превозно средство е да осигури завиване и поддържане на посоката на движение, дадена от водача. Устройство на кормилната система. Устройството на кормилната система. В структурно отношение кормилната система се състои от следните елементи. Волан – предназначен за управление на водача, за да посочи посоката на движение на автомобила. В съвременните модели е допълнително оборудван с бутони за управление на мултимедийната система. Предната въздушна възглавница за водача също е интегрирана в волана. Кормилна колона – предава мощност от волана към кормилното колело. Това е вал с въртящи се фуги.

Кормилно управление

За да се осигури безопасност и защита срещу кражба, колоната може да бъде оборудвана с електрически или механични системи за сгъване и заключване. Освен това на кормилната колона са инсталирани превключвател за запалване. Контроли за осветителна техника и автомобилната чистачка на предното стъкло. Кормилна предавка – преобразува силата, генерирана от водача чрез въртенето на волана и го прехвърля към задвижването на колелото. В структурно отношение това е скоростна кутия с определено предавателно отношение. Самият механизъм се свързва с кормилното управление на вала на витлото на кормилната колона. Кормилно задвижване – се състои от кормилни пръти, накрайници и лостове, които предават мощност от кормилния механизъм към кормилните кокалчета на задвижващите колела. Хидравличен волан – увеличава силата, която се предава от волана към задвижването.

Кормилно управление

Допълнителни елементи, амортисьор на волана или електронни системи. Също така си струва да се отбележи, че окачването и кормилното управление на автомобила имат тясна връзка. Сковаността и височината на първия определят степента на реакция на автомобила към въртенето на волана. Видове управление. В зависимост от вида на предавката, кормилната уредба може да бъде от следните видове. Стелаж и зъбно колело – най-често срещаният тип, използван в автомобилите. Този тип кормилна уредба е с опростен дизайн и висока ефективност. Недостатъците са, че този тип механизъм е чувствителен към възникващите ударни натоварвания при работа в трудни пътни условия. Червяк – осигурява добра маневреност на автомобила и достатъчно голям ъгъл на въртене на колелата. Този тип механизъм е по-малко податлив на удар, но по-скъп за производство.

Кормилно управление

Винт – принципът на работа е подобен на червячния механизъм, но той има по-висока ефективност и ви позволява да създадете повече усилия. В зависимост от типа усилвател, който управляващото устройство предоставя, системите се разграничават. С хидравличен усилвател. Основното му предимство е компактността и простотата на дизайна. Хидравличното управление сред съвременните превозни средства е едно от най-често срещаните. Недостатъкът на тази система е необходимостта да се контролира нивото на работния флуид. С електрически усилвател. Такава система за кормилно управление се счита за най-прогресивната. Той осигурява лесно регулиране на настройките на контрола, висока надеждност, икономичен разход на гориво и възможност за шофиране без водач. С електро хидравличен усилвател. Принципът на работа на тази система е подобен на система с хидравличен усилвател.

Кормилно управление

Основната разлика е, че помпата на усилвателя се задвижва от електродвигател, а не с двигател с вътрешно горене. Управлението на модерен автомобил може да бъде допълнено от следните системи. Активно управление – системата променя скоростта на предавката в зависимост от текущата скорост. Тя ви позволява да регулирате ъгъла на въртене на колелата и осигурява по-безопасно и стабилно движение по хлъзгави повърхности. Динамично управление – работи подобно на активната система, но в дизайна в този случай вместо планетарна скоростна кутия се използва електрически мотор. Адаптивно управление за автомобили – основната характеристика е липсата на твърда връзка между волана на автомобила и неговите колела. Характеристики на дясното и лявото задвижване, LHD и RHD. В съвременните автомобили може да бъде осигурено управление отдясно или отляво, което зависи от типа превозно средство и законодателството на отделните държави.

Кормилно управление

В зависимост от това, воланът може да бъде разположен отдясно, за движение вляво или отляво, за движение вдясно. В повечето страни ляво задвижване. Основната разлика между механизмите е не само в положението на волана, но и в кормилната предавка, която е адаптирана към различни страни на връзката. От друга страна, преобразуването на дясното устройство в ляво задвижване все още е възможно. При някои видове специално оборудване, например в трактори, се осигурява хидростатично управление, което осигурява независимостта на позицията на волана от разположението на други елементи.

Кормилно управление

В тази система няма механична връзка между задвижването и волана. За да извърши въртенето на колелата, хидростатичното управление осигурява мощен цилиндър, който се управлява от дозираща помпа. Основните предимства, които хидростатичното кормилно управление има за превозните средства в сравнение с класически кормилен механизъм с хидравличен усилвател. Необходимостта от по-малко усилия за завиване, липсата на заден ход, както и възможността за произволно подреждане на системните възли.

| Newsphere by AF themes.