Маховик на двигателя

Маховикът се отнася за няколко системи наведнъж и изпълнява в тях следните функции:
намаляване на неравномерността на въртене на коляновия вал (маховик – конструктивен елемент на колянов механизъм );
предаване на въртящ момент от двигателя към скоростната кутия (маховикът – дискът на съединителя );
предаване на въртящия момент от стартера към коляновия вал на двигателя (маховикът е задвижваната предавка на скоростната кутия на стартовата система ).
Пулсациите на въртящия момент се изглаждат чрез периодично натрупване и откат на кинетичната енергия от маховика. Енергията се съхранява по време на работния ход на буталото и се изразходва по време на други цикли на двигателя, вкл. относно отстраняването на бутала от мъртви зони. Колкото повече са цилиндрите в двигателя, ходът на буталото във всеки от тях отнема повече време, следователно въртящият момент на този двигател е по-равномерен и масата на маховика може да бъде намалена.

Маховикът е монтиран в края на коляновия вал близо до задния основен лагер. Това обикновено е най-мощният лагер в двигателя, тъй като той трябва да издържа теглото на маховика и натоварванията, свързани с неговата работа.

Различават се следните видове дизайн на маховика:

твърдо вещество;
двойна маса;
Лек.
Маховик на двигателя
Най-често срещаните на колите са намерени твърд маховик . Това е масивен чугунен диск с диаметър от 30 до 40 сантиметра. На външната повърхност на диска се притиска стоманена зъбна коронка, която осигурява завъртане на коляновия вал при стартиране на двигателя с помощта на стартер. От едната страна на маховика е направена главина за закрепване към фланеца на коляновия вал, другата страна играе ролята на задвижващ диск на съединителя.

Когато двигателят работи с различни скорости, коляновият вал постоянно се завърта и завърта, т.е. подложени на торсионни вибрации. В двигателя се използват демпфери торсионни вибрации на различни конструкции. Едно такова устройство е двумасов маховик (известен още като маховик на амортисьора ), който се използва в автомобилните двигатели от 1985 г. насам.

Двумасов маховик

Маховикът включва два диска, свързани посредством пружинно-амортизираща система, която ви позволява напълно да изолирате предаването от вибрациите на усукване и да осигурите еднакво функциониране на нейните елементи. Използването на двумасов маховик елиминира необходимостта от амортизиращо устройство в диска на съединителя.

Предимствата на двумасовия маховик са затихване на вибрациите, намаляване на вибрациите, шумоизолация, лекота на смяна, намалено износване на синхронизатора, защита от претоварване на трансмисията и дори икономия на гориво. От друга страна, интензивната работа на двумасов маховик води до повишено износване на пружинната амортисьорна система и дори счупване на основния му елемент – дъгата. Всичко това пречи на масовото използване на маховик на двигателите.

Съвременните тенденции в автомобилните двигатели, като съкращаване (намаляване на обема и теглото на двигателя при запазване на мощността) и намаляване на скоростта (разширяване на обхвата на въртящия момент на двигателя с възможност за работа при ниски обороти), изискват ново ниво на затихване. От 2008 г. на двигателите е използван двумасов маховик с вибрационен амортисьор .

За да се елиминират неравностите при въртенето на коляновия вал в диапазона на ниски обороти, на маховика се монтира центробежно махало заедно с пружината на дъгата. Тя създава свои собствени колебания, които се поставят в антифазна по гладка осцилация след пружинната дъга и напълно ги овлажняват.

Центробежното махало е направено във вид на стоки, разположени по обиколката на маховика. При ниски обороти на двигателя, махалото се люлее по-силно, защото центробежните сили, действащи върху тях, са малки. С увеличаване на оборотите амплитудата на колебанията на натоварванията намалява и тяхната роля в затихването на колебанията намалява.

При настройване на двигателя се използва лек маховик . Преразпределението на масата на маховика към краищата на диска позволява да се намали масата му до 1,5 кг и на свой ред да се намали моментът на инерция. С използването на лек маховик, двигателят бързо достига максимална скорост, съответно, има най-добра динамика на ускорение, както и увеличение на мощността до 5%.