Основен ремонт на двигателя

основен ремонт на двигателя

Основен ремонт на двигателя

Основният ремонт на двигателя е процес, при който двигателят като цяло и по-специално всички негови компоненти се довеждат до състояние, което е възможно най-близко до състоянието, в което двигателят е напуснал фабриката. Концепцията на такъв ремонт включва. Демонтаж и почистване на двигателя, проверка на всички компоненти за дефекти, замяна при необходимост, ремонт и усъвършенстване на коляновия вал, цилиндърния блок, системи за подаване на гориво, смазване и охлаждане на маслото, ремонт на кривошипния механизъм. Не бъркайте такива ремонти с процедура като основен ремонт на двигателя. Тя включва само разглобяването и подмяната на онези елементи, които са станали неизползваеми. Основният ремонт на двигателя се извършва, когато се открият ниска компресия и загуба на мощност в резултат на естествения пробег на автомобила.

Основен ремонт на двигателя

Ние изброяваме накратко причините и признаците, чрез които водачът може да определи, че е необходимо да се извърши основен ремонт на двигателя. И така, знаците включват. Появата на чукване в коляновия вал. Намалено налягане на маслото, това се обозначава с лампа на таблото. Имайте предвид обаче, че еднократното намаляване на налягането не означава, че е необходим „капитал“. Ако обаче намалението се появява редовно и след кратко време, тогава е необходима допълнителна диагностика. Увеличена консумация на масло. Ако пълните масло много често, има вероятност да е необходимо да се извърши основен ремонт на двигателя. Намаляване на налягането на маслото. Лампа за намаляване на налягането на маслото на таблото. Изгорелите газове са тъмносини. Намалена компресия. Стойността му се измерва с помощта на специални инструменти. Сега помислете за причините, които причиняват описаните по-горе проблеми.

Основен ремонт на двигателя

Закупуване на нефтени канали, значително замърсяване, стареене на петрола или употреба с лошо качество. Неизправност или значително износване на плъзгащи лагери в коляновия вал. Падането на компресията може да бъде причинено от износване на буталните пръстени, изгаряне на клапаните или уплътнение на основния блок на цилиндъра. Увеличаването на потреблението на масло се случва по различни причини. Това може да бъде намаляване на еластичността на уплътненията на клапана на газоразпределителния механизъм или запушване на маслените уплътнения на буталните пръстени с изгоряло масло. Сега накратко се спрем на действията, които са полезни за всеки водач, за да се предотвратят чести ремонти на двигатели и да се удължи периода между следващите.

Основен ремонт на двигателя

Редовно следете нивото и състоянието на моторното масло. Сменете го в съответствие с препоръките на производителя. Не прегрявайте двигателя. Включително следете състоянието на охлаждащата система като цяло и по-специално на нейните отделни компоненти. Редовно проверявайте състоянието и нивото на охлаждащата течност и допълвайте, ако е необходимо. Използвайте качествено гориво. Лошият бензин или дизелово гориво имат много вредни примеси в състава си, които по време на процеса на горене остават на повърхността на отделни части на двигателя, ускорявайки неговото износване. Не претоварвайте двигателя. По-специално, не превозвайте стоки, чиято маса надвишава посочената от производителя на автомобила, включително да не теглят тежки ремаркета. Избягвайте продължителната работа на празен ход.

Основен ремонт на двигателя

В този случай скоростта на отлаганията на въглерод върху повърхността на цилиндрите и свещите се увеличава. Придържайте се към спокоен стил на шофиране. Опитайте се да избегнете внезапно ускорение и спиране. Работа на двигателя при високи обороти в червената зона на тахометъра, чести смени на предавките и така нататък. За да определите точно необходимостта от основен ремонт на двигатели с вътрешно горене, трябва да използвате някои инструменти. Стетоскоп, манометър, шублер, ендоскоп и компресометър. Етапи на основен ремонт на двигателя. Основният ремонт на двигателя може да бъде разделен на няколко етапа. Първо, демонтиране на двигателя, демонтаж и почистване на всички компоненти поотделно. Второ, диагностика и идентификация на повреди по всички части, определяне на степента на износване. Трето, търсене на дефекти в частите на двигателя.

Основен ремонт на двигателя

Този етап може да бъде разделен на отделни процедури. Определяне на пукнатини на блока на двигателя. Измерване на подходящи хлабини. Отстраняване на неизправности в коляновия вал. Измерване на геометрията на всички части за триене, сравняване на размерите с фабричните и определяне на отклонения от нормата. Четвърто, ремонт на цилиндровата глава. Сваляне на цилиндровата глава. Ремонт на пукнатини, подмяна или възстановяване на направляващи втулки. Подмяна или, ако е възможно, възстановяване на скосявания на седалки на клапаните. Монтаж на нови уплътнения на стволови клапани. Подмяна или възстановяване на разпределителен вал, клапани, тласкачи. Пето, ремонт на блок на цилиндъра. Скучна, абразивна обработка на цилиндри и монтаж на нови облицовки, елиминиране на пукнатини в блока. Ремонт на ниша на коляновия вал. Изравняване на равнината на чифтосване. Шесто, ремонт и възстановяване на колянов вал.

Основен ремонт на двигателя

Възстановяване на коляновия вал. Седмо, монтаж и монтаж на двигателя. Осмо, работещ двигател в студено – дългосрочна работа на двигателя с вътрешно горене на празен ход. Тази процедура ви позволява да смилате всички елементи за стабилна бъдеща работа на двигателя. Девето, последният етап на основен ремонт – коригиране на следните показатели. Много шофьори се интересуват от цената на основен ремонт на двигателя. Преди да се пристъпи директно към оценката на закупените материали и разходите за работа, трябва да се изясни, че за различните модели машини цените също ще бъдат различни. Това се дължи на естествената разлика в цената на резервните части. Освен това може да се извърши различно количество работа. Следователно всичко е индивидуално. Не забравяйте, че в някои случаи извършването на основен ремонт ще струва повече от закупуването на нов двигател.

Основен ремонт на двигателя

Например, ако се предполага, че ще извърши голям обем на работа с подмяната на скъпи резервни части. Във всеки случай този въпрос трябва да бъде обсъден и разходите, изчислени индивидуално във всеки отделен случай. Пробег и гаранции по време на основен ремонт. Кога е необходим основен ремонт на двигателя ? Точната информация ще намерите само в ръководството на вашия автомобил. Най-общо може да се отговори по този начин. За домашните автомобили пробегът преди извършването на съответните ремонтни дейности е около 150 хиляди километра, за европейските чуждестранни автомобили, около 200 хиляди, а за японските, 250 хиляди. Що се отнася до гаранцията за извършената работа, тя е не само и не толкова в процедурите за ремонт, колкото в качеството на използваните резервни части. С две думи, те трябва да бъдат гарантирани.

Основен ремонт на двигателя

Много уважаващи себе си сервизи предлагат на своите клиенти доказани, оригинални и сертифицирани резервни части. Понастоящем почти всички автосервизи, извършващи основен ремонт на двигатели, дават гаранция за работата си. Като правило е на 20, 40 хиляди километра. Въпреки че, ако двигателят е ремонтиран добре, тогава не би трябвало да възникнат проблеми при значително по-голям пробег. Трябва да се помни, че след основен ремонт, двигателят е най-податлив на нови повреди поради изпускане на нови части и възли. Ето защо през първите 10 хиляди километра се опитайте да шофирате внимателно, без резки движения, ускорения и не при високи обороти на двигателя. Поради факта, че по време на основен ремонт майсторите трябва да извършат много сложни процедури, времето, прекарано в него, може да бъде значително. Например.

Основен ремонт на двигателя

Ако няма необходима резервна част в автосервиза и е необходимо да се изчака доставката й от чужбина, тогава ремонтът може да отнеме до 15, 20 или повече дни. До голяма степен зависи от времето за доставка на необходимата част. В случай на наличие на необходими части, липса на оборудване за ремонт, периодът може да се простира за 5, 8 дни. Ако на автосервиза обикновено има основен ремонт отнема 3, 4 дни, ако няма допълнителни пречки или трудности. Препоръчително е предварително да се договори с майсторите не само цената на ремонта, но и сроковете за неговото изпълнение. И е по-добре да сключите официален договор, който има юридическа сила. Това ще ви спести от възможни недоразумения в бъдеще. В заключение бих искал да ви дам следната аксиома. Животът на двигателя директно зависи от живота на отделните му елементи.

Основен ремонт на двигателя

В чуждестранните автомобили ресурсът обикновено е 250-300 хиляди километра, докато в домашните автомобили само 150 хиляди. За да може двигателят да работи възможно най-дълго без повреди, струва си да се спазват правилата за работа, които са били установени от производителя и да се извършва редовна поддръжка. Има шанс да се направи без цялостно разглобяване на двигателя и да се ограничите до свалянето на цилиндровата глава и ремонта. Първият съвет, не извършвайте ремонти на двигатели, като използвате занаятчийски методи. Съвременното оборудване и технологии могат да спестят главите, които майсторите на гаражите отписват за скрап. Най-честите причини за поправка на глава са изкривяването им в резултат на прегряване, изгаряне на клапаните, среща на клапани и бутала и повреда на резба на свещ. Понякога виновникът е фабричен дефект.

Основен ремонт на двигателя

След отстраняване на главата се провежда микрометризация с цел идентифициране на дефекти и определяне на необходимото количество работа.Това проверява долната равнина на главата на цилиндъра, износването на лагерите на разпределителния вал, леглата, стъблата на клапаните и водещите втулки. Наличието на пукнатини, включително вътрешни, дава възможност за идентифициране на изпитване под налягане. Визуалната проверка не гарантира откриване на пукнатини. Първо, те могат да бъдат толкова малки, че да не се виждат с просто око. Второ, те могат да се скрият във вътрешни кухини. И трето, пукнатината може да не се вижда при обикновена температура и да се „отваря“ само при нагряване. Опресняване на специална инсталация помага да се намери дефект във всички описани случаи. Преди изпитването плоскостта на цилиндровата глава се запечатва и в кухината се монтират тапи. Единият от щепселите има монтаж, през който въздух се подава в тестовата кухина под налягане.

Основен ремонт на двигателя

Единият от щепселите има монтаж, през който въздух се подава в тестовата кухина под налягане. Главата на цилиндъра се потапя в резервоар с вода, загрята до работна температура 70-80 градуса.По този начин съществуващите пукнатини се отварят. Наличието на дефекти се определя визуално чрез въздушни мехурчета. Инсталацията ви позволява да завъртите главата около оста си за удобство на изследването. Специализираните машини ви позволяват да извършите всяка операция за ремонт на цилиндровата глава на двигателя бързо и ефективно. За отстраняване и монтаж на клапани има отделна машина с комплекти от махалки, захващачи за крекери и други. В този случай главата на цилиндъра опира в еластична равнина, което елиминира повреда на стеблото на клапана. Клапанът се отстранява с ръчно устройство, което изисква много усилия.

Основен ремонт на двигателя

Ремонт на пукнатини от алуминиева цилиндрова глава. Най-често главите на дизеловите двигатели страдат, тъй като по време на работа изпитват много по-големи натоварвания в сравнение с бензиновите двигатели. Освен това чугунените глави поради по-малка пластичност се повреждат много по-често от алуминия. Пукнатините като правило се появяват на места с най-голяма разлика в температурата, като например. Между леглата на клапаните, близо до предварителното помещение. При бензиновите двигатели главата страда главно от прегряване. Компресията пада, двигателят е нестабилен. Охлаждащата течност, влизайки в цилиндъра, измива мазнината от стените му, и вливайки се в картера, се смесва с масло, като влошава свойствата му. Износването на двигателя се увеличава значително.

Основен ремонт на двигателя

Производителите на автомобили не предвиждат ремонт в такива случаи. Нашите сервизни станции предлагат услуги за заваряване на пукнатини, използвайки собствени методи, използвайки аргоно-дъгово заваряване. Преди заваряване главата се нагрява равномерно. Тогава заварчикът елиминира дефекта на стената и депозира материала. На следващо място, геометрията на главата се възстановява чрез машинна обработка. Има мнение, включително сред специалистите, че заваряването на пукнатини на цилиндровата глава е приложимо само в случай на подготовка на автомобил за продажба. Ако го направите за себе си, по-добре е да смените главата. Във всеки случай се интересувайте от продължителността на гаранцията и оборудването, с което работилницата разполага.

Характеристики на основен ремонт на двигателя

Да се ​​върнем малко във времето в нашата история, когато все още не е поставена окончателната диагноза на мотора, а само отстранена главата на цилиндъра. Възползвайте се от възможността да измерите степента на износване на цилиндрите. И ако тук са надвишени всички допустими отклонения, тогава започнете подготовката за основен ремонт на двигателя. Тук пред автомобилиста възниква дилема – да инсталира нов двигател или да „реанимира“ стария. Изглежда, че първият вариант е за предпочитане – купих фабрично устройство, свалих го – инсталирах го и няма никакви караници. Но не е толкова просто. Факт е, че двигателите, „откъснати от основното производство“, се доставят от заводския конвейер към търговската мрежа. Не, това не е брак, просто работата на някои мотори е в долните граници на нормите, други са преминали OTC от втория разговор.

Етапи на основен ремонт на двигателя

Това са продуктите, които отиват в магазините. Ако вземете двигателя на пазара, тогава можете да се натъкнете на мотор, който изглежда като нов, но сглобен някъде в гаража. Основният ремонт на двигателя ще изисква повече време и разходи, но от ръцете на добър майстор ще получите двигателя много по-добре от серийния. Основната част на двигателя е блока на цилиндрите и това е редкият случай, когато старостта му е неговото предимство. Но на технически език звучи така. Частта е преминала хода на естественото стареене. Това означава, че всичко е заземено в блока, изчезват вътрешните напрежения и в резултат на продължителни механични и температурни натоварвания той придобива стабилни геометрични параметри. Затова при основен ремонт на двигателя е необходимо само да полирате основната повърхност.

Основен ремонт на двигателя

На следващо място, те продължават да монтират двойката цилиндър – бутало. Когато счупите цилиндрите, квалифициран майстор първо инсталира фалшива глава върху блока, така че допустимите отклонения да не се разминават при следващо сглобяване и затягане на болтовете. Ако цилиндрите са напълно износени, те решават проблема с блок на ръкавите. След това цилиндрите са отточени и върху повърхността им се полага решетка, която държи маслото по стените. Изборът на бутала няма да бъде труден, предлагането значително надвишава търсенето. Добросъвестният специалист ще провери закупените от вас части за геометрия и химичен състав и след това ще ги изпрати за изкуствено стареене. В резултат на тази продължителна и скъпа работа ще се получат геометрично стабилни продукти.

Основен ремонт на двигателя

Следващият важен детайл е коляновият вал. Първоначално шиите му са шлифовани на специална машина, оборудвана с лицеви плочи. Широко разпространено е мнението, че това може да стане само веднъж поради малката дебелина на закаления метален слой. Всъщност валът е закален до дълбочина 1,5 мм, така че 1 мм може да бъде безопасно отстранен. В екстремни случаи твърдостта на метала може да се увеличи чрез азотиране или импулсно закаляване. На практика обаче рядко правят това поради сложността и високата цена на процесите. Готовият колянов вал се проверява върху призмите с помощта на часови индикатор и, ако е необходимо, се изправя. След това валът е балансиран. Признак за високата квалификация на майстора е провеждането на тази операция на три етапа. Вал отделно, вал с маховик и съединител.

Основен ремонт на двигателя

Цилиндрова глава. Стандартният набор от операции се състои от превръзки на повърхности, шлайфане, подмяна на водачи на клапани, кримпване. Често всичко по-горе трябва да се прави с новата цилиндрова глава. Използваната глава може допълнително да изисква заваряване. Някои охлаждащи течности са много агресивни към алуминия. Работните ръбове на клапаните се възстановяват на специална машина, след което по никакъв начин не са по-ниски от новите. Цялата работа по-горе отнема средно три дни. Основното е да изберете надеждна работилница. Най-добре е да използвате препоръките на познати или големи центрове, участващи в обработката, например шлифоване на валове. Ако отидете в непозната работилница, тогава малките наблюдения ще ви помогнат да направите правилните изводи. Вижте как се измиват двигателите след отстраняване. Всъщност можете да измиете двигателя в специална вана с разтвор на сода под лек натиск.

| Newsphere by AF themes.