Подготовка на автомобила

подготовка на автомобила

Подготовка на автомобила за експлоатация през есенно – зимния сезон

Подготовка на автомобила. Есента е най-доброто време за цялостно тестване на всички системи на превозни средства. Зимата е наблизо, което означава, че трябва да мислите не само за сезонните промени в гумите, но и за подготовката на вашия железен приятел за неблагоприятни метеорологични условия. Разкриваме всички тънкости на подготовката на колата за студа. С идването на понижени температури всички компоненти на автомобила изпитват допълнителни натоварвания. Шофирането в такива условия изисква допълнителна бдителност и задължителна подготовка от водача. За да посрещнете зимата напълно въоръжена, достатъчно е да следвате няколко прости стъпки. Най-големите неприятности с настъпването на студеното време са свързани с неизправности на електротехниката на автомобила. Особено внимание трябва да се обърне на акумулатора и генератора.

Подготовка на автомобила и акумулатора

Акумулатора, който ви служи вярно през предходни години или месеци, може да донесе неприятна изненада с настъпването на студеното време. Безпроблемно завъртете стартера или дори напълно се разредете. Без изключение всички оловно-киселинни акумулатори са подложени на естествено стареене и се страхуват от ниски температури. Ето защо ви препоръчваме да не чакате зимата. А предварително да заредите акумулатора със специално устройство. Ако е възможно, проверете нивото и плътността на електролита. Почистете добре клемите и заредете акумулатора с нисък ток. Не забравяйте, че напълно заредения акумулатор трябва да произвежда поне 12,6-12,7 волта. Ако акумулатора произвежда 11,8-12 волта, акумулатора се разрежда и изисква диагностика и поддръжка или замяна с нова. Генераторът е вторият по важност компонент на електрическата система.

Проблеми при подготовка на автомобила

Ако се повреди ще загубите основния източник на енергия. Акумулатора няма да се презареди и бързо ще се повреди. Не забравяйте, че в случай на повреда на генератора, дори и при напълно функционален акумулатор, колата ви ще може да измине средно 50-70 километра. Без ремонт и поддръжка средният генератор работи от порядъка на 100-120 хиляди километра. След което изведнъж се проваля в най-неподходящия момент. Това се дължи на естественото износване на лагерите, колекторните четки и повредата на регулатора на релето. За да избегнете проблеми, препоръчваме ви да диагностицирате генератора предварително и да замените износени компоненти. Свещи, бобини за запалване и проводници с високо напрежение. Това се дължи на повишаване на влажността на въздуха и валежите, попадащи в двигателното отделение. Проверка на системата за охлаждане на двигателя.

Препоръки за подготовка на автомобила

Ако някой от проводниците с високо напрежение причини електрически теч, това се отразява на работата на цялата система за запалване. Дефектните свещи дават лоша искра – трябва да завъртите стартера по-дълго. Пукнатините в телата на запалителните бобини са сигурен признак за теч на ток. Натоварването на системата за охлаждане на двигателя спада през студения сезон. Това обаче изобщо не означава, че на състоянието й не е необходимо да се обръща внимание. Най-вероятно няма да можете да прегреете двигателя през есента или през зимата. Но можете лесно да замразите! Не забравяйте, че именно системата за охлаждане на двигателя е основният нагревател на автомобила. Горещият антифриз циркулира в радиатора на печката, споделяйки топлина. Ако в топлия сезон трябваше да добавите охлаждаща течност в резервоара, разберете къде е изчезнал антифриза.

Проверка и подготовка на автомобила

Много е вероятно при щателна проверка да откриете пукнатини в гумените тръби, течове в колата или дори счупено уплътнение на главата на цилиндъра. Лошата работа на печката е възможна поради повреда в термостата. Както и поради въздушни задръствания, които се образуват поради течове в тръбопроводите на охладителната система. Течовете в кабината от радиатора на печката са източник на миризма и причина за силно замъгляване на прозорците. Е, ако резервоарът има стар антифриз, който също е доста разреден с вода, сменете го предварително с нов. Без да чакате течността да замръзне. Проверка на спирачната система. Новите накладки с дискове далеч не са причина да считате колата си готова за студа. На хлъзгава повърхност на преден план излиза равномерността на спирачната сила в дясното и лявото колело на автомобила.

Напътствие при подготовка на автомобила

С разлика в стойностите колата започва да се дърпа в една посока. На нестабилна повърхност това е правилният път към канавката или към насрещното платно. Не забравяйте за стареенето на спирачната течност. Нивото трябва да е малко под максималната маркировка на резервоара. Освен това течността не трябва да е стара. Тя е хигроскопична и с времето се разрежда с вода, влизаща в резервоара от околния въздух. Това от своя страна води до корозия на тръбите на спирачната система и до неефективна работа на спирачките. Сменете двигателното масло и филтрите. При ниски температури на околната среда смазочните материали имат тенденция да се сгъстяват. В допълнение, вискозитетът на маслото се увеличава с течение на времето поради навлизането на продуктите от износване и естествено окисление. Ако сте сменили двигателното масло преди 7-10 хиляди километра или то вече е твърде старо, това е повод да помислите за ранна поддръжка.

Гаранция за подготовка на автомобила

С новото масло работата на стартера и акумулатора е опростена, а самият мотор се износва много по-малко. За зимни условия се препоръчва използването на моторни масла от категории 0W, 5W или 10W. Въздушният филтър на двигателя и филтъра на купето също може да се замени преди настъпването на зимата. Проверка на обезопасителните колани. Ремъците и монтираните агрегати в студения сезон изпитват допълнителни натоварвания, което означава, че е вероятно да се скъсат. Свиренето и издаването на звуци от ремъка на алтернатора е повод за регулиране на напрежението на ремъка на алтернатора. В противен случай рискувате да оставите акумулатора без презареждане. Ако откриете пукнатини, утайки и разкъсвания на коланите, незабавно отидете в сервиза, за да ги замените. Счупването на зъбен ремък почти сигурно ще ви остави без клапани и ще изисква дълъг скъп ремонт на мотора или пълната му подмяна.

Подготовка на автомобила през зимата

Затягането на ролките за опъване може да доведе до същите последици. Изготвяме оптика и система за почистване на предното стъкло. Късната есен и зимата са кратки дневни часове и неблагоприятни метеорологични условия. Мъгла, дъжд и сняг значително влошават видимостта на пътя и могат да причинят аварии. Обърнете особено внимание на технологията за осветление на вашия автомобил. Ако е необходимо, полирайте фаровете или ги заменете с нови. Против мъгла вътрешната повърхност на остъкляването. Проверете работоспособността на системата на вентилатора на предното стъкло и електрическата отоплителна система. Ако на предното стъкло има пукнатини, стружки и следи от пясъкоструене, заменете го с ново, ако е възможно. Не забравяйте, че модерното стъкло залепва за тялото. Тази операция може да се извърши само при положителни температури на околната среда.

Подготовка на автомобила и смяна на износените авточасти на автомобила

Чистачките също може да се заменят с нови. Защитете купето. Студеният сезон на домашните автомобилисти е тясно свързан с тонове реактиви. Смес от сняг, мръсотия и химия се натрупва по ставите, шевовете и в джобовете на тялото, образувайки огнища от корозия. Преди настъпването на студеното време, направете правило да третирате каросерията на автомобила със специални съединения. Обърнете специално внимание на подлеза и допълнителната му защита. Навременното измиване през зимата също допринася за по-доброто запазване на металните части. Не забравяйте да третирате съществуващите дълбоки чипове върху лак или боя с обезмаслител и да ги боядисате със специален молив.

Предварителна обработка със специални продукти

Центровете на корозия обработват конвертора на ръжда и се пребоядисват. Обърнете специално внимание на гумените уплътнения на вратите, както и ключалките на вратите и багажниците. При силен студ уплътненията на вратите се вдървят и замръзват до металните панели на тялото, пречейки на отвора. За да не се случи това, предварително ги обработете със специални продукти или силиконова грес. Ще бъде полезно да излеете малко водоотблъскващо средство в ключодържателите на автомобила. Това ще помогне да предотвратите замръзването на всички механизми и ключалки на автомобила.

| Newsphere by AF themes.