Поддръжка на двигателя

поддръжка на двигателя

Поддръжка на двигателя на автомобила

Двигателят с право се нарича сърцето на машината, което изисква не по-малко задълбочени грижи от човека. За да бъде работата му непрекъсната и надеждна, освен ежедневната проверка преди пътуването, е необходима редовна поддръжка на двигателя на автомобила. Поддръжка на двигателя на автомобила веднага след покупката. Първите 3-5 хиляди километра на нова кола са най-важният период, през който собственикът трябва да действа разумно. За да осигури дълъг период на безпроблемно обслужване. Не трябва да зареждате напълно машината и да давате максимална скорост на двигателя. Пълното загряване на двигателя преди да започне да се движи, позволява стабилна работа на двигателя на празен ход. Първото пътуване с кола изисква редица задължителни манипулации. Сред тях, разширяване на резбови връзки, измерване на налягането на въздуха в гумите с манометър.

Проверка и поддръжка на двигателя

Проверка на наличието и нивото на техническите течности и масла в двигателя с вътрешно горене. Скоростната кутия, осите и резервоара на серво управителя или в кормилната уредба. Антифриз в резервоара на радиатора, спирачка течност в резервоара на главния спирачен цилиндър и хидравлика на съединителя, гориво в резервоара. С помощта на тапа за зареждане трябва да проверите заряда на батерията, нивото и плътността на електролита и не забравяйте да фиксирате батерията със специално задържащо устройство на място. Затегнете клемите според тяхната полярност. Необходимо е да се тества работата на системите и шайбите за почистване на предното стъкло. Топ 3 най-често срещани повреди на автомобили. Предупредителни икони на таблото. Индикатор за проверка на двигателя. Иконата за проверка на двигателя на таблото за управление е най-често срещаният проблем при автомобили и камиони.

Диагностика и поддръжка на двигателя

Този индикатор на спретната лампа светва, когато компютърът открие код за грешка в при работа на която и да е система. Общо има повече от 200 възможни кода за грешки. За да идентифицирате причината, трябва да направите пълноценна електронна диагноза в най-близкия до вас автосервиза. Най-често тя е безплатна. Голям разход на гориво. Когато двигателят работи нормално, той гори гориво със скорост, която спомага за ефективното потребление на гориво. Някои части от горивната система, като горивни филтри, въздушни филтри, сензори за масов дебит на въздуха и сензори за кислород, стават мръсни и износени с течение на времето. Ако те не бъдат заменени, тогава това ще доведе до факта, че двигателят ще изразходва повече гориво от обикновено. Повреда на спирачките.

Спирачна система на автомобила

Спирачките в кола са свещени. Именно от тях често зависи безопасността на нашата кола, а понякога и живота! Ето защо, когато забележите някакви признаци на проблеми, като скърцане, или например, педалът на спирачката стане мек, трябва, възможно най-бързо да посетите сервиз. Най-често тези признаци подсказват, че е необходимо да се подменят спирачните накладки или спирачните дискове. Някои повреди на автомобила не са критични и ви позволяват да управлявате автомобила. Докато други, напротив, изискват незабавна намеса. За ваше улеснение подготвих документ със списък на критичните проблеми в автомобила, когато спешно трябва да се прилагат мерки. Преди да стартирате двигателя за първи път, е необходимо да се изпомпва гориво в карбуратора. След стартиране на двигателя водачът трябва внимателно да провери за течове на масло, гориво, антифриз.

Какво включва поддръжка на двигателя

Оставете двигателя на празен ход, след това натиснете газта, постепенно добавяйки обороти и слушайте. Ако няма излишни подозрителни шумове, можете да започнете да се движите. Компютърна диагностика на автомобилен двигател, кога е необходима и как се извършва ? По принцип поддръжката на автомобилен двигател включва. Почистване на двигателя с вътрешно горене и монтирани единици от замърсяване. Отстраняване на отлагания от масла, сажди. Проверка и затягане на резбови връзки. Подмяна на масло и антифриз, филтри в системите за гориво, масло и въздух. По време на първата техническа поддръжка на автомобила се обръща специално внимание на разширяващите болтове и гайки в монтажните системи на изпускателния колектор. Шумозаглушителите и двигателите. По време на втората поддръжка проверете и разширете, закрепете главите на цилиндрите.

Поддръжка на двигателя и реглаж на клапани

Регулирайте хлабините на термичния клапан в газоразпределителната система. Проверете и регулирайте напрежението на ремъка на алтернатора, времето и така нататък. Поддръжка на двигателя на автомобила в основния период на експлоатация. През основния период на експлоатация на автомобила се извършват различни видове поддръжка. EO – ежедневна поддръжка. TO-1 – първа поддръжка. TO-2 – втора поддръжка. CO – сезонна поддръжка. Първата поддръжка – Ежедневна поддръжка на двигателя. Този тип поддръжка включва следното. Визуална проверка на двигателя. Проверка на нивата на маслото и охлаждащата течност и допълване, ако е необходимо. Оценка на двигателя. Втората е – Първа поддръжка. Този тип поддръжка включва следното. Проверка на надеждността на фиксирането на двигателните единици върху рамката и тялото. Проверка на надеждността на фиксиращото оборудване директно върху двигателя.

Поддръжка на двигателя и проверка на маслото

Проверка на надеждността на закрепването на предните стойки на двигателя. Проверка на картера на маслото за течове, ако е необходимо – затягане на болтовете. Приспособяване. Извършване на операции съгласно схемата за смазване. Третия вид подръжка – Втора поддръжка. Тя включва следното. Попълнете всички първи артикули за поддръжка. Проверете и затегнете гайките на главата на цилиндъра. Регулиране на термичните хлабини на клапаните, тласкачи и рокаджия. Проверка на компресия в цилиндри. Ако е необходимо, отстранете въглеродните отлагания. Първите операции по поддръжката не изискват анализ на двигателя, докато по време на втория е необходимо да се отстранят капаците на клапаните от главите на цилиндрите за диагностика и регулиране на пропуските във времето. Всеки автомобилен производител разработва указания за отстраняване на неизправности и ремонт на двигателя.

Поддръжка на двигателя и затягане на главата с динамометричен ключ

Значи, въртящият момент на затягане на главата на бензиновите двигатели е по-малък от този на дизеловите двигатели. В същото време е необходимо да се оцени закрепването на алуминиевата цилиндрова глава на студен двигател, а чугунът на нагрята. При отрицателни температури затягането на главите на цилиндрите е забранено. Моторът трябва да се загрее и едва след това да се пристъпи към затягане на крепежните елементи. Затегнете болтовете равномерно, на две стъпки, съгласно схемата, препоръчана от производителя, където се вземат предвид конструктивните характеристики на двигателя. За разпръскване използвайте специален гаечен ключ. Този вид работа се извършва едновременно със затягане на монтажните болтове на изпускателната система. Процедурата трябва да бъде завършена чрез проверка на хлабините в клапаните и тяхното регулиране.

Поддръжка на двигателя на автомобила и неговата експлоатация

Чиято специфика се определя от дизайна на двигателя. По време на експлоатацията на автомобила допустимата хлабина между клапаните и тласкачите често се променя. В резултат на това пълненето на горивната камера на цилиндрите с горивната смес се влошава и отработените газове трудно се отстраняват. Всичко това води до увеличен разход на гориво и по-ниска мощност на двигателя. Колко струва смяната на двигателя в сервизен център ? Неизправности на двигателя, които могат да бъдат открити и отстранени по време на поддръжката. Работата на двигателя на автомобила трябва да се характеризира с надеждност и непрекъснатост. Способността да се развива мощност, достатъчна за осигуряване на нормално сцепление на автомобила и в същото време да не надвишава установените норми за разход на гориво и масло. И така, обобщаваме признаците на основните неизправности на двигателя с вътрешно горене на автомобил. Намаляване на мощността.

Причини за загубата на мощност

Прекомерна консумация на масло, сажди в ауспуха. Намаляване на компресията. Външен шум и почукване в двигателя. Причините за загубата на мощност на двигателя и съпътстващото увеличение на разхода на гориво на автомобил могат да бъдат различни неизправности в системата за електрозахранване. Натрупване на сажди в съединителната пръчка и буталната група, отлагания в системата за всмукване и нейното недостатъчно уплътняване. Ръжда, мащаб и продукти на разлагане на охлаждащата течност в радиатора. Неправилно регистриране на газо разпределителния механизъм, ниска компресия в цилиндрите на двигателя. Когато провеждате поддръжка, струва си да обърнете внимание на тези точки на първо място. Прекомерната консумация на масло и появата на сажди в отработените газове на автомобила са причинени от влошаване на централната група бутала.

Блокиране на двигателя на автомобила

Залепване на бутални и маслени скреперни пръстени. Деформация на каналите на буталото. Драскотини и пукнатини в цилиндровата облицовка. Изтичащи седалки на клапаните и облицовки на коляновия вал, прекомерно замърсяване на вентилационната система на картера. Също така, промяната в цвета на ауспуха може да бъде сигнал за неправилна работа на карбуратора или горивна помпа за високо налягане в дизеловите автомобили. Появата на сажди в ауспуха на автомобил. Намаляването на компресията може да бъде причинено от неизправности на клапанната система. Износени бутала на огледалата на буталата и цилиндрите, изрязване на уплътнението на главата на цилиндъра поради недостатъчно затегнати болтове. Нерегулирани пропуски във времето.

Неправилна поддръжка на двигателя

Извънредният шум и почукване в двигателя е резултат от неправилно функциониращи пружини на клапана и задръстване на клапани. Деформация на работните повърхности на буталата и втулките. Увеличени пропуски в механизма за разпределение на газ. Появата на работа върху буталните пръсти в буталните босове и втулките на горните съединителни глави на пръта. Диаметричното износване на облицовките на коляновия вал, обграждащи главните и връзките на пръта. Механичният механизъм се състои от бутални и колянови групи. Цилиндри, бутала, бутални щифтове и пръстени, свързващи пръти, колянов вал, свързващ прът и основни лагери, маховик. Поддръжката е предназначена за отстраняване на неизправностите на части от тази група, които се проявяват в димните газове. Повишената консумация на масло, спада на налягането в системата за смазване, удари, шум и вибрации.

Често срещана причина за повреда на двигателя на автомобила

Увеличаването на пропуските става често срещана причина за повреда в всички групи части. Така че, в механизма на коляновия механизъм това води до появата на вибрационни прояви. Бутало-цилиндровата група заплашва с намаляване на налягането в цилиндрите и в резултат на това увеличаване на консумацията на масло в лагерите на коляновия вал води до намаляване на налягането на маслото в двигателя. Цилиндрите се износват както по оста в областта на компресионните пръстени, така и около обиколката. В зависимост от степента на деформация, цилиндърът е или не подлежи на завиване. По време на поддръжката буталата с пръстени най-често се заменят с нови в съответствие с вътрешния диаметър на цилиндъра. Манивелите, ако са деформирани, също не могат да бъдат поправени. Допустимото им огъване е 0,08 мм с максимално усукване 0,12 мм на 100 мм дължина.

Течове от уплътненията на двигателя

Ремонтът на двигателя е задължителен при откриване на неправилно подреждане на клапаните. Течове на уплътнения на капака на клапана и главата на блока. Всякакви дефекти в главата на блока, чукане на лагерите на главния и съединителния прът. Изтичане на газ, увеличен разход на масло, намалена мощност, недостатъчно налягане на маслото в смазочната система. Освен това в първите три случая захранващият блок не може да бъде изваден от автомобила. За ремонт или подмяна на бутала с пръстени, цилиндри, свързващи пръти, облицовки, маслена помпа и така нататък. Двигателят ще трябва да бъде изваден от автомобила. Ако се открият няколко неизправности наведнъж и пробегът на автомобила е близък до стойностите на ресурсите, определени от централата, основният ремонт става неизбежен. Преди това двигателят трябва да се измие и да се предаде в ръцете на професионалисти.

Неправилно монтиране на двигателя

Неправилно монтиране на двигателя, причини, симптоми, подмяна. Почистване и измиване на двигателя на автомобила. Първият етап от поддръжката на двигателя е външното му почистване, което се извършва преди проверка, диагностика и регулиране или ремонтни работи. Повърхността на двигателя се издухва с въздух под налягане и се избърсва с парцал. Извършва се цялостно измиване, за да се определят местата на изтичане на масла или технически течности. Както и с цел отстраняване на плътни отлагания от изсушена кал и натрупано сгъстено масло, което пречи на нормалното охлаждане на двигателя. Почистване и измиване на двигателя на автомобила. Опасно е да използвате бензин или керосин за тези цели. Най-добре е да използвате студено почистване, което може да бъде аерозолно или течно. В последния случай за нанасянето му се използва четка и вода.

С какъв препарат се почиства двигателя

Почистващият препарат се втрива върху повърхността на двигателя, като периодично се намокря във вода. След изтичане на времето на експозиция, посочено на опаковката на избрания продукт, е необходимо пречиствателят да се промие с вода. Като предварително е затворен генераторът и разпределителят с полиетил. Можете да използвате синтетични почистващи препарати, като ги нанесете и с четка. След такова миене двигателят трябва да изсъхне правилно. Проверка на двигателя по време на поддръжката. Основната цел на контролната проверка на двигателя с вътрешно горене на автомобил по време на техническото обслужване е да се идентифицират очевидни неизправности и трябва да оцените пълнотата. Да идентифицирате течове на гориво, масла и антифриз, да проверите точките на закрепване на двигателя и неговите системи.

Контролен старт на двигателя

Да направите контролен старт. Основните характеристики на последните са лекота и време, чиято максимална стойност не трябва да надвишава 20 секунди. След 1-2 минути стартът трябва да се повтори. Подобна проверка позволява въз основа на изключително външни показатели да се идентифицират вътрешните проблеми на автомобила. И ако към тях добавите и инструментални изследвания, можете да получите по-подробна картина. По-често от другите, в диагностиката по време на поддръжка, се използва цветен анализ на автомобилните отработени газове. Звуков анализ на работата на двигателя. Химичен анализ на картерното масло. Цветен анализ на отработените газове. Анализ на цвета на отработените газове. По цвета на дима от изпускателната тръба на колата могат да се диагностицират различни проблеми в двигателя. Бял ауспух – последствие. Недостатъчно налягане в цилиндрите. Течности, постъпващи в цилиндрите.

Стартиране на двигателя при ниски температури

Дефектно изгаряне на гориво – при дизеловите автомобили. Стартиране на двигателя при ниски температури на въздуха, забавени светкавици – при дизеловите автомобили. Светло или тъмносин ауспух – следствие. Залепване на бутални пръстени, общо силно износване на буталната група. Износване на клапани, направляващи втулки и уплътнения на стволови клапани. Ненавременна инжекция на горивната смес, неправилна работа на свещи за запалване, силно изгаряне на масло – при дизеловите автомобили. Кафяв или черен ауспух – последица от непълно изгаряне на гориво поради лошо качество на пулверизиране чрез дюзи. Неправилна настройка на инжекционната помпа. Недостатъчно подаване на въздух, показва, че е време за смяна на въздушния филтър. Сив или светлосив ауспух – последствие. Лошо протичане на частите на буталната група. Загуба на подвижност чрез бутални пръстени поради високо коксиране.

Липса на компресия в цилиндрите

Поддръжката и ремонтът на системата за захранване на дизелови двигатели. Трябва да се извършва и когато няма пушек при пускане на отработения дим. Това означава, че захранването с гориво е недостатъчно, или клапаните и буталата на горивната помпа за високо налягане се захващат, или пружинните му счупвания, или плунжерите се захващат. Проблемът може да се крие в иглата на дюзата или повреда на възвратния клапан. Автомобилните отпечатъци на хартия могат да се използват и за анализ и диагностика на проблеми. Анализ на шума по време на работа на двигателя. Анализ на шума на двигателя. Привидната простота на метода го прави много често, но е важно да се помни, че само висококвалифициран специалист може качествено да оцени техническото състояние на силовото устройство на автомобила.

Поддръжка на двигателя на дизелови и бензинови автомобили

За получаване на по-точни данни се използват специални стетоскопи. Както най-простите, така и по-сложни, резонансни, оборудвани с регулатор на честотното възприемане и акустична камера. Която резонира с честотата на вибрациите на устройството. Което позволява да настройте устройството в различни честотни диапазони. Електронните устройства от фабрика Ekranas са в състояние да приемат слаби звуци. А ултразвуковите стетоскопи могат да открият дори леко изтичане на сгъстени газове, които човешкото ухо не възприема. Инструментите превръщат ултразвука в звукови честоти или в импулс, разпознат от осцилоскоп. Поддръжката на двигателите с дизелови и карбураторни двигатели варира значително, въпреки че има много общи точки. Така че горивната система се диагностицира чрез анализ на горивната смес. Направете измерване на съдържанието на въглероден диоксид в ауспуха на автомобила.

Поддръжка на двигателя на охладителната система на дизелови и бензинови автомобили

Охлаждаща система. Визуално се изследва за течове. Впръсква се свръхналягане, приблизително 0,06 МРа за откриване на течове на кръстовищата на възлите. Следват следните индикатори. Ниво на охлаждащата течност, степен на опъване на ремъка на вентилатора на радиатора. Система за смазване. Нивото и качеството на маслото, неговото налягане. Това са основните показатели, които се проверяват по време на поддръжката. Тъй като състоянието на системата веднага влияе върху работата на двигателя, няма вторични елементи. Майсторът ще обърне внимание на всеки детайл, ще смени филтрите, промива системата, смазва елементите. Автомобилите с дизелови двигатели се нуждаят от специфични настройки на горивната система. Ако се установи ранно впръскване на гориво в цилиндрите, е необходимо внимателно да се настрои водещият ъгъл.

Херметичност на системата за подаване на гориво на дизелови и бензинови двигатели

Те внимателно наблюдават херметичността на системата за подаване на гориво. Регулират работата на помпите, сменят филтрите, проверяват дюзите. По време на поддръжката на бензиновите двигатели карбураторът се регулира. Скоростта на коляновия вал е настроена на минималната скорост на празен ход. Нивото на горивото и херметичността на поплавковата камера, газовата помпа, чистотата на въздуха и горивните филтри, плътността на затваряне на дросела и работата на клапана на празен ход подлежат на оценка. Проверката на херметичността на резервоара за гориво и газопроводи е съществена част от поддръжката. Поддръжка на индивидуални двигателни системи на превозни средства. Механизъм на коляновия вал. Изцедете охлаждащата течност и масло от блок на двигателя. Проверете степента на затягане на болтовете, закрепващи главите на цилиндрите към блока.

Основно почистване и поддръжка на двигателя

Почистете дъното на буталото и вътрешността на горивните камери. При V-двигателите всмукателната тръба трябва да се разхлаби. За да се предотврати смущение между главите на цилиндрите, които се затягат една върху друга. Сега гайките за закрепване на главата към блока могат да бъдат затегнати с гаечен ключ. Ако се използват само онези видове масла и горива, препоръчани от производителя, и се спазва температурният режим на загряване на охлаждащата течност, 80–90 ° C, отлагането е незначително. То няма сериозно отрицателно въздействие върху работата на двигателя. Ако препоръките бъдат нарушени, това неизбежно заплашва да образува детониращ депозит. Което да доведе до намаляване на мощността на двигателя и увеличаване на разхода на гориво. В процеса на поддръжка отстранете въглеродните отлагания, за които всмукателната тръба на цилиндровата глава се отстранява.

Процес за поддръжка на двигателя

След това извършете почистването на дъното на буталото и на вътрешната повърхност на горивните камери. Работата на двигателя на оловен бензин значително усложнява процеса на поддръжка. В този случай въглеродът трябва да се навлажни, за да се предотврати вдишването на съдържащата се в него силна отрова. Ако скоро се появят натрупвания върху буталата, това предполага, че двигателят на автомобила се нуждае от спешен ремонт. Механизъм за разпределение на газ. Необходимо е да се проверят и коригират хлабините на клапаните с определена честота. На студен двигател, когато буталото е напълно спуснато. Намаляването на пропуските спрямо препоръчваните от производителя стойности води до по-ранно отваряне и затваряне. Оттам и прегряването и изгарянето на клапаните, което от своя страна значително влияе върху качеството на стартирането на двигателя и неговата работа като цяло.

Настройка и поддръжка на двигателя

Необходимо е да почистите клапаните от въглеродни отлагания. Регулиране на стартовите хлабини. Като пример, помислете за настройката на стартовия клиренс на дроселната клапа на първата камера на VAZ-21083. Първото условие е студен двигател. Вторият е сваленият карбуратор. Необходимо е да се отстрани въздушният филтър, за да се осигури достъп до амортисьора. Чийто стартов просвет е 2,5 ± 0,2 мм. Отклонението от допустимите стойности води до необходимост от регулиране от регулиращия винт. Процедура. Завъртете гърбицата наляво, разширяващият се жлеб ще освободи щифта на лоста на затвора, самият затвор ще се задържи в затворено положение поради връщащата пружина. Регулирайте размера на празнината с винта в параметри 1,1 ± 0,05 мм. Лостът отваря дросела с регулируемо количество, върнете се, за да поставите възлите и частите. Следва старта на двигателя.

Параметри и поддръжка на двигателя

След около 15–20 секунди трябва да проверите броя на оборотите на коляновия вал на все още студения двигател. Нормалните параметри са 2200–2600 оборота / минута. Затопленият празен ход на двигателя поддържа 750–800 оборота в минута. Система за смазване. Всеки ден е необходимо да се контролира нивото на маслото, което трябва да бъде между знаците минимум и максимум. Захранваща система. Чистотата на устройствата и компонентите е най-важното условие за непрекъснатото функциониране на горивната система. Поддръжката включва подмяна на горивни филтри, проверка за течове в горивните връзки. Трябва да се обърне внимателно на връзките на маркучите. Те не трябва да бъдат усукани или извити. Регулиране на празен ход на двигателя. Условия за работа по регулиране. Двигателят е топъл, въздушният амортисьор е напълно отворен, промените в часовете са регулирани, времето за запалване е правилно.

Основни участници в процеса на работа

Двамата основни участници в процеса. Първият е винтът на количеството горивна смес, а вторият е винтът за качество на сместа, който е затворен. Щепселът трябва да бъде изваден с тирбушон, за да получи достъп. Първият винт трябва да бъде настроен на оборотите на тахометъра на двигателя в обхвата от 750-800 в минута. Второто е да се приведе стойността на съдържанието на въглероден диоксид в отработените газове до 1 ± 0,3 %. Стойностите могат да бъдат объркани, така че корекцията за постигане на тези показатели трябва да се извърши толкова пъти, колкото е необходимо. След като приключите работата по настройката, рязко натиснете педала за газ и го освободете. Ако моторът внезапно увеличи скоростта и след това също толкова бързо я понижи, това означава, че работи нормално. Ако той спре, скоростта трябва да се доведе до посочените стойности и щепселът на винта за качество трябва да бъде сменен.