Премахване на DPF

премахване на dpf

Премахване на dpf в София

Премахване на DPF филтъра за твърди частици

Съвременните дизелови превозни средства имат много дизайнерски решения за почистване на отработените газове на двигателя. Те включват и едно от решенията е широко разпространената инсталация на DPF филтри за твърди частици. В хода на активната работа такъв филтър може бързо да се повреди при определени условия. Основната задача на филтърния елемент е да улавя сажди. Следващият етап е изгарянето на натрупаните сажди по такъв начин, че да сведе до минимум щетите за околната среда. В самото начало филтърът събира сажди до определена точка. Този момент се определя от разликата в налягането преди и след елемента. Когато налягането се отклонява от допустимата граница и капацитетът на филтъра не позволява по-нататъшно ефективно преминаване на отработените газове. Премахване на dpf филтъра за твърди частици. Дизеловият двигател активира подходящия режим за до изгаряне на натрупаните сажди.

За каква цел се използва филтъра за твърди частици

Филтърът за твърди частици се използва в конструкцията на дизелови двигатели. Тя ви позволява да почистите добре отработените газове от различни нежелани примеси, тъй като има фина клетъчна структура. Тази подробност прави средата малко по-добра. Въпреки цялата си полезност, филтърът за твърди частици има един съществен недостатък – необходимостта. Факт е, че той се почиства спонтанно само при шофиране с висока скорост, което не винаги е възможно за шофьора. Експертите препоръчват да управлявате автомобила повече на автомагистрала. Въпреки това, дори и с този съвет, премахване на dpf филтъра за твърди частици е неизбежно. Той не е напълно почистен и високата му степен на замърсяване може да доведе до следните нежелани последици. Намаляване на мощността на дизеловия двигател и увеличен разход на гориво, прегряване на двигателя в горещия сезон, намаляване на мощността на двигателя, което води до неговата повреда.

Какво представлява dpf филтъра

Основният филтриращ елемент е специална матрица която е изработена от силициев карбид. Той е затворен в метален цилиндър. Структурата на тази матрица е клетъчна. Що се отнася до секцията на клетките, тази част е квадратна. Но клетките с осмоъгълна форма са по-ефективни. В допълнение, дизеловият филтър има няколко сензора в своя дизайн. Това е сензор за налягане и сензор за входна и изходна температура. Размерът на една частица сажди е приблизително 0,05 μm. По отношение на химичния състав този продукт не е нищо повече от обикновен въглерод. Филтърът отвътре е керамична матрица. Това е цяла поредица от тръби, на които съседните краища са затворени. Отработените газове влизат в тази матрица, но когато газовете попаднат в тръбите, те просто не могат да се придвижат по-нататък. След това през стените на тръбите те навлизат в съседните отворени кухини и чак след това могат да напуснат матрицата.

Как работи DPF филтъра за твърди частици

До пълното изгаряне на сажди на дизелов двигател се включва при различни условия. Които са индивидуално зададени от производителя на определен модел. Тези условия се обобщават от факта, че дизеловият двигател трябва да има средна или висока скорост и да бъде в движение. ECU дава команда за увеличаване на количеството гориво по време на инжектиране. Резултатът е повишаване на температурата на отработените газове на изхода. При такова повишаване на температурата саждите изгарят. Ако автомобилът се експлоатира в градски условия с краткотрайни пътувания и с ниска скорост. Като постоянно се затопля дълго време на празен ход особено в задръстванията, тогава режимът на само почистване на филтъра за твърди частици просто не се активира. Постоянното излагане на такива условия води до бързо запушване на елемента. Саждите се натрупват активно и запушват dpf филтъра за твърди частици.

Къде се монтира филтъра за твърди частици

Намирането на тази подробност не е трудно. Филтърът се инсталира в изпускателната система на автомобила. Той се монтира между ауспуха и катализатора. В някои случаи устройството може да се комбинира с катализатор и се намира непосредствено зад изпускателния колектор. Той може да издържи на максимална температура на изгорелите газове, такъв филтър има каталитично покритие. За да го използвате ефективно е необходимо да управлявате автомобила правилно. Причини за намалена ефективност. Има няколко причини, поради които филтрите се запушват. Основната причина е качеството. При зареждането на автомобил с ниско качествено гориво се образува голямо количество сажди. Филтърът бързо се запушва, което намалява експлоатационния му живот. Друга причина е недостатъчната температура. Така че саждите не изгарят напълно.

Симптоми за запушен филтър за твърди частици

Премахване на dpf. Въз основа на принципа на действие на филтъра за твърди частици, описан по-горе. Става ясно, че това е устройство което трябва да бъде заменено след определено време. Стандартният му експлоатационен живот е от 120 до 150 хиляди километра. Но в случай на неправилна експлоатация този период може да бъде значително намален. Симптоми на запушен филтър за твърди частици. Разходът на гориво се увеличава, мощността на двигателя намалява, количеството дим в отработените газове се увеличава. Двигателят работи нередовно на празен ход, нивото на маслото е над нормалното, в работещ двигател се появяват съскащи звуци. Смяната на филтърния елемент е много скъпа. Така че ако се появят горните симптоми, трябва да предприемете стъпки за неговото почистване или напълно премахване на dpf филтъра.

Защо филтърът за твърди частици се запушва?

Процесът на замърсяване започва в резултат на изгаряне на горивото в цилиндрите на дизелов двигател. Саждите са страничен продукт от изгарянето на смес от дизелово гориво и въздух. Тези сажди не са особено вредни за филтъра, тъй като са фин прах. По време на филтрирането тези частици просто се задържат върху мрежата. Проблемът възниква поради наличието на въглеводородни частици в отработените газове, които не са изгорели в работната камера. Въглеводородите водят до активно образуване на смолисти отлагания. Микрочастиците от сажди буквално се слепват със смола, което води от своя страна до ускорено образуване на сажди. Саждите съдържат и компоненти под формата на метални сулфати, които се образуват след изгарянето на уловеното масло в цилиндрите. Ако филтъра за твърди частици не може да се отпуши, потърсете автосервиз за премахване на dpf филтъра за твърди частици.

Каква е цената за премахване на dpf филтъра за твърди частици

След като пропускателната способност на филтъра за твърди частици спадне с 9/10 процента, съпротивлението на отработените газове ще доведе до загуба на мощност и така нататък. Тази неизправност, която е свързана с действителното запушване на изпускателната система, може да засегне както новите автомобили, така и автомобилите с голям пробег. Срокът на експлоатация на dpf филтъра за твърди частици зависи от редица фактори и индивидуалните условия на експлоатация на автомобила. Премахване на dpf. Критично запушения dpf филтъра за твърди частици трябва да бъде заменен. Трябва да се отбележи, че цената на качествен нов dpf филтъра за твърди частици е доста висока. Поради тази причина въпросът как да почистите филтъра за твърди частици на дизел стана много остър.

Почистване и промиване на dpf филтъра

Отработените сулфати се дължат на факта, че метало съдържащи добавки са включени в основния състав на пакета с добавки за дизелово масло. Това важи особено за многофункционалните моторни масла, които могат да се използват еднакво както за дизеловите двигатели, така и за бензиновите. Резултатът е, че дизеловата система за само почистване не е в състояние да премахне плътните сажди на филтъра за твърди частици. Течностите се произвеждат от петролни компоненти, които се опаковат в 5-литрови кутии. Средният разход за висококачествено промиване на един филтър за твърди частици е най-малко 4 литра от състава. Принципът на действие на промивната течност се основава на факта. Че съставът ефективно разтваря смолите, върху които се задържат образуваните въглеродни отлагания. Необходимо е внимателно да се следват изискванията на производителя на течности. Тъй като е много важно да се изчака необходимото време за пълния ефект на промиването върху саждите. Ако не може да го промиете, трябва да преминете към премахване на dpf филтъра.

Промиване на dpf филтъра без премахване

Освен това освободените сажди просто се измиват с обикновена струя чиста вода под налягане, която се подава към филтъра. След това филтърът се изсушава и поставя. Самият смолен разтворител е на петролна основа, която може да се измие добре с вода и не уврежда структурата на катализатора. Измиването с отстраняване, позволява само използването на специални течности, които атакуват смолите на молекулярно ниво. Използването на други средства е строго забранено, тъй като матрицата във филтъра има крехък платинен слой. След измиване почистващият ефект се следи визуално. Често този метод осигурява цялостно и най-ефективно почистване на филтриращия елемент. Вторият метод е промиването на филтъра за твърди частици, без да се отстранява. Което означава че това се извършва директно на автомобила. Филтърната част на дизелов автомобил е оборудвана със сензори за налягане или температурен датчик.

Как се извършва промиването на dpf филтъра

Върху dpf филтъра на дизеловия автомобил е поставен сензор, ако той се развие, може да се вкара течност за промиване. Тъй като промиването се извършва на автомобила, производителите вземат предвид възможния риск от запалване на състава за промиване. При такива условия вече не е възможно да се използват петролни продукти. За почистване препоръчваме водно-алкални разтвори в двойка с промивна течност. Тази течност ще неутрализира вредните алкали, след като разтворът завърши процеса на почистване. Течността се подава към тялото на клетката с помощта на специално проектиран пистолет. Използва се и права или извита сонда, освен това е предвидена и дюза за впръскане. Почистването по този начин предполага постепенно дозиране на почистващия препарат през отвора на сензора. Автомобилът се загрява предварително, след което филтърът се оставя да се охлади до приблизителна отметка от около 40 градуса по Целзий.

Алкално почистващо средство за dpf филтри

Алкалното почистващо средство е най-ефективно при тази температура. Почистването изисква около 1 литър течност, която се оставя в клетъчното тяло за 15 минути. Пистолетът за пръскане под високо налягане е свързан към права или извита сонда, която се вкарва в отвора на сензора. Почистващият препарат се напръсква периодично през 10 секунди директно върху повърхността на филтъра за твърди частици. Работното налягане на пулверизатора трябва да бъде около 8 бара. Желателно е сондата да се върти по време на пръскането на състава, както и да се движи напред-назад, за да се постигне по-добро качество на нанасяне на почистващата течност върху матрицата на филтърния елемент. След това по същия начин се напръсква препарата за изплакване, който неутрализира и изплаква почистващия препарат. Процедурата отнема около 500 мл. почистващ състав. Промиването се извършва с помощта на същия пистолет за пръскане, наблюдават се подобни интервали от време на паузи между етапите на пръскане.

Резултати от автоматичния процес на самопочистване

Благодарение на този подход саждите се разпределят по-равномерно по повърхността на матрицата. Резултатът е, че саждите могат да бъдат изгорени много по-ефективно по време на автоматичния процес на самопочистване. В края на процедурата сензорът за налягане се завива на мястото си, дизеловият двигател се стартира и загрява. След това ще трябва да стартирате режима на самопочистване, за да изгорите частиците сажди, които са освободени от свързващите смоли. Това може да стане както по естествен път, така и принудително. В първия случай ще е необходимо активно да се задейства дизеловият двигател в движение при средни и високи скорости за около 20 минути. За да може да се започне независимо стартирането на процеса на регенерация на филтъра за твърди частици. Ако това е невъзможно или инициирането на автоматичното стартиране на самопочистване не се случи поради неизправности в работата на дизеловата електроника. Тогава режимът се активира принудително.

Бързо самопочистване или премахване на dpf

Днес има възможност и за опаковане на промиващи течности в аерозолни кутии, което елиминира необходимостта от използване на пистолет за пръскане. Освен това може да се елиминира необходимостта от пръскане и изплакване, което зависи от конкретния производител на течността и състава на предложеното почистващо средство. Използването на такива решения е изключително просто, което може да бъде оценено от примера за използването на промиване на филтъра за твърди частици, без да се отстранява филтърният елемент. DPF Catalyst Cleaner е 400 мл пяна за почистване на филтри за твърди частици, който също включва гъвкава сонда. Това количество е достатъчно за пълно почистване на един елемент, независимо от степента на замърсяване. Продуктът може да се използва за почистване на всяко поколение филтри за твърди частици. Ако с този продукт не може да го почистите, тогава трябва да преминете към физическо или софтуерно премахване на dpf филтъра за твърди частици.

Процедура за впръскване на почистващия препарат

Преди да използвате консерванта, разклатете го поне една минута, след това отвийте сензорът за налягане за да осигурите достъп през отвора. След това двигателя се загрява малко и след това се изключва. Следващата стъпка е да поставите сондата и да напръскате почистващия препарат. Не е необходимо да впръскате веднага цялото количество почистващ препарат. Той се впръска на няколко интервала през 5 секунди. Процедурата продължава, докато в отвора на сензора се появи видима пяна. След като сондата за впръскане бъде премахната, внимателно завийте сензора. Преди да стартирате дизеловия двигател за първи път след почистване, производителят препоръчва също да добавите добавка към дизеловото гориво, наречена Super Clean. Съставът се излива директно в резервоара за гориво на автомобила в съответствие с дозировката, посочена на опаковката. Както виждате, не е необходимо допълнително изплакване на самия филтър след почистване.

Как да почистите dpf филтъра за твърди частици

Всеки от описаните методи за почистване, според уверенията на производителите, осигурява висококачествен резултат. Всеки метод има предимства и недостатъци по отношение на изпълнението. В случай на промиване с отстраняване, ще е необходимо да изпитате трудности при демонтирането на елемента в корпуса. Да отделите известно време за промиване и също така да платите пари за 5 литра промивна течност. Предимствата на метода могат да се считат за неговото просто изпълнение. И отсъствието на необходимост от наличие на специално диагностично оборудване, за да се активира принудително системата за само почистване. Вторият метод значително спестява време, но може да се окаже още по-скъп по отношение на финансите в сравнение с първия. В този случай често се изисква оборудване не само за впръскване на почистващ препарат и измиване. Но и диагностичен скенер за принудително изгаряне на сажди.

Експлоатационния живот на филтъра за твърди частици

Поради тази причина е за предпочитане процедурата за почистване да се извършва без премахване на dpf в сервиза от опитни специалисти срещу допълнително заплащане. Третият метод е по-евтин и бърз, но отстъпва на другите по ефективност. Много шофьори насочват последните две решения за почистване, без да премахват повече към превантивни методи. Които трябва да се извършват редовно при условие на леко замърсяване на дизеловия катализатор. За сериозно почистване, трябва да се премине към напълно премахване на dpf филтъра за твърди частици. И накрая, припомняме още веднъж, че навременното почистване на дизеловия филтър за твърди частици може значително да удължи експлоатационния живот на детайла. А на практика ще бъде много по-евтино от подмяната на посочения елемент с нов.

Премахване на dpf и подмяната може да доведе до висока цена

Премахване на dpf филтъра. За какво се използва уреята в системата за пречистване на отработени газове на дизелов двигател? Използването на AdBlue реагент в системата за течно почистване на отработени газове. Собствениците на автомобили, произведени след 2005 година, са наясно какво представлява дизеловият филтър за твърди частици. Чието почистване е доста трудоемка процедура а подмяната може да доведе до висока цена. Ето защо е много важно да знаете по какви начини можете да удължите живота на този филтър на автомобила си. Как да го използвате правилно и как да го почистите в случай на запушване. Образуването на сажди е неизбежен ефект, който възниква по време на работа на двигателя с вътрешно горене. Дизеловите двигатели са особено податливи на това, чието гориво съдържа повече парафин. Получените сажди се отделят от отработените газове на двигателя.

Токсични ли са частиците сажди в dpf филтъра

Частиците сажди са силно токсични. Те имат изразени канцерогенни свойства и могат да причинят тежки алергични реакции и други заболявания. Поради това много страни са приели наредби. Които задължават производителите на автомобили да предприемат мерки за намаляване на токсичността на автомобилните отработени газове. Европейският съюз е особено взискателен към това. Съгласно екологичния стандарт EURO-4 всички превозни средства с дизелови двигатели трябва да бъдат оборудвани с филтри за твърди частици. Предназначени да намалят емисиите на сажди в атмосферата. Устройството за филтриране на сажди е метален цилиндър. Вътре е поставен специален топлоустойчив керамичен материал с клетъчна структура. Поради това, малки частици сажди които са образувани по време на работа на двигателя се задържат и отлагат вътре в устройството и не могат да влязат в атмосферата.

Регенерация на dpf филтъра за твърди частици

За да се намали запушването на филтъра за твърди частици, производителите осигуряват функция за автоматично почистване. Нарича се регенерация. Същността му е да повиши температурата в устройството над 500 градуса за известно време. В този случай натрупаните частици сажди се изгарят и филтриращото устройство се почиства. Регенерирането се задейства от ECM чрез увеличаване на количеството гориво, инжектирано в горивната камера. Но това изисква двигателят да работи при пълно натоварване. Когато пътувате на къси разстояния, с дълъг престой в задръстванията. През студения сезон двигателят просто не може да се загрее правилно и регенерацията не стартира. Следователно дизеловият филтър за твърди частици може да се почисти по други начини.

Принудителна регенерация на dpf филтъра

Този метод се състои в това, че автомобилът трябва да се ускори до 80 км/ч на малка предавка. По този начин той трябва да измине най-малко 40 километра. При това натоварване температурата на отработените газове се повишава и натрупаните сажди във филтъра се запалват. Тази процедура може да се извърши в автосервиз, който разполага с необходимото специално оборудване. Намаляване на температурата, при която саждите се запалват. Можете да почистите филтъра за твърди частици по този начин с помощта на специални добавки, които се добавят към горивото. Необходимо е да се прилагат добавки по от ранен етап от замърсяване на филтъра на всеки 2-3 хиляди километра. При използване на добавки е необходимо да се гарантира, че предлаганият продукт е с добро качество. На пазара има много фалшификати, използването на които може да доведе до проблеми с горивната система на двигателя.

Измиване на dpf филтъра

Ако филтърът за твърди частици е прекомерно запушен и регенерацията не може да започне. Единственият изход е той да бъде промит. Тази услуга се предоставя в сервизни центрове, но ако желаете можете да го измиете и сами. Дизеловият филтър за твърди частици може да бъде измит както с отстраняване, така и директно на автомобила. За това се използва специална течност за промиване. Отстраняването на филтъра трябва да се извърши в съответствие с препоръките за експлоатация на автомобила. След това трябва да накиснете филтъра в почистваща течност, да го продухате с компресор и да го върнете на място. Накрая двигателят трябва да се стартира и регенерира по редовен начин. За да измиете филтъра за твърди частици. Без да го изваждате от автомобила, е необходимо да развиете сензора за температура или налягане от изпускателната система. В отвора се вкарва специална сонда, с помощта на която се впръсква почистващата течност в филтъра.

Разтвор за измиване на dpf филтъра

Обикновено за това се използва алкален разтвор. Инжектирането на разтвора трябва да се повтори няколко пъти на интервали от 5 секунди. В резултат на тази манипулация частиците сажди се разтварят и се разпределят равномерно по повърхността на филтъра. Това създава възможност да се изгорят по-късно в процеса на регенерация. Тъй като подмяната на филтъра за твърди частици е много скъпа, много собственици на автомобили предпочитат да го премахнат изцяло от автомобила. Всъщност това подобрява работата на двигателя, но в същото време води до увеличаване на токсичността на отработените газове. В края на миналия век природозащитниците започнаха ожесточена борба със собствениците на автомобилни компании, обвинявайки ги в прекомерно замърсяване на околната среда. За да успокоят възмущението на борците за чиста атмосфера, дизайнерите разработиха филтър за твърди частици. От началото на приложението му в автомобилната индустрия спряхме да дишаме саждите, които се отделят по време на горенето.

Премахване на dpf филтъра за твърди частици

Ако филтърът за твърди частици не е много замърсен, тогава той може да бъде почистен. Този процес ще подобри и следователно ще реши проблеми с недостатъчна мощност на двигателя. Тази част, подобно на пчелен кошер, се състои от голям брой малки дупки, които с времето се запушват от сажди. Това са сажди и други продукти от изгарянето на дизеловото гориво. За почистването му се използва специална добавка, която се добавя и се смесва с дизеловото гориво. Когато пътувате филтърният елемент се почиства. Има и втори вариант. Предполага се, че трябва да бъде премахнат, за да се почисти филтърът. След това детайлът се накисва в специален химичен препарат и се издухва под високо налягане. След такова измиване частта се монтира на първоначалното си място. Ако филтърът за твърди частици на вашия автомобил е в плачевно състояние. Тогава единственият начин да запазите околната среда е да го замените с нов.

Колко струва премахване на dpf филтъра

Нов филтриращ елемент струва много пари, особено когато става въпрос за оригинални части. Самата подмяна на филтъра за твърди частици се състои в неговото отстраняване. Друго решение за филтър с мръсни частици е да го премахнете. Това ще ви позволи да намалите разхода на гориво, да не шофирате с високи скорости. Да увеличите мощността на автомобила и окончателно да се отървете от риска от повреда на двигателя поради запушване. Автоматичното изключване на филтъра за твърди частици се състои от два етапа. На първия етап го премахвате физически, а на втория етап го премахвате чрез програмиране. На първия етап ще трябва да изрежете отделение с този елемент и катализатора. На тяхно място можете да инсталирате ограничител за пламъка или просто да заварите парче тръба. Инсталирането на ограничител за пламъка ще увеличи трайността на ауспуха и изпускателната система. Ще увеличи мощността на двигателя и ще промени звука на изгорелите газове с по-ниски.

Етапи за премахване на dpf филтъра

На втория етап, за да се избегне грешка в електронния блок за управление на двигателя, в тръбата се монтират температурни сензори и ламбда сонда. След отстраняване на филтърната част двигателят ви ще бъде по-малко взискателен за поддръжка. Филтърът за твърди частици предпазва околната среда от вредни примеси от гориво, сажди и дим. Ако се замърси, ще бъдете изправени пред избор от три опции: да го замените, почистите или изключите. Всяка от тези опции има своите плюсове и минуси. След като вземете решение, не забравяйте че в бъдеще вашите деца и внуци ще живеят на тази планета. Всеки дизелов автомобил има филтър за твърди частици. Ако не го почистите, ще причини сериозни щети на двигателя. Запушването на dpf филтъра, води до замърсяване на околната среда, това е вредно за хората.

Причини за почистване на дизеловият филтър за твърди частици

Дизеловият филтър за твърди частици е част, използвана в конструкцията на двигатели за почистване на отработените газове от нежелани примеси. Той намалява емисиите в околната среда чрез натрупване на вредни вещества и сажди. Но тъй като това е най-добрият резервоар за тях, той трябва периодично да се почиства, за да може да се регенерира. Този процес изгаря излишните сажди, които са отложени във филтъра, намалявайки емисиите на отработени газове и предотвратява черния дим. Ако DPF филтъра е задръстен от сажди или възникне грешка в системата, обикновено се появява оранжева светлина на таблото. Кратките пътувания с ниска скорост са основната причина за запушените филтри. Филтърът може да се самопочиства само при шофиране с висока скорост и ако шофьорът кара само в рамките на града, това става невъзможно.

Методи за почистване на дизеловият филтър за твърди частици

Маслото също може да причини замърсяване. Някои съдържат добавки, които действително могат да задръстят дизеловите филтри за твърди частици. Всичко това може да доведе до повреда на филтъра за твърди частици, както и при използване на ниско качествено гориво. Има няколко начина за премахване на саждите от DPF. Това е пасивна и активна регенерация или използване на специални средства. Пасивна регенерация на филтър за твърди частици. Пасивната регенерация възниква, когато превозното средство се движи с висока скорост по автомагистрала. Това повишава температурата на отработените газове до по-високо ниво и изгаря излишните сажди във филтъра. Не всички шофьори обаче правят това редовно – поради което производителите са разработили алтернативна форма на регенерация.

Активна регенерация и премахване на dpf

Този метод означава, че се впръсква автоматично допълнително гориво, като част от ECU на превозното средство. Когато филтърът достигне предварително определена граница около 45%, температурата на изгорелите газове се повишава и по този начин се изгарят натрупаните сажди. Проблеми могат да възникнат, ако пътуването е твърде кратко, тъй като процесът на регенерация може да не завърши напълно. Предупредителната лампа ще продължи да показва че устройството все още е частично замърсено. Кога може да разберете дали се извършва активна регенерация. Ако има мирис на отработени газове, когато е увеличена скоростта на празен ход. Когато вентилаторите за охлаждане не работят, леко се увеличава разхода на гориво. Почистването на устройството не е проблем, основното е да знаете как да го направите правилно.

Как да почистите филтрите за твърди частици?

Ако предупредителната лампа продължава да мига, почистването е неуспешно. Трябва да замените частта или да я премахнете с професионални почистващи продукти. Първо трябва да го демонтирате и след това да използвате специални течности. Професионалните почистващи продукти намаляват образуването на сажди по време на изгаряне на горивото. Те почистват и регенерират запушените филтри, без да се демонтира dpf филтъра. Горивната система на автомобила е силно чувствителна към замърсяване. Това замърсяване може да увеличи шума на двигателя, разхода на гориво и да намали смазването и мощността на двигателя. Редовното използване на промивки за гориво ще помогне да се поддържа чиста горивната система. Така двигателят ще работи по-ефективно, намалявайки разхода на гориво и емисиите.

Мониторинг на състоянието на филтъра

Дизеловият филтър за твърди частици не само улавя частици, но и поддържа температурата, за да ги изгори. Това се случва когато температурата на отработените газове е по-висока от 600 градуса по Целзий. При по-ниски температури саждите не изгарят. Процесът на регенерация протича чрез изгаряне на сажди и освобождаване на тръби и канали. За процеса на регенерация може да се използва повишаване нивото на нагряване на отработените газове, добавки или измиване на филтъра за твърди частици. Добавките ще помогнат за намаляване на температурата, при която саждите ще изгорят. А изплакването със специални вещества ще помогне за почистването на филтъра. Измиването и почистването ще помогнат за удължаване на живота на елемента, защото подмяната на филтъра за твърди частици е много скъпо удоволствие. Износването на тази конструкция се влияе преди всичко от условията на шофиране, качеството на горивото и стила на шофиране. Този елемент подобрява екологичната ситуация в света и това е здравето на хората. Висококачествена екология – здраво общество и щастливи деца.