Система за впръскване на вода

Веднъж известният рекламен лозунг получава ново съдържание. Bosch непрекъснато работи за подобряване на системата за директно впръскване на гориво . Една от новите му разработки е системата за впръскване на вода на двигателя .

През миналия век инжектирането на вода в двигателя вече е било използвано за автомобили General Motors, Saab. Но с появата на интеркулера в двигателя , охлаждайки входящия въздух, необходимостта от система за впръскване на вода е изчезнала. Системата продължава да се използва в моторните спортове, но дори и тук тя не се цени много. Във Формула 1 и WRC състезанията системата е забранена от правилата.

Система за впръскване на вода в двигателя
Системата на Bosch WaterBoost отваря нова страница в историята на инжектирането на вода в двигателя. Днес повечето електронни системи за впръскване на гориво са програмирани да осигуряват допълнително гориво при високи натоварвания. Допълнително гориво (до 20% от общия обем) е необходимо за охлаждане на горивната камера и намаляване на температурата на изгаряне на гориво-въздушната смес.

Waterboost се използва за охлаждане на системата WaterBoost вместо за бензин. Водата активно охлажда сместа гориво-въздух, като по този начин увеличава устойчивостта на детонация, произвежда по-ранно запалване и, разбира се, увеличава производителността на двигателя. Според разработчика, системата за впръскване на вода в двигателя увеличава мощността на двигателя с 5%, намалява разхода на гориво с 13%, намалява емисиите на въглероден диоксид с 4%. Като цяло, всички плюс.

Конструкцията на системата за впръскване на вода включва резервоар за вода, водна помпа и водни дюзи. Електронното управление на системата за впръскване на вода осигурява управление на двигателя . Резервоарът за дестилирана вода от пет литра е достатъчен за 5000 километра. Но дори и водата в резервоара да изтече, двигателят няма да бъде увреден. Двигателят няма да развие максимална мощност, а разходът на гориво ще се увеличи. Не се притеснявайте за възможното замръзване на водата в резервоара. Веднага щом двигателят загрее двигателното отделение, водата в резервоара ще се стопи.

Първият автомобилен производител, който внесе развитието на Bosch във въвеждането, беше компанията BMW. Днес BMW инсталира система за впръскване на вода на автомобили от серията M, които осигуряват безопасност на състезанията на MotoGP. Също така, системата за впръскване на вода е тествана на прототип BMW 1-series.

Системата за впръскване на вода в двигателя инжектира вода от резервоара и я впръсква във всмукателния колектор, като по този начин намалява температурата на горене на сместа с 25 ° С. Това позволява на BMW да използва коефициент на компресия от 11: 1, вместо допустимото съотношение 9.5: 1. Поради по-високата степен на компресия, разходът на гориво се намалява с 8%, а въртящият момент и мощността на двигателя се увеличават с 10%.

По-ниска температура на горене на сместа намалява натоварването на коляновия механизъм , газоразпределителния механизъм , турбокомпресора , каталитичния конвертор , което увеличава експлоатационния живот на тези компоненти.

Системата използва дестилирана вода, която може да се пълни отново в резервоара отвън или да се напълни с конденз от климатичната система . За да предотвратите корозия и размразяване, когато двигателят е спрян, водата се изхвърля напълно от системата към резервоара.

За момента на пълното прилагане на системата за инжектиране на вода в двигателя BMW не се съобщава.