Скоростна кутия робот

скоростна кутия робот

Предимства на скоростна кутия робот

Скоростна кутия робот. Ръчната скоростна кутия, изтласкана от десетилетия на работа, се състои от предимствата. Проста, надеждна, евтина за производство и поддръжка, осигурява добра динамика и нисък разход на гориво. И само един недостатък дразни някои шофьори. Ръчно управление и манипулация на педалите. В градски условия наистина доставя малко удоволствие. Маркетолозите и дизайнерите се чудеха. Възможно ли е да комбинирате предимствата на механиката и автоматиката в едно поле ? Идеята се реализира с появата на електронни мозъци, способни да решават необходимостта от превключване и управление на задвижващите механизми. Прост робот е обикновена ръчна скоростна кутия, допълнена от управляващ блок и две задвижвания. Едното задвижване се изключва и задейства съединителя. Второто управлява механизма за превключване на предавките.

Задвижване на скоростна кутия робот

Задвижванията са или електрически или хидравлични. Оперативната практика показа, че хидравличните кутии са за предпочитане. Всички роботизирани кутии имат режим на ръчно превключване на предавките. Роботизирана скоростна кутия. Непредвидимо такава кутия може да се държи в трудни пътни условия – при стръмно изкачване или при подхлъзване на колелата. Градският трафик често се превръща в мъки. Резките стартове, потрепванията поддържат постоянно напрежение. При градско шофиране е възможно прегряване на съединителя. Времето за превключване може да достигне 2 секунди. За състезания е идеално последователно превключване на предавките. В обикновена кола понякога трябва да преминете през няколко стъпки. И тогава роботът започва да мисли.

Дизайн на скоростна кутия робот

Като цяло, дизайнът очевидно не достига комфорта на машината. Кутия с двоен съединител. Друго изпълнение на идеята за комбиниране на предимствата на механиката и автоматиката в едно устройство е кутия с два съединителя. Претендента в неговото изпълнение беше Volkswagen. В неговото изпълнение тя получи името DSG. Такава кутия се състои от два входни вала. Единият вал е кух, а вторият е вътре в първия, два вторични вала и два съединителя. Единият комплект е проектиран да позволява нечетни предавки, а вторият – за четни. Как е превключвателят ? Две съседни предавки са постоянно включени. Например при стартиране първа и втора предавка са включени, но само един съединител е затворен. Когато електрониката реши, че е време за превключване, нечетен съединител ще се отвори и четният ще се затвори. След отваряне на странния комплект веднага ще се включи третата предавка.

Смяна на предавките на скоростна кутия робот

Тъй като смяната на предавките се извършва предварително, тогава такава кутия се нарича преселективен. Ако смяната на предавката се извършва последователно, превключването става в милисекунди. В противен случай процесът може да се завлече за една секунда. Предавателна кутия с двоен съединител. Първата кутия на DSG беше шест степенна. Не е агрегиран със слаби двигатели. Тъй като част от мощността постоянно се отнема за задвижване на хидравличната помпа. В допълнение, мокрите съединители, използвани като съединители, намаляват ефективността. Затова Volkswagen е разработил седем степенна DSG със сухи съединители и помпа с електрическо задвижване.

Седем степенните DSG скоростна кутия робот

Която не работи непрекъснато, а само когато налягането падне под минимум. Седем степенните DSG се инсталират по правило на бюджетни автомобили. Кутии с два съединителя за потребителски качества са добър компромис. Те са по-икономични от автоматичните машини. По-удобни от прости роботи. Може да предава повече въртящ момент от CVT. Осигуряват твърда връзка между двигателя и колелата, като механиката. Но в същото време консумацията е по-висока от тази на робота, комфортът е по-лош от този на машината и вариатора, цената е значително по-висока от механиката.