Смазване на двигателя

смазване на двигателя

Смазване на двигателя

Предназначение на смазване на двигателя. Подробности за механизмите на коляновия и газоразпределителния механизъм се движат една спрямо друга. Това движение се предотвратява от силата на триене, чиято стойност зависи от относителната скорост на движение, специфичното налягане на частите една върху друга и от точността на обработката на триещите се повърхности. За да се преодолеят силите на триене, мощността на двигателя е безполезна. В допълнение, триенето на частите ги кара да се нагряват. При прекомерно нагряване пролуките между частите ще намалеят толкова много, че частта ще престане да се движи, тоест е заседнала. Един от най-ефективните начини за намаляване на триенето е въвеждането на слой смазка между триещите се повърхности. Смазването, прилепвайки към повърхността, създава върху нея филм, който, отделяйки частите, замества сухото триене помежду им чрез триене на смазочните частици една с друга.

Смазване на двигателя

Тъй като маслото постоянно циркулира в работещ двигател, то едновременно охлажда триещите се части и отвежда твърди частици в резултат на износването им. Освен това частите, смазани с масло, са по-малко податливи на корозия и пролуките между тях са значително запечатани. Съвременните системи за смазване, в допълнение към горното, също имат зададени функции за управление. Моторното масло работи в хидравлични компенсатори за хлабина на клапаните, обтегачите на зъбния ремък, системите за контрол на времето на вентила. Подаването на масло към повърхностите за триене трябва да бъде непрекъснато. При недостатъчно снабдяване с масло се губи мощността на двигателя, износването на частите се увеличава и в резултат на нагряването е възможно да се стопят лагерите, да надере буталата и да се спре двигателят. Прекомерното подаване на масло води до навлизането му в горивната камера. Което увеличава отлагането на сажди и влошава условията на работа на запалителните свещи.

Принцип на работа

Принципът на системата за смазване на двигателя. Тъй като отделните части на двигателя работят в различни условия, тяхното смазване също трябва да е неравномерно. Маслото се подава към най-заредените части под налягане, а към по-слабо натоварените части чрез гравитация или чрез пръскане. Системите, в които частите се смазват по различни начини, се наричат ​​комбинирани. Когато двигателят работи, маслената помпа осигурява непрекъсната циркулация на маслото през системата. Под налягане той влиза в масления филтър, а след това към главните и свързващите лагери на коляновия вал, буталните щифтове, лагерите и разпределителните валове на разпределителния вал. Оста на носещата рама на задвижването на клапана. В зависимост от конструкцията на двигателя, маслото се подава под налягане към вала на турбокомпресора, към вътрешната повърхност на буталата за охлаждане, към клапаните и тласкачите на системите за въртене на фазата.

Устройство на системата за смазване на двигателя

Маслото навлиза в повърхността на цилиндрите чрез пръскане през дупки в долната глава на свързващия прът или дюза в долната част на блока на цилиндъра. Попадайки на стените на цилиндъра, той намалява триенето, когато буталото се движи и осигурява свобода на движение на пръстените за компресиране. От смазваните под налягане части капки масло попадат в отвора. Попадайки върху въртящите се части на коляновия механизъм, те се напръскват, създавайки така наречената маслена мъгла в картера. Разполагайки се с части на двигателя, той осигурява смазване. След това утаеното масло се влива в съда с масло и цикълът се повтаря. Системата за смазване на двигателя включва картер с пробка за изтичане на масло. Маслена помпа с клапан за намаляване на налягането. Маслен приемник с цедка, маслен филтър с предпазни и байпасни клапани.

Смазване на двигателя

Система от маслени канали в блока на цилиндъра, глава на цилиндъра, колянов вал и разпределителни валове. Сензор за налягане на маслото с контролна лампа и врат за пълнеж с масло. При някои двигатели масленият охладител е включен в системата за смазване. Резервоар за съхранение на масло. Нивото на маслото в резервоара се контролира с помощта на измервателна пръчка, която маркира максималното и минималното възможно ниво. От резервоара маслото влиза през масления приемник с цедка към маслената помпа. Маслоприемникът може да бъде фиксиран или плаващ тип. Капацитетът на смазочната система на лек автомобил, в зависимост от обема и типа на двигателя, може да варира от 3,5 до 7,5 литра. Освен това капацитетът, посочен в инструкциите, има две стойности. Едната се отнася директно към системата за смазване на двигателя, а втората показва необходимото количество масло. Като се вземе предвид капацитетът на масления филтър.

Смазване на двигателя

Маслената помпа се използва за създаване на необходимото налягане в системата за смазване и подаване на масло към повърхности за триене. Маслената помпа може да се задвижва от колянов вал, разпределителен вал или допълнителен задвижващ вал. При автомобилните двигатели зъбните помпи се използват главно поради тяхната простота и ниска цена. Те са от два вида. С външна и вътрешна предавка. В първата предавка на помпата са разположени наблизо, а във втората предавка вътре в друга. Следователно помпа с вътрешна предавка е по-компактна. Шестерната е монтирана на задвижващата ролка и задвижваната предавка се върти свободно. Скоростите са монтирани в корпуса на помпата с малки празнини. По време на работа зъбните колела, въртящи се в противоположни посоки, улавят масло от шахтата и го пренасят в кухините между зъбите към маслената линия.

Смазване на двигателя

С увеличаване на скоростта на въртене на коляновия вал, производителността на помпата нараства пропорционално. Докато консумацията на масло от самия двигател се променя незначително. В допълнение, зъбните помпи не създават високо налягане, те заемат до 8% от мощността на двигателя и невинаги са в състояние да осигурят работата на съвременните автомобилни системи. Например променливи системи за синхронизиране на клапаните. Поради това са разработени маслени помпи с променлива скорост, които могат да създават по-високи стойности на налягането на маслото, отнемат по-малко мощност от двигателя и осигуряват постоянно налягане в системата. Независимо от скоростта на коляновия вал. Такива проекти включват, например, лопатна помпа, георторна помпа и помпа с махало макари. Вземете по-малко мощност от двигателя и осигурете постоянно налягане в системата, независимо от скоростта на коляновия вал.

Смазване на двигателя

Някои двигатели имат маслени помпи от две части. Първата секция е предназначена за подаване на масло в системата за смазване на двигателя. Втората за подаване на масло към охладителя на маслото. Производителността на маслената помпа се изчислява, така че дори и при най-неблагоприятните условия на работа, високи температури, износване на части и така нататък. Налягането в системата остава достатъчно, за да достави масло на триещи се повърхности. В неотопляем двигател обаче налягането на маслото може да надвишава допустимите стойности. За да се предотврати разрушаването на маслените тръби в системите за смазване с неконтролирана помпа, се използва клапан за намаляване на налягането. Най-често срещаният дизайн е бутало и пружина, монтирана в корпус с отвори. При свръхналягане в системата буталото, компресиращо пружината, се движи и част от маслото се връщат обратно в масления съд. Количеството налягане, при което вентилът работи, зависи от твърдостта на пружината.

Смазване на двигателя

На изхода на маслената помпа е монтиран клапан за намаляване на налягането. Някои системи инсталират клапан за намаляване на налягането в края на маслената линия, за да се предотвратят колебанията на налягането при промяна на хидравличното съпротивление на системата и потока на маслото. Качеството на маслото в двигателя намалява с течение на времето, тъй като се запушва с фин метален прах в резултат на износване на части. Въглеродни частици, образувани в резултат на изгарянето му по стените на цилиндъра. При висока температура на двигателя маслото се превръща в катран и залепва по стените. Всички тези примеси са вредни и оказват значително влияние върху ускоряването на износването на автомобилните части. За почистване на маслото от вредни примеси, в системата за смазване е инсталиран филтър, който се заменя с всяка смяна на маслото.

Смазване на двигателя

През горещия сезон и при работа с автомобила при трудни пътни условия температурата на маслото се повишава толкова много, че става много течна и налягането в системата за смазване спада. За да се предотврати разреждането на масло, в системата за смазване могат да бъдат включени маслени охладители. Те се предлагат в два вида. С въздушно и течно охлаждане. Първите са инсталирани пред радиатора на охлаждащата система и се охлаждат от поток въздух. Вторите са включени във веригата на охладителната система, което осигурява постоянна температура на маслото по време на работа на двигателя и бързото му загряване при стартиране на студен двигател. Маслото преминава през тръбите на радиатора, които се промиват с охлаждаща течност. В такива системи за смазване е инсталиран термостат. Термостатът не позволява на маслото да потече в радиатора, докато не се загрее до работната температура.

Смазване на двигателя

След това се отваря и маслото започва да тече в радиатора, където се охлажда. При по-прости конструкции радиаторът се свързва ръчно от водача с помощта на кран. Датчици за ниво на масло и температура. Система за вентилация на картера. Вентилационен вентил на картера. Сепаратори за масло за вентилация на картер. За да се контролира налягането на маслото в системата за смазване, на панела с инструменти се монтира сензор с червена индикаторна лампа. Неговото мигане или светене по време на работа на двигателя показва неприемлив спад на налягането. В този случай двигателят трябва да се изключи незабавно. В някои превозни средства сензорът за налягане на маслото може да бъде свързан към контролен блок, който при опасен спад на налягането спира самия двигател. В допълнение към предупредителната лампа, индикатор за налягане на маслото и индикатор за температурата на маслото могат да бъдат включени в инструменталната група.

Смазване на двигателя

На някои съвременни автомобили, в допълнение към датчика за налягане, те поставят и сензор за регулиране на нивото на маслото заедно с лампа за контрол на нивото. В картера на работещ двигател през пролуките между огледалото на цилиндъра и пръстените проникват горивни пари и изгорели газове. Горивните пари кондензират и разреждат смазката, а отработените газове, съдържащи водни пари и серни съединения, също влияят неблагоприятно върху качеството на маслото. И намаляват неговия експлоатационен живот. В допълнение, отработените газове създават излишно налягане в картера, което изтласква маслото от двигателя през уплътненията. Тази ситуация е особено характерна за износени двигатели. Следователно газовете трябва да бъдат отстранени. Но тъй като са токсични, те не просто се отделят в атмосферата, а се смесват с въздуха. Те се изгарят в цилиндри.

Смазване на двигателя

За това се използва принудителна вентилационна система на картера. Основните му части са клапана, масло отделителя и въздушните маркучи. Въздухът от входящия тракт през маркуча на вентилационната система навлиза в картера, където се смесва с картерните газове. След което през клапана отново се насочва към всмукателния колектор. Производителността на системата зависи от натоварването на двигателя. При ниски обороти налягането на входа е високо, щепселът на вентила на вентилационната система е леко отворен и следователно разрешеното количество картерни газове е малко. С увеличаване на скоростта вакумът намалява и клапанът се отваря с голямо количество. Съответно обемът на преминалите картерни газове се увеличава. Масло отделителят предотвратява навлизането на маслена мъгла във всмукателния тракт и съответно в цилиндрите на двигателя. В масло отделителя скоростта на картерните газове първо се забавя, а след това те се въртят.

Основни неизправности в системата за смазване на двигателя

Външните признаци на неизправност в системата за смазване са намалено или повишено налягане на маслото в системата и влошаване на качеството на маслото поради замърсяване. Намаляването на налягането е възможно в резултат на недостатъчното ниво на маслото, неговото разреждане, изтичане чрез течове, замърсяване на цедката за масло приемника. Износване на частите на маслената помпа, задръстване на вентила за намаляване на налягането в отворено положение. И поради износване на лагерите на коляновия и разпределителния вал. Проверете нивото на маслото на топъл двигател, но не веднага след спирането му, а след 3-5 минути. Така че маслото да има време да се източи. Ако нивото е под нормата, е необходимо да добавите масло, като предварително сте идентифицирали и елиминирали причината.

Смазване на двигателя

Външна проверка разкрива изтичане на масло от под капака на разпределителния вал, капака на клапана, блока на цилиндъра, масления филтър, както и от запушалката за пълнене. Чрез монтиране на сензора за налягане на маслото, под капака на масло отделителя на вентилационната система на картера и през уплътнението на маслената пръчка. Нивото на маслото може да спадне поради износване на уплътненията на клапана. Износване и коксуване на буталните пръстени или тяхното счупване, износване на буталата. Износване на цилиндрите на двигателя. Износване на стволовете на клапана и техните водачи. Както и коксуване на маслените пръстени и запълването им с маслени отлагания. Тези неизправности водят до увеличена консумация на масло, следователно, спад в налягането в системата.

Смазване на двигателя

Увеличение на налягането в системата за смазване е възможно поради използването на масло с повишен вискозитет. Задръстване на вентила за намаляване в затворено положение и запушване на маслените тръби. Тъй като коляновият вал се върти, под действието на центробежни сили, продуктите от износването на двигателя се отлагат по стените на неговите маслени канали. С течение на времето площта на потока на тези канали намалява. Така че лагерът на свързващия прът започва да изпитва глад за масло. Повишеното замърсяване на каналите се улеснява от използването на ниско качествено или неподходящо двигателно масло. Редовната работа на двигателя в интензивни условия и ненавременната смяна на маслото. Каналите за подаване на масло към хидравличните повдигачи също могат да се коксуват с течение на времето, след което хидравличният повдигач спира да работи.

Смазване на двигателя

Ако се придържа с отворен клапан, това ще доведе до избиване на клапана на буталото. В същото време самият хидравличен компенсатор е унищожен и възможни повреди на разпределителния вал, буталата, свързващите пръти и появата на пукнатини в главата на цилиндъра. Проблеми с маслото също са възможни с хидравличните обтегачи, осигуряващи опъване на коланите и задвижващите вериги на разпределителния вал. Каналите им също са запушени, което може да доведе до отказ на времето и разрушаване на цилиндровата глава. Ако във временната верига има механизъм за промяна на фазите на разпределение на газа, мръсотията може да провокира повреда или прекъсване на нейната работа. По време на работа на превозното средство може да има случаи, когато индикаторът за налягане на маслото може да е неизправен. За да проверите правилната работа на манометъра, завийте съединението на манометъра за контрол на налягането и, като сравните показанията с тествания инструмент, преценете неговата работа.