Спирачна система

спирачна система

Спирачна система на автомобила

Спирачна система на автомобила. Правилното използване на спирачките е неразделна част от разширеното шофиране и включва повече от просто натискане на педала, когато искате да забавите или спрете. Преди да разгледаме подробно тънкостите на спирачната техника, първо е необходимо да се справим със самите спирачки. Видове спирачки. Повечето автомобили с редовна употреба имат дискови спирачки отпред и барабанни спирачки отзад. По-скъпите автомобили с по-висока производителност имат дискови спирачки на четирите колела. Въпреки че много хора вярват, че дисковите спирачки предлагат по-добра спирателна мощност, те не са присъщи по-мощни от старомодния тип барабани. Именно тяхната устойчивост на износване прави дисковата спирачка превъзходна. Това обяснява защо те са почти универсално монтирани отпред.

Загряване на спирачна система

Спирачка от всякакъв тип се загрява, когато се използва. И ако се използва често и силно, тя ще се нагрее до точката, в която спирачната сила намалява или дори изчезва напълно. Възможно е да шофирате цял живот, без някога да изпитвате изхабяване, но това може да възникне, когато най-много се нуждаете от спирачките. Например чрез поредица от завои на спускане от планински проход. Можете да откриете износване на спирачката от допълнителното налягане, което започва да е необходимо на педала, за да постигнете същата спирателна сила. При тези обстоятелства е най-добре да спрете, за да оставите спирачките да изстинат, тъй като всички реакции при спиране могат да бъдат загубени, ако прегрятите повърхности бъдат наказани допълнително. Барабанните спирачки се изхабяват по-лесно от дисковете.

Работа на спирачна система

Всеки тип спирачка, диск или барабан може да заключи колело. Ако натиснете педала достатъчно силно, дори и по сух път. Сцеплението на гумите, а не самите спирачки, определя колко ефективно автомобил спира при спешни случаи. Комплект от четири модерни гуми, всяка с контактна площ с размерите на подметката на мъжката обувка, върши забележителна работа при задържането на автомобил с тегло тон-два на пътя. Дори най-добрите гуми могат да бъдат изтласкани извън границите им. Те ще започнат да губят сцепление, да се заключат и да започнат да се плъзгат. Ако педалът на спирачката е натиснат твърде силно, особено на мокър път. Автомобил със заключени колела не може да спре навсякъде близо до най-добрия възможен курс и дори може да се чувства така, сякаш набира скорост.

Функция на спирачна система

Въпреки че общественият път не е мястото за практикуване. Излезли от употреба летища са подходящи места, но при липса на такива вашият местен служител по пътна безопасност може да има предложение. Практикувайте аварийни спирания с прогресивно по-високи скорости, тъй като този опит ще бъде безценен, ако се случи истинска аварийна ситуация. Усъвършенстваните шофьори трябва да са запознати с техниката на спиране с „каданс“, която поддържа колелата да се търкалят за оптимално спиране при спешно спиране. Ето как работи. Когато водачът почувства, че едно или повече колела започват да се блокират, той моментално освобождава натиска върху педала на спирачката, за да позволи на заключените колела да се въртят отново, след което отново прилага налягане за максимална спирателна мощност.

Процес на работа на спирачна система

Процесът може да се наложи да се повтори няколко пъти, преди колата да си почине. С практиката тази техника за изключване може да бъде усъвършенствана до степен, в която можете да държите колелата почти непрекъснато да се хващат на прага на заключване, където колата спира най-ефективно. Усъвършенстваният водач никога не трябва да изисква толкова много от спирачките си при нормална употреба, че е необходимо кадансно спиране. Но при спешни случаи на хлъзгава повърхност използването му може да избегне злополука. Все по-голям брой нови автомобили, включително някои сравнително обикновени модели, са оборудвани с автоматична спирачна система ABS, иначе известна като антиблокиращи спирачки. В действителност, това спира спирането на каданса вместо вас, макар и по-бързо и ефективно.

Налягане на спирачна система

Сензорите и клапите за ограничаване на налягането, контролирани от компютър, вършат работата на човешкия мозък и крак. Като работата им се усеща като поредица от импулси през педала на спирачката. Този технически напредък е ценно средство за безопасност, въпреки че никой шофьор на автомобил с ABS никога не бива да се разчита на фалшивото чувство за сигурност или да злоупотребява със системата. Като разчита на нея, за да постигне по-бърз напредък, когато условията са лоши. Усъвършенстваният шофьор трябва да може да кара години наред, без изобщо да използва ABS на автомобила си. Истинските експерти в техниката на кадансовото спиране са шофьори на рали. Които усилено натискат спирачни педал, за да съвпаднат с пружинната честота на предното окачване.

Действие на спирачна система

Спирането налага допълнително натоварване отпред на автомобила. Когато предните гуми вършат по-голямата част от работата при спиране, тяхното сцепление е полезно подобрено. Когато спирачката се освободи, предната част на колата се повдига за момент и след това отскача надолу, когато пружините се компресират отново. В този момент педалът отново се натиска силно, предните гуми се захващат по-добре заради увеличеното натоварване и колелата са по-малко вероятно да се заключат. С практиката наистина умелите шофьори могат да отделят време за движението на педалите си. За да съвпадат перфектно с действието за гмуркане на носа на автомобила. Тази техника е високо специализирана. Същественото е да запомните, че спирачките спират колелата, но гумите спират колата.

Време за реакция и спирачен път

Винаги трябва да знаете възможностите за спиране на автомобила и да се научите да разпознавате границите му на сцепление на всички видове пътни настилки. Време за реакция и спирачен път. За да осигурите безопасен спирачен път, полезна формула, която трябва да запомните, е. Квадратирайте скоростта и разделете на 20, за да гелира разстоянието в крака. Следователно при скорост 60 м / ч е 60 х 60 = 3600 4-20 = 180 километри. Към това трябва да се добави времето за реакция, което при тази скорост би означавало допълнителни 60-80 километри. Следователно общият спирачен път за автомобил, пътуващ със скорост 60 км / ч, е 240-260 километри. Също толкова важно е разбирането на разстоянието, необходимо за спиране на автомобил от всяка скорост.

Спирачна система

Както показва честотата на произшествията, много автомобилисти изглежда нямат малка представа колко място е необходимо за спиране на кола, дори и при добри условия. Представлява само мислене разстояние, което е само част от картината. Само 90 километри при 60 км / ч, което предполага това погрешно схващане, би било достатъчно, ако колата отпред също се забави с нормална скорост. Но понякога спира доста по-бързо, ако удари превозно средство напред. В спешни случаи се нуждаете от поне два пъти повече място между вас, за да се изтеглите. Разстоянието, необходимо за спиране, се увеличава непряко пропорционално на скоростта. Удвоете скоростта си от 30mph до 60mph и ще ви е необходим четири пъти спирачния път. Усъвършенстваният автомобилист ще се научи да преценява безопасно спирачните разстояния автоматично.

Двойно действаща спирачна система

Следователно за 60 м / ч, 60 х 60 = 3600 ± 20 = 180 километри – с други думи. Точно двойно повече от това, което предлага старото правило. И тази формула е подходяща за добра кола на суха пътна настилка. Спирачният път се увеличава драстично във влажния или дори след лек душ върху хлъзгавия филм от масло, прах и каучук. Който покрива пътищата през лятото. Що се отнася до снега и леда, цифрите се издигат толкова тревожно, че някой достатъчно идиотски, за да пътува със скорост 60 км / ч, може да отнеме една трета миля, за да спре. Към тези изчисления трябва да се добави мисленето разстояние. Дори хората с най-остри реакции се нуждаят от време за първото си виждане за опасност напред. За да направят поръчка от мозъка до стъпалото. Който след това трябва да се премести от педала на газта към спирачката.

Спирачна система и спирачен път

Някой, който може да направи всичко това за половин секунда, има превъзходни реакции. Но през това време автомобил, пътуващ със скорост 30 км / ч, се движи с 22 километра, а един, пътуващ със скорост 60 км / ч, се движи 44 километри. За повечето шофьори, с по-бавни реакции, мисленето на разстояние при 60mph е по-близо 60-80 километри. Това е значителна цифра, която трябва да се добави към действителния спирачен път. Избягване на жестоко спиране. Важността на пътуването на безопасно разстояние зад превозното средство отпред трябва винаги да се подчертава, но за напредналите шофьори това става второ естество. В резултат на това всеки, който е придобил уменията за усъвършенстване на моториката, рядко ще намери за необходимо да спира силно.

Износване на спирачна система

Излишно тежкото спиране е неудобно за пътниците, износва спирачните накладки и гумите по-бързо и може да алармира други водачи. Добрата процедура за спиране е проста. Трябва да натискате спирачките плавно и постепенно за около две трети до три четвърти от разстоянието, на което искате да спрете, облекчавайки натиска за последната третина до четвърт. Нежното спиране за последната секция оставя запас, ако сте изчислили грешка или трябва да спрете по-рано, отколкото очаквате, може би ако човекът напред издърпа до линията Стоп. Усъвършенстваните шофьори спират плавно и внимателно, като отслабват налягането върху педала на спирачката за последните 10 мили или повече. А след това за последните няколко крака, като се облекчат още повече, така че колата да се преобърне под най-лекото докосване на педала.

Спирачна система

Всеки добър шофьор знае, че практиката може да направи момента на спиране незабележим. Можете да откриете дали сте постигнали такова фино докосване със спирачките. Като погледнете от ъгъла на окото си, за да видите дали главата на вашия пътник кима напред, когато колата спира. Спирайте по права линия. Спирането през ъгъл е основен грях, който повечето шофьори правят през голяма част от времето. Само отличните качества на управление на съвременните автомобили позволяват на шофьорите да се разминават с това непрекъснато, без инциденти. Освен при движение бавно, спирането винаги трябва да се извършва с автомобила, който пътува по права линия. Понякога спирането в завой може да изглежда неизбежно, но по-често не сте виновни за лошото очакване, ако трябва да го направите.

Ефективност на спирачна система

Лесно е да предизвикате пързаляне, като спирате на завой. Когато шофирате бързо, особено на мокро. Това се получава поради центробежна сила която кара тялото да се търкаля към външната страна на ъгъла. Налага повече натоварване на външните гуми и премахва тежестта от вътрешните гуми. Които по този начин стават по-податливи на фиксиране и утаяване на плъзгане. При екстремни обстоятелства спирането на ъгъл може да надхвърли границата на сцепление на гумата. Ако 80% от адхезивната способност на гумата се използва за поддържане на хода зад ъгъла и водачът внезапно поиска още 40% чрез внезапно спиране, гумата няма да може да се справи. Резултатът ще бъде плъзгане. Имаше време, когато шофьорите бяха твърде наясно с ограниченията на управление на автомобила.

Универсална спирачна система

Когато внезапното спиране установи днешните по-високи граници на задържане на пътя, резултатът може да бъде плашещ или още по-лошо може да завърши с катастрофа. Почти универсалното приемане на спирачни системи с две вериги от производителите на автомобили означава, че пълната повреда на спирачките е много рядка. В наши дни, но все още може да се появи. Ако причината е бавно изтичане на хидравлична течност, може да имате предупреждение от педала. Което ще пътува по-нататък и може да се почувства гъба. Помпането силно върху педала, за да изведе повече течност от резервоара в системата, може да доведе до временно подобрение. Но причината трябва да се отстрани, преди да изгубите напълно спирачките. Най-тревожният вид повреда на спирачката е, когато няма предупреждение.

Ръчна спирачна система

Трябва да направите каквото можете с ръчната спирачка. Която има отделна механична, а не хидравлична връзка. И да използвате двигателя, за да помогнете за забавяне на автомобила. Като пропуснете предавките възможно най-бързо, без да се въртите нагоре между всяка смяна надолу. С късмет и умения може да успеете да се отървете от неприятности. Малко шофьори някога изпитват това плашещо събитие. Но ако това се случи и запазите акъла си за вас, ръчната спирачка и предавките може да ви извадят от проблеми. Въпреки че дисковите спирачки са намалили проблема със спирането, сигурността им може да пострада. Защото са изложени на елементите. Ако водата се натрупва между диск и тампон на магистрала през време на дъждовна буря, може да има моментна липса на реакция, когато в крайна сметка приложите спирачките.

Спирачна система

Няколко шофьори с автоматична трансмисия в автомобилите си понякога използват левия крак, но това наистина не е разумно. Ранното ви обучение като шофьор прави спирането с десния крак почти инстинктивно действие. Можете да заключите спирачките с двата крака на педала или дори да натиснете педала на газта с десния крак едновременно с използването на левия крак върху спирачката. Състезателите шофьори използват техниката “ петата и крака „. Завъртящи десния крак, така че петата да натисне дросела едновременно с топката на стъпалото. Така задейства спирачката, за да постигне чисти и бързи промени надолу през зъбните колела, когато наближат ъгъл на пистата. Някои шофьори прилагат това на практика на пътя, но няма смисъл.

Заключение на спирачна система

Може да изглежда умно на „петата и крака“, но има малко значение при ежедневното шофиране. Във всеки случай педалите в повечето автомобили не са идеално подредени за тази техника. И накрая, преди да оставим темата за спирането, внимавайте за другите водачи около вас. Бъдете готови водачът отпред да изтегли рязко нагоре без очевидна причина. Като позволите още по-голям спирачен път в случай, че той греши. И се опитайте да дадете допълнително предупреждение на шофьор, който „кара“ задната си броня, като спирате по-рано от обикновено. Като започнете с леко докосване на педала на спирачката, за да включите спирачните си светлини. Оставете си по-голям спирачен път от обикновено, за да можете да използвате равномерно спиране. За да си осигурите по-голямо спирачно разстояние.