Съединител на автомобила

съединител на автомобила

Предназначение на съединител на автомобила

Предназначение и устройство за съединител на автомобила. Съединителят се използва за краткосрочно отделяне на двигателя от трансмисията и за тяхната плавна връзка при стартиране. Както и при смяна на предавките. Съединителят се състои от задвижване и механизъм. Когато натиснете педала на съединителя, силата на крака на водача през пръта и буталото се прехвърля към течността. Която от своя страна прехвърля налягане от буталото на главния цилиндър към буталото на работника. Освен това буталният прът премества вилката за освобождаване на съединителя и лагера на тягата. Който прехвърля силата върху механизма на съединителя. Когато водачът освободи педала, след това под въздействието на пружините за връщане всички задвижващи части ще се върнат в първоначалните си позиции. Механизмът на съединителя е устройство, при което се получава предаване на въртящ момент поради работата на силите на триене.

Задвижващ диск на съединител на автомобила

Задвижваният диск, свързан с входящия вал на скоростната кутия, постоянно се притиска към маховика от диска под налягане под въздействието на много силни пружини. Именно механизмът на съединителя ви позволява за кратко да изключите двигателя и скоростната кутия. И след това отново плавно да ги свържете. Освен това съединителят предпазва компонентите на трансмисията от претоварване. При неравномерно въртене на коляновия вал на двигателя се появяват вибрации в трансмисията. За тяхното амортизиране в съединителя има вибрация или амортисьор. Елементите на механизма са затворени в корпуса на съединителя, който е прикрепен към картера на двигателя. Части на механизма на съединителя. Механизмът на съединителя се състои от. Картер и корпус, задвижващ диск, който е маховикът на коляновия вал на двигателя, притискаща плоча с пружини, задвижван диск със специални износо устойчиви подложки и вибрации.

Действие на съединител на автомобила

Поради огромните сили на триене между маховика, задвижваните и притискащите плочи, всичко се върти, когато двигателят работи. Но това става само когато шофьорът не докосва педала на съединителя, независимо дали колата му кара или стои неподвижно. Как да включите съединителя ? Първо, леко освобождаваме педала. Тоест даваме възможност на пружините под налягане да прикачат задвижвания диск към маховика, докато те не се докоснат. Поради силите на триене, дискът, приплъзващ се за известно време спрямо маховика, също ще започне да се върти и колата ви ще се движи бавно. След това държим педала на съединителя в средно положение за две до три секунди. Така че скоростта на въртене на маховика и диска да се балансира. Машината в същото време леко увеличава скоростта на движение. За да деактивира съединителя, водачът натиска педала. Докато дискът под налягане се отдалечава от маховика и освобождава задвижвания диск.

Педал на съединител на автомобила

Педалът на съединителя трябва да е достатъчно бърз, но не и рязко, спокойно движение до края на хода на педала. Ключови неизправности на съединителя. Съединителят води до несъответствието на лагера за налягане, извиването на задвижвания диск или счупването на пружините. За да отстраните неизправността, е необходимо да регулирате възпроизвеждането на педалите, да отстраните въздуха от хидравличното задвижване. Да замените не работещи дискове и пружини. Съединителят спира поради малката свобода педала, смазването или износването на фрикционните накладки на задвижвания диск, счупването на пружината. За да отстраните неизправността, е необходимо да регулирате възпроизвеждането на педалите, промиването или смяната на дискове и пружини. Съединителят се захваща рязко поради задръстване в задвижващия механизъм, забиване на работните повърхности на дисковете, маховика и унищожаване на фрикционните накладки на задвижвания диск.

Неизправности в съединител на автомобила

За да отстраните неизправността, е необходимо да замените повредените задвижващи единици, да премахнете гърчовете по повърхностите на дисковете, да замените задвижвания диск. Изтичането на спирачната течност в задвижването на съединителя е възможно от основните или работещите цилиндри, както и от свързващите тръби. За да се отстрани неизправността, е необходимо визуално да се определи мястото на теч и да се заменят дефектните компоненти. Последвано от изпомпване на целия хидравличен задвижващ механизъм. Работа на съединителя. При работа с автомобил е необходимо периодично да се проверява нивото в резервоара, подаващ хидравлична течност към съединителя.Ако нивото е по-малко от нормалното, то определено трябва да бъде възстановено чрез добавяне на спирачна течност. В противен случай, когато нивото му падне до нула, усилието на крака ви върху педала на съединителя ще слезе надолу.

Настройка на съединител на автомобила

Ниското ниво на течността или неправилната настройка на съединителя може да доведе до задействане на предавките на вашия автомобил с огромна сила или изобщо да не се получи. И ако с напълно натиснат педал на съединителя все пак успеете да включите първата предавка, колата спонтанно ще започне да се движи бавно. Въпреки че в момента двигателят все още трябва да бъде отделен от задвижващите колела. Описаната беда се нарича – съединителни проводници. Същността на случващото се е следната. В момент, когато дискът на съединителя не трябва да има контакт с маховика, той все още се придържа малко към него и затова част от въртящия момент се предава на вала на скоростната кутия и по-нататък към задвижващите колела. Със съединителя може да се случи друг вид неприятности. Тъй като всеки път, когато отпуснем педала на съединителя, принуждаваме двете повърхности на задвижвания диск да се търкат силно при маховика.