Увеличаване на мощността

увеличаване на мощността

Увеличаване на мощността на двигателя

Увеличаване на мощността. Всяка реконструкция на двигателя с цел подобряване на неговите характеристики е сложна работа. Основана на ясна представа какво искаме да получим, как да го направим и дали изобщо може да се направи. Тук човек не може да направи без познаване на работните процеси на двигателя. Необходимо е също така да се разбере, че всичко е взаимосвързано в двигателя. Промяна в една единица води до промяна в целия работен процес, от всмукване на въздух до изрязване на изпускателната тръба. Освен това в различни режими всяка интервенция има различен ефект. Това, което е добре в един режим, може да е лошо в друг. Основните характеристики на двигателя, ние обикновено включваме въртящ момент и мощност. Именно те се стремят да увеличат чрез настройка на мотора. Това може да стане с помощта на два основни метода. Първият начин е да увеличите въртящия момент на коляновия вал.

Увеличаване на мощността на двигателя чрез въртящия момент на коляновия вал

Вторият е без да докосвате величината на въртящия момент, го преместете в зоната с висока скорост. Видове системи за азотен оксид. Увеличаване на въртящия момент. Комплект за настройка на двигателя. Въртящият момент практически не зависи от скоростта на коляновия вал, но се определя само от размера на двигателя и налягането в цилиндъра. Всичко е ясно с обема. Колкото повече, позволява конструкцията на двигателя, толкова по-добре. Налягането може да се увеличи чрез увеличаване на съотношението на компресия. Вярно е, че има малко резерви, възможностите на този метод са ограничени от детонация. Можете да се приближите от другата страна. Колкото повече смес от въздух и гориво задвижваме в двигателя, толкова очевидно повече топлина ще се отдели при изгарянето му в цилиндъра и по-високото налягане в него. Това важи за двигателите с атмосферно пълнене.

Увеличаване на мощността на двигателя през управляващия блок

Вторият вариант е приложим за семейството двигатели с презареждане. Променяйки характеристиката на управляващия блок, можете леко да увеличите усилването, така че можете да премахнете повече въртящ момент от коляновия вал. И третият вариант е да се постигне по-добро пълнене на бутилките чрез подобряване на газовата динамика. Най-разпространеният и най-неоправдан. Идеята е, че трябва да направите нещо с каналите и горивната камера. Работен обем. Една от основните опции е да увеличите максимално капацитета на цилиндъра. Разумно, разбира се. За пътна кола този подход е най-правилен. Защото чрез увеличаване на силата на звука, без да има промяна в разпределителния вал. Тоест оставяйки кривата на момента в същия диапазон на скоростта, в който е бил, водачът няма да е необходимо да пречупи стила на шофиране.

Методи за увеличаване на мощността

Работният обем може да се увеличи по два начина. Чрез замяна на стандартния колянов вал, с колянов вал с голям ексцентриситет или чрез разсейване на цилиндри за по-големи бутала. Логично е да попитаме кое е по-ефективно и кое е по-евтино. В края на краищата, какво е изместването на двигателя. Това е продуктът на зоната на буталото и неговия ход. Увеличавайки, сравнително казано, два пъти диаметъра, ние увеличаваме четири пъти площта. И като удвоихме хода, удвояваме само обема. Сега за въпроса за икономиката. На пръв поглед изглежда, че подмяната на кривошипния механизъм е по-евтина от това да натоварите блока в по-голям размер. Нюансът е, че все още трябва да се намери колянов вал с голям ексцентриситет. Редки фирми ги правят по поръчка, производството е скъпо и сложно.

Елементи за увеличаване на мощността

В този случай е разумно да се разчита на стандартизацията на производителя. Затова е логично да закупите сериен продукт, в нашия случай колянов вал, и вече да изберете група бутала за него. Разбира се, ще са необходими други бутала и свързващи пръти. Трудно е, но можете да вземете. Въпросът е друг. В структурно отношение този ход нанася допълнителни механични загуби при работата на двигателя, които ще бъдат причинени от по-къси свързващи пръти. Това е аксиома – поставянето на колянов вал с голям ексцентриситет ще трябва да постави по-къси свързващи пръти, защото няма да можем да изградим блока. Какъв е техният минус ? Колкото по-къса е свързващата пръчка, толкова по-голям е ъгълът, който тя се разрушава. Толкова по-голямо е налягането, което притиска буталото към стената на цилиндъра. И колкото по-голяма е силата на затягане, със същия коефициент на триене, толкова по-голяма е величината на съпротивлението при движение.

Фактори за увеличаване на мощността

И този фактор трябва да се разглежда не само по отношение на механичните загуби, но и по отношение на надеждността. Защото късите свързващи пръти са подложени на големи натоварвания. При настройката по правило такива малки неща се пренебрегват. Очевидна печалба от гледна точка на минимизиране на разходите е увеличаване на изместването чрез увеличаване на диаметъра на цилиндъра. По правило всички двигатели имат доста дебела стена на цилиндъра, запас за безопасност. Ако, да речем, увеличим диаметъра с два милиметра, можем да получим допълнителен обем. С дебелина на стената от 7-8 мм може да се жертва един милиметър. И доста често могат да се отхвърлят серийните бутала. Вярно е, че е невъзможно да се посочи недвусмислено, че увеличаването на диаметъра на цилиндрите не е възможно, освен подмяната на коляновия вал. Разумно е всеки от тези два метода да се разглежда от гледна точка на спецификата на отделен двигател. Технология със супер зареждане.

Увеличаване на мощността чрез турбокомпресор

Семейството двигатели с турбокомпресор е интересно за настройката поради своите дизайнерски характеристики, които значително опростяват настройката на двигателя. В нашия случай можете да получите по-голям момент, отново без да докосвате кривата или обема дори да разглобявате двигателя. Само леко да променяте стойността на усилването. Каква е конструктивната характеристика на двигателите с презареждане ? На първо място, в характеристиките за управление на компресора, било то турбина или механичен компресор. Налягането на усилването както на първия, така и на втория зависи от броя на оборотите на двигателя. Колкото повече обороти, толкова по-високо е налягането. Но тя може да бъде увеличена само до определена стойност. Контролният блок следи това, обезвъздушава излишното налягане. Променяйки характеристиката му. И постига наистина по-голям обем, отколкото в случая на щадящи параметри в сериен двигател. Работата за повишаване на налягането не е безболезнена. Серийните двигатели имат определен запас при механични и топлинни натоварвания, в детонационна устойчивост.

Увеличаване на мощността на двигателя чрез горивната камера

В разумни граници е възможно увеличаване на тласъка. Но ако пристъпите, за да не счупите двигателя, ще трябва да прибягвате до допълнителни промени. Да увеличите обема на горивната камера, да промените охладителната система, да инсталирате допълнителен радиатор, въздухозаборници, интеркулер. Вероятно ще е необходимо да замените коляновия вал от чугун със стоманен, да вземете по-издръжливи бутала и да им осигурите охлаждане. Промени в динамиката на газа. Същността е ясна – за да получите по-голям момент, трябва да увеличите заряда на гориво-въздушната смес. Какво може да се направи ? Можете да вземете инструмента и да отстраните дефектите на серийния монтаж. Направете каналите за всмукване и изпускане по-гладки и по-равномерни, премахнете первазите и острите ъгли в частите, премахнете ветрозащитните зони в горивната камера и сменете клапаните и седалките.

Гаранции за увеличаване на мощността

Много работа, но никаква гаранция. Защо ? Аеродинамиката не е лесно нещо. Трудно е да се опишат математически процесите, протичащи в двигателя. Понякога резултатът е точно противоположен на очакваното. В интерес на справедливостта трябва да се каже, че в аеродинамиката има резерви. Но е гарантирано, че те могат да бъдат премахнати само чрез извършване на поредица от експерименти, издухване на пластилинови макети на входящите канали на специална инсталация. Подбиране на формата и напречното им сечение в съответствие с изискванията на новите работни условия на двигателя. Малко вероятно е това да се направи. Спортни разпределителни валове. Какво е властта? Това е продукт на въртящия момент и оборотите на двигателя. По този начин, измествайки стандартната характеристика на момента в зоната на високи обороти, получаваме желаното увеличение на мощността.