Ходова част на автомобила

ходова част на автомобила

Предназначение на ходова част на автомобила

Ходова част на автомобила е проектирана да движи автомобила по пътя с определено ниво на комфорт. Без треперене и вибрации. Механизмите и частите на шасито свързват колелата с тялото. Заглушават вибрациите му, възприемат и предават сили, действащи върху автомобила. Докато са в купето, водачът и пътниците изпитват бавни трептения с големи амплитуди и бързи трептения с малки амплитуди. Меката тапицерия на седалките, гумените крепежи на двигателя, скоростните кутии и така нататък, предпазва от бързи вибрации. Еластичните елементи на окачването, колелата и гумите служат като защита срещу бавни вибрации. Шасито се състои от предно окачване, задно окачване, джанти и гуми. Окачването е проектирано да смекчава и заглушава вибрациите, предавани от неравности по пътя към каросерията на автомобила.

За какво служи ходова част на автомобила

Благодарение на окачването на колелата, тялото прави вертикални, надлъжни, ъглови и напречно-ъглови вибрации. Всички тези колебания определят гладкостта на автомобила. За да могат нашите автомобили да служат по-дълго, а шофьорите да се чувстват по-добре, колелата не са свързани твърдо с каросерията. Например, ако вдигнете колата във въздуха, тогава колелата ще увиснат, окачени от тялото на всякакви лостове и пружини. Това е окачването на колелата на автомобила. Разбира се, шарнирните лостове и пружини са железни и са направени с известна граница на безопасност. Но този дизайн позволява на колелата да се движат спрямо тялото. И по-правилно е да се каже – тялото има способността да се движи спрямо колелата, които се движат по пътя.

Зависимо окачване на ходова част на автомобила

Суспензията може да бъде зависима и независима. Зависимо окачване е, когато и двете колела на една и съща ос на автомобила са свързани помежду си с твърда греда. Независимо окачване е, когато колелата на една ос на автомобила не са свързани твърдо едно с друго. При забиване на неравен път едно от колелата може да промени позицията си, без да променя позицията на второто колело. С твърд монтаж, ударът върху грапавостта се предава изцяло върху тялото. Само леко се смекчава от гумата, а трептенията на тялото имат голяма амплитуда и значително вертикално ускорение. Когато в окачването се въведе еластичен елемент, натискането върху тялото значително се омекотява. Но поради инерцията на тялото колебателният процес се забавя във времето, което прави шофирането трудно и опасно. Автомобил с такова окачване се люлее във всички възможни посоки и има голяма вероятност от счупване при резонанс.

Амортисьори в ходова част на автомобила

При съвременните автомобили, за да се избегнат горните явления, заедно с еластичен елемент се използва амортисьорен елемент наречен амортисьор. Той контролира еластичността на пружината, поглъщайки по-голямата част от вибрационната енергия. При неравности при движение пружината се компресира. Когато след компресията започне да се разширява, стремейки се да надвиши нормалната си дължина. По-голямата част от енергията на зараждащото се трептене ще бъде погълната от амортисьора. Продължителността на трептенията, докато пружината се върне в първоначалното си положение, ще намалее до 0,5-1,5 цикъла. За да може колата да осигурява комфорт и безопасност, между каросерията и пътя трябва да бъдат. Основни еластични елементи, допълнителни еластични елементи, водачи за окачване. амортисьорни елементи.

Основни елементи в ходова част на автомобила

Гумите са първите в автомобила, които възприемат грапавостта на пътя и, доколкото е възможно, поради тяхната ограничена еластичност, омекотяват вибрациите от профила на пътя. Гумите могат да служат като показател за здравето на окачването. Бързото и неравномерно износване на гумите показва намаляване на силите на съпротивление на амортисьорите под допустимата граница. Основните еластични елементи като пружини поддържат тялото на колата на същото ниво. Осигурявайки еластична връзка между автомобила и пътя. По време на работа еластичността на пружините се променя поради стареене на метала или поради постоянно претоварване, което води до влошаване на характеристиките на автомобила. Височината на движение е намалена, ъглите на колелата са променени, симетрията на натоварването на колелата е нарушена. Пружините, а не амортисьорите, поддържат теглото на автомобила. Ако просветът на земята се намали и колата потъне без товар, тогава е време да смените пружините.